NBA Poll: Paul George versus Kawhi Leonard

Door

PGvsKL

Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: Wie is er nou eigenlijk beter? In versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is.

De tip-off is deze week tussen Paul George van de Indiana Pacers en Kawhi Leonard van de San Antonio Spurs.

Paul George

PG13

Paul George (25) is begonnen aan het beste seizoen in zijn nog vrij jonge carrière. De Pacers hebben het roer totaal omgegooid en Indiana’s nieuwe stijl lijkt George op het lijf geschreven. George speelde het afgelopen seizoen slechts 6 wedstrijden na die verschrikkelijke blessure met team USA in Las Vegas, maar dat is zeker niet te merken aan zijn spel. Paul George heeft als natural small forward the whole package in huis. Een speler die zowel aanvallend als verdedigend bij de top in de NBA hoort en dus ook wordt genoemd in het rijtje van MVP-kandidaten. Waar er voorafgaand aan het seizoen nog werd gespeculeerd of PG-13 geschikt zou zijn om als stretch four te opereren kraait ook daar nu geen haan meer na.

Tweevoudig All-Star George is logischerwijs met afstand de beste speler van zijn team. Waar Leonard te maken heeft met toekomstige Hall of Famers als teamgenoten is daar bij de Pacers geen sprake van. George leidt de ploeg uit Indianapolis dan ook in scoren met 27,6 PPG en zit aan een carrièretop wat driepunters (3,4 3PG) en rebounds (8,2 RPG) betreft. Ook qua aantal vrijeworppogingen (7,7 3PG) deed George het nooit beter. Dat PG-13 meer balverliezen dan Leonard lijdt is deels omdat George meer een spelmakers rol heeft bij Indiana en deels omdat de Spurs veel meer controle en structuur in hun spel hebben.

Kawhi Leonard

Kawhi

Dat de San Antonio Spurs, ondanks al hun successen, al jaren over het hoofd worden gezien hebben ze voor een groot deel aan zichzelf te danken. David Robinson was te lief, Tim Duncan te saai en Kawhi Leonard (24) praat niet. Nou ja, ooit, op 8 januari 2011 om 13:07, kwam er een hele zin uit zijn mond, maar meestal komt de Finals MVP van 2014 niet verder dan wat binnensmonds gemompel.

Wat Kawhi Leonard dit seizoen op het veld zo bijzonder maakt is het feit dat hij meer verantwoordelijkheid dan ooit draagt maar dat zijn efficiëntie daar niet onder lijdt. Bij Leonard ligt zijn usage percentage rond de 26%, ruim een kwart van de aanvallen van de Spurs loopt via of eindigt met een actie van Leonard, terwijl Kawhi’s schotpercentages (50,5-50,0-86,3%) juist zijn gestegen en het aantal balverliezen zijn gedaald. Vanzelfsprekend scoort Leonard per wedstrijd ook meer (van 16,5 naar 21,6 PPG) en neemt hij juist de schoten aan het eind van de wedstrijd, als de klok richting de nul tikt en iedereen in het stadion weet dat Leonard degene is die de bal gaat krijgen.

The Claw rebounde altijd al als een power forward en ook dat is niet verandert nu hij aanvallend een prominentere rol speelt. De defensive player of the year van vorig jaar is verdedigend nog steeds, zonder directe concurrentie, de beste (perimeter) verdediger in de NBA en pakt gemiddeld dan ook meer dan 3,5 stocks (steals en blocks opgeteld) per wedstrijd. Om een indicatie te geven hoeveel impact Leonard heeft op zijn directe tegenstander is de volgende statistiek wel interessant: na 19 wedstrijden scoren zij gemiddeld 12,8 PPG/37,5 FG% in de wedstrijden tegen Leonard. Tegen 15,7 PPG/43,1 FG% in de overige wedstrijden.

Stats
Buiten kijf staat dat beide heren van de buitencategorie zijn. De traditionele statistieken wijzen in het voordeel van George terwijl volgens de advanced stats Kawhi Leonard hoger scoort.

Traditional Stats PG vs KL

Advanced Stats PG vs KL

Dus zeg het maar: Paul George of Kawhi Leonard?

Foto & Infographics: Mike Tibbert

(De gebruikte statistieken zijn van 6-12-2015)

3 Reacties
 1. Daan van Kooten 7 jaar ago

  Benieuwd hoe beide spelers het zouden doen als ze in elkaars schoenen zouden staan. Dus Kawhi bij de Pacers (door wie hij gedraft is) en George bij de Spurs. Wat George nu in Indiana laat zien is echt superindrukwekkend. De onbetwiste ster. Leonard is dat ook wel bij de Spurs, maar heeft zoveel kampioenen om zich heen. David West was vorig jaar een belangrijke basisklant bij de Pacers bijvoorbeeld en nu een benchguy in SA. Dat team is veel verder. Toch denk ik dat Leonard de beste speler is van de twee. Heel voorzichtig denk ik dat allen LeBron James een betere SF is dan The Claw. Jep, beter dan KD dus. Kawhi 50% voor driepunters is echt belachelijk bijvoorbeeld. En die defense… oh my.

 2. Robkazoe 7 jaar ago

  Ik ga voor PG13 maar het verschil is minimaal tussen die twee. Waarom? De Pacers zitten nu toch echt in een rebuild fase (zie: http://www.sportamerika.nl/nba-30-in-30-indiana-pacers). Veel spelers eruit en veel spelers erin. Je moet elkaar toch weer opnieuw leren kennen en meestal lijdt het spel daar gewoon onder. De Spurs zijn redelijk stabiel en betrouwbaar in dat opzicht dus dat maakt het voor Kawhi makkelijker om goed te spelen. Daarnaast vind ik zelf de spelers van de Spurs kwalitatief beter dan de Pacers. Goed spelen in een goed team is makkelijker dan goed spelen in een minder goed team. Dus ook hier heeft Paul een kleine voorsprong.

  Overigens vind ik een 3P% een relatief waardeloze stat zo aan het begin van het seizoen. Nu staan er 34 personen op 40+%. Over heel het vorige seizoen waren dat er maar 22 personen. Een driepunter wordt relatief weinig geschoten dus dat maakt de percentages heel gevoelig voor uitschieters. Bradley Beal schoot voor zijn injury (ergens rond december was dat) ook 50%. Uiteindelijk is hij geëindigd met 41% over het hele jaar. Dus wat zegt zo’n statistiek nou concreet?

 3. Roy Foekens 7 jaar ago

  @robkazoe: 3 pts% zegt nog weinig zo aan het begin van het seizoen. Maar dat zou je dan ook van de andere stats kunnen zeggen. Die zullen ook nog veranderen.
  Aan de andere kant zegt het wel iets over hoe een speler het op dit moment doet, en dat is waar de post over gaat.
  Over enkel de start van dit seizoen. Misschien volgt er later nog een versus tussen twee verschillende carrières… Ipv slechts 20 games.
  PS. Bedankt voor je reactie!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen