Tim Thomas in opmerkelijke deal naar Islanders

Door

Boston Bruins v Phoenix Coyotes

De Boston Bruins hebben hun goalie Tim Thomas naar de New York Islanders getrade in ruil voor een voorwaardelijke draft pick, vermoedelijk in de tweede ronde van 2014. Thomas neemt dit seizoen een sabbatical en het is onduidelijk of en wanneer hij terugkeert naar de NHL.

Op het eerst oog is het een vreemde trade. Thomas is bezig met zijn opvallende sabbatical en toch alweer 38 jaar oud en de Islanders hebben met Evgeni Nabokov en Rick DiPietro al verscheidene prijzige goalies op de payroll staan. Het doel is echter niet dat Thomas ooit voor de Islanders zal spelen.

Een groot probleem voor de geplaagde New Yorkse ploeg is namelijk de cap floor. Teams moeten minimaal een  vastgestelde hoeveelheid aan salarissen uitkeren – de huidige cap limit minus $16 miljoen dollar – om zo gezamenlijk voor zo veel mogelijk spelers de markt in stand te houden. De Islanders zaten vlak onder die grens en maakten zich zorgen dat blessures of trades hen een straf zouden kunnen opleveren. Een van die straffen is het verplicht inleveren van inkomsten aan een spelersfonds, om alsnog het minimum te halen.

Omdat Tim Thomas dit seizoen zijn lopende contract niet honoreert, hoeft het salaris niet te worden uitgekeerd. Zijn contract is echter getekend na zijn 35ste verjaardag, waardoor het te allen tijde voor de volledige duur blijft meetellen voor de cap hit. Eigenlijk betekent de deal dus vooral dat de Islanders zonder dit lopende seizoen een dollar extra te spenderen, zich geen zorgen hoeven te maken over de minimale salarisgrens.

De draft pick die de Islanders opgeven voor Tim Thomas is een 2nd round pick, die alleen naar de Bruins gaat als Tim Thomas ook maar één wedstrijd voor de ploeg speelt. Officieel is dit seizoen het laatste seizoen van zijn deal, maar vanwege de vrijwillige schorsing is het automatisch met een jaar verlengd. De kans dat Tim Thomas die wedstrijd echter ooit speelt is vrij minimaal, waardoor de Bruins meer cap space hebben en de Islanders wat minder.

Win-win en dat zonder enige kosten voor beide partijen. Een sterk staaltje handelen binnen de mazen van de nieuwe CAO.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen