In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven over gebeurtenissen van de afgelopen week in de NFL. We gaan kijken wie of wat er de afgelopen week op positieve wijze opviel, maar kijken daarnaast ook naar de minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard en wie goed zijn best doet komt in de touchdown sectie terecht!
Hoewel de free agency periode nog niet helemaal voorbij is lijken de winnaars en verliezers zo langzamerhand wel bekend. Zoals elk jaar zijn er flink wat teams die de portemonnee hebben getrokken, zo was dit jaar Jeff Ireland van de Miami Dolphins toch wel de big spender. Elk jaar heeft dit als gevolg dat je bij sommige deals toch wel flink de wenkbrauwen fronst maar dat er ook weer deals zijn die juist positief opvallen. Vandaag zal ik het echter eerst hebben over vijf deals die mij verbaasden op positieve wijze, over spelers die meer geld hadden kunnen vangen en toch eigenlijk wel beter zijn dan collega’s die meer verdienen.
Wes Welker -> Denver Broncos (2-jarig contract t.w.v. 12 miljoen dollar)
Arme Tom Brady, door wat geld in te leveren en zijn contract te herstructureren hoopte hij de kans te vergroten dat potentiële free agents zoals Sebastian Vollmer, Aqib Talib en Wes Welker in New England zouden blijven. Talib en Vollmer bleven de Patriots inderdaad trouw, maar Tom’s grote maatje Wes kwam er maar niet uit met het management. Alsof dat al niet erg genoeg was vertrok Welker naar Denver om nu het maatje van Peyton Manning te worden.
Welker kreeg wat kritiek over zich heen nadat hij in de verloren play-off wedstrijd tegen de Baltimore Ravens soms knullig in de fout ging. Maar feit blijft dat hij de afgelopen jaren zeer belangrijk was voor de Patriots. Hij was de heer en meester onder de slot receivers, en laat dat nou net zijn wat Denver nog mistte. Met Eric Decker en Demaryius Thomas beschikt men namelijk al over goede outside receivers
Naast het feit dat het dus sportief een geweldige deal is, is het ook financieel een goede deal. Welker is inmiddels al 31 en krijgt als slot receiver flink wat klappen te verduren, daarnaast wordt ook Peyton Manning niet jonger en dus is een tweejarige deal perfect. De Patriots gaan hier vast en zeker spijt van krijgen, vooral als ze Denver gaan tegenkomen in de play-offs, u heeft het hier als eerste gehoord.
Reggie Bush -> Detroit Lions (4-jarig contract t.w.v. 16 miljoen dollar)
Ah Reggie Bush, ooit vervloekte men de Texans nadat men in de NFL Draft ene Mario Williams boven het supertalent van USC verkoos. Wie toen had voorspeld dat Reggie anno 2013 voor vier miljoen per jaar in Detroit zou gaan spelen was afgevoerd naar het gesticht, maar toch is het de realiteit.
Bush is inmiddels 28 en wil nog één kans als startende runningback, en Detroit had dringend een runningback nodig. Tot voor kort had men in Motown Jahvid Best, helaas is zijn carrière na vele hersenschuddingen tot een vroegtijdig einde gekomen. Maar zijn skillset leek in vele opzichten op dat van Reggie Bush die misschien wel een van de beste pass-catching runningbacks in de NFL is.
Het lijkt dus een match made in heaven, en met zijn salaris van vier miljoen per jaar staat Bush op de 33ste plaats op de salarislijst van NFL runningbacks. Ik denk dat zowel Detroit als Reggie heel gelukkig gaan worden met elkaar en weleens positief zouden kunnen verrassend volgend jaar.
