NBA: Power Rankings West (3)

Door

 

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden. 

WESTERN CONFERENCE

Zoals verwacht, nemen de Thunder de eerste plaats opnieuw over van de Spurs. De waardeverhoudingen tussen de teams in het Westen zijn ondertussen wel duidelijk en dus zijn er deze week weinig verschuivingen. Maar zoals elke week vielen er toch een aantal zaken op. De NBA blijft namelijk een interessante aangelegenheid.

1. (2) OKC Thunder | 26-7 

Zoals vorige week voorspeld, staan de Thunder opnieuw aan het hoofd van deze lijst. De Thunder verloren tot nu toe amper één keer in vijftien thuiswedstrijd en dus wonnen ze afgelopen week alle vier hun wedstrijden in de Energy Arena in Oklahoma City. De Thunder waren vooral offensief ‘on fire’ want ze scoorden in die vier wedstrijden gemiddeld liefst 114 punten. Ze klopten relatief makkelijk de Warriors, de Hornets en de Celtics. Enkel tegen de Nuggets hadden Kevin Durant en zijn ploeggenoten het lastig want ze konden pas zegevieren na één verlenging. Maar alles loopt vlot in OKC, wat wil je met een jong trio van Durant-Westbrook-Harden?

2. (1)  San Antonio Spurs | 23-10

De Spurs zagen een vrij hard einde komen aan hun ‘winning streak’ door het 97-137 verlies in Portland tegen de Trail Blazers. De Spurs leken niet het team dat de weken ervoor onverslaanbaar bleek en keken na het eerste kwart al tegen een achterstand van achttien punten aan. De Blazers bouwden een voorsprong van maximaal 48 punten uit en vernederden het ervaren team uit Texas. Bovendien verloren de Spurs Manu Ginobili aan een nieuwe blessure. Maar het team is verre van verloren. Ze versloegen voor de vernedering in Portland zowel de Clippers als de Jazz op hun eigen terrein. De Spurs blijven top en kunnen deze week bekomen van het verlies tegen de Blazers.

3. (3) Dallas Mavericks | 21-13

De verdedigende kampioenen speelden afgelopen week niet slecht maar te wisselvallig om elke wedstrijd te kunnen winnen. De Mavericks klopten de Sixers in Philadelphia en de Celtics in Dallas door vooral defensief erg sterk te spelen. Ze gaven slechts 75 punten op tegen de Sixers en 73 tegen de Celtics. Maar tussen deze overwinningen werd er verloren van de Knicks in New York en de Lakers in Dallas. De Mavs lijken het op dit moment vooral offensief moeilijk te hebben en ze missen Delonte West. Maar dit team is ervaren genoeg en komt wel terug.

4. (5) LA Lakers | 20-13

De Lakers kwamen deze week meer in het nieuws door ‘off court’ problemen dan hun prestaties als team. Al het hele seizoen bestaan er geruchten over een mogelijke ‘trade’ van Pau Gasol. Nu de ‘trade deadline’ snel nadert, komt de speculatie weer boven en dat is niet naar de zin van Kobe Bryant. Die gaf al herhaaldelijk kritiek op GM Mitch Kupchak over de manier waarop die de zaak rond Pau Gasol aanpakt. Toch is er van deze problemen relatief weinig te merken op het terrein. De Lakers wonnen deze week drie wedstrijden: thuis tegen de Suns en Blazers en in Dallas tegen de Mavericks. Ze leden wel een pijnlijke nederlaag in Phoenix maar toch was het een degelijke week voor de Lakers. Maar het wordt afwachten wat er gebeurt met Pau Gasol.

5. (4) LA Clippers | 20-11

De Clippers hadden het knap lastig de afgelopen week. Ze startten de week namelijk met twee verliespartijen op een rij. Eerst werd er na één verlenging thuis verloren van de Spurs, met Tony Parker die goed was voor dertig punten. Daarna bleken ook de Warriors in Auckland te sterk voor de talentvolle Clippers, die geen antwoord vonden voor Monta Ellis en David Lee. Gelukkig konden ze opnieuw zegevieren in de thuiswedstrijd tegen de Nuggets, voornamelijk door een geniale Chris Paul die goed was voor 36 punten. De Clippers blijven dezelfde problemen hebben maar kunnen door hun talent iedereen aan.

6. (7) Houston Rockets | 20-14

De Rockets speelden afgelopen week opnieuw het niveau dat we van ze gewoon zijn en daardoor dus veel beter dan de week daarvoor. Ze verloren wel hun eerste wedstrijd van de week, thuis tegen de Timberwolves, maar boekten dan drie thuisoverwinningen op een rij. Eerst werd er gewonnen van de Jazz, dan van de Grizzlies en tot slot van de Sixers. De Rockets speelden opnieuw vooral defensief ontzettend sterk. In die drie wedstrijden lieten ze gemiddeld slechts 88 punten maken. Vooral point guard Kyle Lowry speelt opnieuw erg sterk maar bij de Rockets is het nog steeds de sterke teamprestatie (zie foto boven) die overwinningen oplevert.

7. (6) Memphis Grizzlies | 19-15 

De Grizzlies behouden hun plaats in deze lijst omdat ze hun plaats tussen de playoffs teams in het Westen deze week verstevigden. Het team van Rudy Gay won namelijk drie uit vier wedstrijden en lijkt goed op weg naar een mooie balans op het einde van het seizoen, en dat nog steeds zonder Zach Randolph. Maar toch was het deze week niet allemaal positief voor de Grizzlies. Ze pakten een mooie overwinning thuis tegen de Sixers maar verloren in Houston tegen de Rockets en konden de Warriors en Nuggets thuis afhouden met een totaal verschil van amper twee punten. Ze hadden namelijk een tip-in van Dante Cunningham nodig tegen de Nuggets en opnieuw een tip-in, nu van Tony Allen, tegen de Warriors.

8. (8) Portland Trail Blazers | 18-16

De Blazers blijven wisselvallig spelen en kunnen daardoor moeilijk aansluiting vinden met de top in het Westen. Ze konden namelijk opnieuw geen twee wedstrijden na elkaar winnen. Ze speelden deze week drie keer thuis en dat leidde twee keer naar een grote overwinning maar ook naar een kansloos verlies. De Blazers wonnen in hun eerste wedstrijd met twintig punten verschil van de Hawks en in hun derde met liefst veertig punten verschil van de Spurs. Maar tussendoor werd kansloos verloren van de Lakers na een eerste kwart van…zeven punten.

Uit de lijst: geen team.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen