NCAA Recap: grote scholen starten foutloos

Door

Syracuse Orange  – San Diego State Aztecs        62 – 49

De zon scheen fel, en er stond een stevige bries terwijl The Orange de Aztecs omver bliezen op het dek van de USS Midway. Het is hip in NCAA basketball om de seizoensopener te gebruiken om de militairen te eren. Syracuse vs San Diego State was daar zomaar een voorbeeld van.

Syracuse klaart klus tegen SDSU onder het bord

Lengte en diepte maakten het verschil. Om te scoren moest je naar de basket en de Aztecs zijn een 3-point shooting team. Eén op achttien (5,6%!!) was het pijnlijke resultaat. Syracuse schoot even weinig raak, maar gebruikte slechts vier pogingen. The Orange heeft een beter frontcourt, dus dan is het gapende gat in de uitslag snel verklaard. Vooral ook omdat San Diego State wel naar de basket ging, maar eenmaal daar aangekomen de zwiepende armen van Syracuse’s lange mannen tegenkwam. Rakeem Christmas nam 5 van de in totaal 10 blocks voor zijn rekening. Gelukkig voor de Aztecs speelt het vanaf nu weer gewoon in een hal.

 

Charleston Southern – Arizona                73 – 82

Mark Lyons kwam van Xavier naar Arizona om een belangrijke rol te vervullen de komende jaren. Hij vatte direct de koe bij de horens. Want een lastige klus was het, onverwacht lastig. De sturing van Lyons kwam helemaal los na rust. In de eerste helft kwamen de Wildcats maar niet los van het veel zwakker geachte CSU.

Vijftien van zijn 17 punten maakte Lyons na rust. Hij gaf 6 assists. Belangrijk was ook de ondersteuning van Solomon Hill en Kevin Parrom. Niet toevallig allemaal vierdejaars spelers. Dat is precies de kracht van Arizona. De mix van jong en oud is goed. En dat de oude garde het voortouw neemt is precies zoals bedacht. Het is wachten tot de jonkies aanpikken.

 

Duquesne Dukes – Georgetown Hoyas          55 – 61

Georgetown speelde eigenlijk alweer z’n tweede wedstrijd van het seizoen tegen Duquesne. De opener tegen Florida Gators werd afgebroken, omdat aan boord van de USS Bataan de vloer vochtig  en dus glad werd.

Tegen de Dukes had Georgetown het lastig. Vooral omdat steunpilaar Otto Porter geblesseerd raakte na 6 minuten. Het leidde tot een rommelige eerste helft van de Hoyas. De achtervolging moest worden ingezet en D’Vauntes Smith-Rivera (4 op 4 driepunters) en Greg Whittington (8 punten, 15 rebounds) gingen voorop.  Het leverde de eerste zege van het seizoen op, ondanks 17! Turnovers.

 

Manhattan Jaspers – Louisville Cardinals            51 – 79

Natuurlijk viel de prestatie van Peyton Siva op bij Louisville. Hij schoot 10 punten bij elkaar en deelde 10 assists uit. Maar de aandacht ging naar de topscorer in de wedstrijd: Russ Smith (23pt). Manhattan coach Steve Masiello, vorig jaar nog assistent van Pitino bij Louisville, benaderde Smith om ook over te stappen. Masiello dacht dat het wel ging lukken, Smith kende tenslotte iedereen bij Manhattan. Maar de derdejaar guard heeft geen seconde overwogen om de coach te volgen. Ook al had zijn vader (goede vriend van Masiello) dat graag gezien. “Ik wilde helemaal niet weg bij Louisville. Ik ben nog nooit ergens weggelopen. Stabiliteit in de opbouw van mijn carrière is heel belangrijk. Daar hoort tussentijds overstappen naar een andere school niet bij.

De basis voor een goed seizoen ligt er bij de Cardinals. De mannen van Pitino dwongen 27!! Turnovers af en Manhattan kwam niet verder dan een schotpercentage van 36% in KFC Yum! Center. Lekkere homecoming voor Masiello…

 

Florida Atlantic Owls  – North Carolina Tar Heels            56 – 80

McAdoo neemt voortrekkersrol bij UNC serieus

De Tar Heels draaien warm voordat de betere tegenstanders eraan komen. De Owls waren alweer het tweede slachtoffer. Tegelijk is duidelijk dat James Michael McAdoo zijn rol as nieuwe go to guy serieus neemt. Hij tekende voor 19 punten en 11 rebounds. Ook Reggie Bullock moet meer punten gaan bijdragen. Hij scoorde 16 punten, gaf 4 assists en griste en passant ook nog 3 reboundjes weg.

Nu moeten de eerstejaars spelers volgen. Marcus Paige, de startende pointguard, speelde alvast enigszins mee en deelde 6 assists uit. Maar er is nog veel werk voor coach Roy Williams. De rest van de maand is North Carolina on the road met bijvoorbeeld Indiana Hoosiers als tegenstander op de agenda.

Ook leuk om te lezen