Steven Jackson -> Atlanta Falcons (3-jarig contract t.w.v. 12 miljoen dollar)
Steven Jackson is inmiddels 29 en kon na afloop van het seizoen zijn contract in St. Louis met één jaar verlengen. Hij zou dan zeven miljoen gaan verdienen in 2013, Jackson weigerde echter en gaat nu een kleine drie miljoen in Atlanta verdienen, een typisch gevalletje van winner discount
Want hoewel echte Super Bowl teams niet bij elkaar gekocht worden tijdens de free agency periode kan het wel gebruikt worden om de ontbrekende puzzelstukken te halen. De Falcons konden een runningback gebruiken nadat men afscheid nam van Michael Turner. En met Steven Jackson heeft men een van de meest betrouwbare backs in de NFL. Hoewel de snelheid en explosiviteit er langzaam een beetje vanaf gaat weet je wel altijd zeker dat Jackson zal doen wat er van hem gevraagd wordt en vrijwel nooit teleur zal stellen.
Het feit dat er nu 22 runningbacks zijn in de NFL die meer gaan verdienen en dat bijvoorbeeld iemand als Shonn Greene (Die een back-up wordt in Tennessee) bijna evenveel gaat verdienen als Jackson maakt dit een geweldige deal voor Atlanta. Het toont ook aan hoe het kan dat sommige teams zo lang succesvol blijven terwijl andere teams om de twee/drie jaar weer dure en teleurstellende aankopen lozen.
Cliff Avril -> Seattle Seahawks (2-jarig contract t.w.v. 13 miljoen dollar)
Vorig jaar kon Cliff Avril in Detroit een driejarig contract tekenen en 30 miljoen dollar gaan verdienen. Nu gaat hij dertien miljoen verdienen in twee jaar. Financieel is het dus geen vooruitgang voor Avril, maar het vooruitzicht om voor Pete Carroll’s jonge en talentvolle team te spelen deed Avril besluiten om met minder genoegen te nemen.
Wederom een mooi staaltje winner discount waar de Seahawks gretig gebruik van maakte. Na de ernstige knieblessure van Chris Clemons kon men een extra defensive end goed gebruiken. En met de 27-jarige Avril heeft men misschien wel een van de meest explosieve pass rushers in de NFC.
Aankomend seizoen zijn er maarliefst 27 defensive ends die meer gaan verdienen dan Avril al is dit enigszins vertekend aangezien hij volgend seizoen negen van de dertien miljoen gaat ontvangen. Maar gemiddeld zijn er dan alsnog 17 die meer verdienen en gezien het aanbod wat hij vorig jaar van Detroit kreeg kan je stellen dat de marktwaarde van Avril blijkbaar een stuk hoger lag in de ogen van Detroit.
Elvis Dumervil -> Baltimore Ravens (5-jarig contract t.w.v. 26 miljoen dollar)
Zonder enige twijfel is dit het beste contract wat het afgelopen off-season is getekend. Drie jaar geleden tekende Dumervil in Denver een vijfjarig contract ter waarde van 58 miljoen, nu gaat hij minder dan de helft daarvan verdienen in Baltimore.
Hoewel de Ravens in de breedte er nog steeds op achteruit zijn gegaan is dit werkelijk een meesterzet van Ozzie Newsome. Dumervil is nog steeds een van de beste defensive ends in de NFL, en het feit dat er gemiddeld 25 defensive ends zijn die beter gaan verdienen dan Dumervil is totale gekkigheid.
Wat er nog wel bij gezegd moet worden is dat het contract wel negen miljoen aan incentives bevat waarvan de details onbekend zijn, maar hierbij moet je denken aan een bepaald aantal sacks of een play-off overwinning. Zelfs dan zou het contract niet meer waard zijn dan 35 miljoen en dan moet je je nog bedenken dat zijn voorganger Paul Kruger een vijfjarig contract heeft getekend bij Cleveland ter waarde van 41 miljoen dollar zonder incentives.
Met andere woorden, deze deal is voor Baltimore geweldig en is in mijn ogen de beste deal van deze free agency periode.
Volgende week kom ik terug en dan bespreken we de allerslechtste contracten die er de afgelopen tijd zijn getekend, en dat wordt een stuk lastiger want zoals gewoonlijk zijn er meer slechte dan goede contracten getekend…je vraagt je bijna af of sommige teams het nooit zullen leren.
Reacties