Zweden, Team USA strijden om goud op junior-WK

Door

De strijd om het goud op het junioren wereldkampioenschap hockey gaat dit jaar tussen regerend wereldkampioen Zweden en Team USA. De Zweden waren in Ufa na een shootout te sterk voor gastheer Rusland. Team USA won verrassend, maar dikverdiend, met 5-1 van Team Canada.

Oklahoma City Barons v Lake Erie Monsters

Prospects

Het toernooi kent dit jaar, mede door de NHL lock-out, een grote deelname van prospects van NHL-clubs. Mede daarom was het niet verrassend dat juist deze vier landen, met de meeste (toekomstige) prospects in de selecties, de halve finales wisten te bereiken. Van die vier stak tot dusverre vooral Canada ver boven de andere ploegen uit, mede door de aanwezigheid van Ryan Nugent-Hopkins (foto). De speler van de Edmonton Oilers noteerde 11 punten voor de halve finales en is van alle spelers verreweg de meest ervarene.

Team USA – Team Canada: 5-1

Nugent-Hopkins kon echter niet voorkomen dat zijn team door een collectief falen de finale misliep. Team USA speelde veel scherper en stond mede daardoor al na twee periodes met 4-0 voor. Verdediger Jake McCabe (Buffalo Sabres prospect) was met twee doelpunten in de eerste periode de grote man aan Amerikaanse zijde. John Gaudreau en Jim Vesey vergrootten de marge in de tweede periode, waarna in de derde periode vele reddingen van de uitblinkende doelman John Gibson en het zevende doelpunt van het toernooi van John Gaudreau (Calgary Flames prospect) genoeg waren om de zege veilig te stellen. Ty Rattie redde tussendoor nog wel de Canadese eer, maar verder kwam de topfavoriet voor de titel ook niet.

Zweden – Rusland: 3-2 (na shootout)

Zo snel als Team USA de wedstrijd beslist had, zo lang duurde dat in de andere halve finale. Zweden begon sterk met doelpunten van Elias Lindholm (2013 draft prospect) en Filip Forsberg (Washington Capitals-prospect) in de eerste periode. In totaal schoot Zweden in de eerste periode 15 keer op doel en Rusland slechts drie keer en die voorsprong was dan ook volledig verdiend.

Zowel in de tweede als in de derde periode sloeg Rusland echter terug met een doelpunt waarmee een verlenging noodzakelijk was om een winnaar aan te wijzen. Andrei Mironov (Dinamo Moskou) en Mikhail Grigorenko (Buffalo Sabres prospect) waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Overtime bracht nog geen winnaar, waarna in de shootout vooral werd gemist. Vikstrand, Grigorenko, Rask en Yakupov misten, waarna Montreal Canadiens-prospect Sebastian Collberg de score in de shootout opende. Met Nikita Kucherov zetten de Russen vervolgens hun toernooitopscorer in, maar hij miste.

Gold medal game

Aankomende zaterdag wordt in Ufa de finale gespeeld, deze zal aanvangen om 14:00. Canada en Rusland strijden vanaf 10:00 om de bronzen medaille.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen