NBA-onderhandelingen floppen ook met bemiddelaar

Door

Levensgroot is de kans dat het NBA-seizoen nog meer ingekort wordt dan alleen de eerste twee weken. Aanleiding is het floppen van de besprekingen over een nieuwe collective bargaining agreement (CBA). Ook marathonsessies met een bemiddelaar zorgden uiteindelijk voor een vastloper.

De MVP-award (meest veeleisende partij)  van de mislukte onderhandelingen gaat naar de clubbazen. Volgens de vertegenwoordigers van de spelers hebben zij helemaal niet onderhandeld, maar hebben zij een mes op de keel gezet van hun werknemers. Pas als de basketballers akkoord zouden gaan met de fifty-fifty verdeling van de NBA-inkomsten zou er over andere zaken gesproken kunnen worden.

Thanx, but no thanx was de reactie. Geschokt was de gesprekspartner. Spelers waren  niet gekomen om zich te laten chanteren. ,,We hebben een lijn getrokken”, verklaarde Derek Fisher, president van de vakbond. ,,Ongeacht wat er speelt, en hoe vaak we elkaar ontmoeten, daar kunnen we niet aan voorbij gaan.”

Vanuit de spelershoek was dan ook geen goed woord te horen over deze toegepaste tactiek van de eigenaren. Billy Hunter sprak van totale onwil om een deal te sluiten. ,,De spelers hebben concessie na concessie na concessie gedaan en nog is het niet genoeg.”

De grote dollartekens in de ogen viel ook bij Miaimi Heat’s Dwayne Wade in het verkeerde keelgat. Op Twitter meldde hij dat het zielig is als mensen hun hebzucht niet eens openlijk proberen te verbloemen.

Het is duidelijk dat de werkgevers de zwarte Piet krijgen toegeschoven. Zelf zien zij het anders. In hun ogen hebben ze gewoon voorgesteld de miljarden eerlijk te verdelen. Hun hoop is snel weer om de tafel te gaan zitten en verder te gaan. Dat was de mededeling van Peter Holt, eigenaar van de San Antonio Spurs.

Op een paar kleine punten na hebben de onderhandelaars geen terreinwinst geboekt. In eerste instantie leken de ellenlange besprekingen – in totaal 30 uur in 3 dagen – met erkend mediator George Cohen voorspoedig te verlopen, maar al gauw werd duidelijk dat de eigenaren de hakken in het zand hadden gezet.

Alle hoop op een nieuwe cao is voorlopig vervlogen.  Nieuwe ontmoetingen zijn nog niet gepland, waardoor de stadions waarschijnlijk nog langer leeg zullen blijven. Momenteel is alleen niet duidelijk om hoeveel extra uitstel het gaat: weer twee weken, tot kerst of is het hele seizoen in gevaar? Dat is nu aan de grieperige David Stern.

Al bijna vier maanden duurt de lockout. Nog altijd staan eigenaren en spelers lijnrecht tegenover elkaar op de cruciale punten van inkomstenverdeling en het salarisplafond. Beide partijen hebben gezegd via onderhandeling tot een deal te willen komen, maar het is niet ondenkbaar dat deze kwestie in de rechtbank wordt beslist.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Foto: bet.com

Ook leuk om te lezen