NCAA Hockey: Boston College treft Ferris State in finale

Het waren twee schitterende halve finales, terecht uitgezonden door ESPN America gistermiddag, en vanavond eindigt het college ijshockeyseizoen met een finale tussen de Ferris State Bulldogs en Boston College Eagles, die beiden overtuigend de eindstrijd bereikten.

Ferris State Bulldogs bereikten voor het eerst de finale en versloegen Union College met 3-1. Lang was de wedstrijd gelijk en pas na enige tijd in de tweede periode kwam Union op voorsprong. Ferris State kwam echter nog voor de thee terug en met minder dan vijf minuten te spelen kwamen ze op een 2-1 voorsprong. Die hielden ze vast en de eindstand was het gevolg van een empty netter in de laatste minuut.

Het verlies doet echter niets af aan de knappe prestatie van Union College, de kleine school uit upstate New York die geen studiebeurzen uitdeelt aan atleten. Dat zij verder komen dan vele scholen die toptalenten compleet betaalde opleidingen bieden is het jaarlijkse sprookjesverhaal. De Dutchmen lopen de finale echter mis, maar mogen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.

Ferris State neemt het zoals gezegd op tegen Boston College. BC versloeg Minnesota met 6-1 en ging met een 4-0 voorsprong de tweede pauze in. Het was niet dat Minnesota veel slechter was dan BC, maar Eagles goalie Patrick Milner (foto; knappe redding op actie van Taylor Matson) is een fenomeen en een belangrijke reden dat zijn team inmiddels een achttien wedstrijden durende winning streak kent. Ook vrijdagavond was hij hot en stopte vrijwel alle rubber dat zijn kant op kwam. BC sterspeler Chris Kreider, die zelf scoorde en een assist voor zijn rekening nam, zei tegen NCAA.com: “Milner is van een andere planeet de laatste weken.”

Het zal daarom moeilijk worden voor Ferris State om nog een laatste keer te stunten, maar het blijft slechts één wedstrijd en Boston College bewees in 2010 zelf met een verrassend dominante 5-0 finalewinst op Wisconsin dat alles mogelijk is in dit laatste treffen van het jaar.

De wedstrijd is zondagmiddag om 13.30 ‘as live’ te zien op ESPN America.