NCAA Recap: Openingsdag nieuwe seizoen

Door

 

Michigan State Spartans – Uconn Huskies 62 – 66

De eerste grote upset van het seizoen zagen we in Duitsland. In Hangar 5 van Air Base Ramstein versloeg Connecticut het favoriete Michigan State. Het was de eerste zege als headcoach voor Kevin Ollie. De voormalige Huskie en NBA speler nam het deze zomer over van veteraan Jim Calhoun. En de oude leermeester gaf zijn voormalige assistent een dikke knuffel na de verrassende zege.

 

De seizoensopener in hangar 5 van Ramstein Air Base

Uconn mocht doen wat het goed kan: rennen. Met spelverdeler Shabazz Napier (25 punten) voorop. “Als wij gaan rennen, kan niemand ons bijhouden, laat staan stoppen”, zei de floorleader van de Huskies. Uconn mag het reguliere seizoen spelen, maar is het post-season geschorst vanwege slechte studieresultaten van spelers vorig seizoen.

De Huskies vlogen uit de startblokken. Negen van hun eerste tien schotpogingen vielen goed. De Spartans zette daar één rake poging van de eerste acht tegenover. Het gaatje was gemaakt en Michigan State mocht na rust maar heel even hopen op een zege.

Toen de zege een feit was vlogen de spelers en headcoach vol emotie in de armen van Calhoun (Uconn coach van 1986 – 2012)

 

Maryland Terrapins – Kentucky Wildcats 69 – 72

De kracht van de verrassing. Maryland versterkte zich last minute en werd geacht een serieuze eerste  test te zijn voor de kampioenen van afgelopen seizoen. En dat waren ze ook. Al lieten de Terrapins zich verrassen.

Niet tweedejaars Ryan Harrow verdeelde het spel bij Kentucky, maar derdejaars Jerrod Polson. Harrow was ziek, en Maryland was niet voorbereid op Polson. Dat zou zich wreken. Juist Polson (career high 10 punten en 3 assists) veroverde op hèt moment in de wedstrijd de bal en gooide twee vrije worpen raak.

De Wildcats begonnen goed aan de wedstrijd. Na rust waren de rollen omgedraaid en kwamen de Terrapins, onder leiding van center Alex Len (23pt, 12rb), terug. Kentucky schoot tegen slechts 24% en dankte Polson voor de beslissende punten met nog 2 seconden te spelen. Opvallend: beoogd newcomer of the season Nerlens Noel maakte slechts vier punten. Het minst van alle Kentucky freshmen.

 

Bryant Bulldogs @ Indiana Hoosiers 54 – 97

Cody Zeller domineert voor Indiana Hoosiers in seizoensopener

Het is dat het gaat om de beoogde nummer van het seizoen, anders zouden we hier geen woord aan vuil maken. Kort dus. Bryant werd geveegd, gesloopt, geslacht. Het was figureren in de frontcourt show van Indiana. Christian Watford en Cody Zeller waren samen goed voor 33 punten en 25 rebounds.

Bryant is nieuw op NCAA I niveau. Welkom dus. Hun ‘grote mannen’ moesten met 5 fouten definitief naar de kant en toen was er helemaal geen houden meer aan.

Cody Zeller bevestigde zijn status als aanstaand speler van het jaar met 18 punten, 10 rebounds, 3 steals en 2 blocks.

 

Indiana State Sycamores @ UCLA Bruins 59 – 86

De fans hoopten Shabazz Muhammad te zien spelen in het volledig vernieuwde sportpaleis Pauly Pavilion in Los Angeles. Maar de eerstejaars superster werd drie uur voor de wedstrijd geschorst door de NCAA vanwege het aannemen van volledig (financieel) verzorgde trips naar in hem geïnteresseerde scholen. Dat heten recruiting violations te zijn.

Andere eerstejaars spelers namen de honeurs moeiteloos waar. Jordan Adams tekende voor 21 punten bij zijn officiële debuut. Tyler Anderson maakte 10 punten en pakte 10 rebounds, goed voor meteen maar zijn eerste double-double van het seizoen. Ook Anderson werd voorafgaand aan de seizoensopener van UCLA uitgebreid onderzocht. Voor dezelfde overtreding als Muhammad. Maar de forward mocht wel starten. Muhammad is voor onbepaalde tijd geschorst.

Ook leuk om te lezen