NBA MVP Watch: Damian ‘Mr fourth Quarter’ Lillard stormt de top 3 binnen

Door

Los Angeles Clippers v Portland Trail Blazers

Het mid-season report voor de MVP-kandidaten staat voor de deur en er worden nu toch wel dingen duidelijk. Stephen Curry staat stevig aan kop, met James Harden als goede tweede. Daarnaast zijn Marc Gasol, John Wall en Anthony Davis wel zekerheidjes. LeBron James zal zich waarschijnlijk ook weer opwerken na twee weken rust. Voor Kyle Lowry en Jimmy Butler is het hard knokken om in de lijst te blijven en Jeff Teague verrast vriend en vijand. Ten slotte maakt een indrukwekkende Damian Lillard een sprong naar het podium. Zal hij daar volgende week ook nog staan?

Lees hier onze Week in Review

1 (1). Stephen Curry 23.2 PTS, 8.0 AST, 4.8 REB (Golden State Warriors)

Nu het seizoen halverwege is durven de redacteuren van SportAmerika langzamerhand wel te zeggen dat het raar moet lopen wanneer Stephen Curry de MVP-titel niet krijgt uitgereikt. Curry combineert op een uitstekende wijze schutterskwaliteiten met het spel verdelen en het team leiden. Hij is hard op weg om tot de befaamde 50-40-90 club toe te treden en en passant deelt hij ook nog acht assists uit per wedstrijd. De ene keer schiet Curry de Warriors naar de overwinning (32 punten, waarvan zeven driepunters, tegen de Heat) en de andere keer is het een allround prestatie met veel assists (27 punten, elf assists, zeven rebounds en drie steals tegen de Rockets). De term briljant wordt soms wel toegepast op Curry en dat is volgens SportAmerika meer dan terecht.

2 (2). James Harden 27.1 PTS, 6.7 AST, 5.6 REB (Houston Rockets)

Niemand had verwacht dat James Harden na het vertrek bij de Thunder binnen drie jaar hoger zou staan in de MVP-lijstjes dan Russell Westbrook en Kevin Durant. Afgelopen donderdag bewees Harden dat hij op dit moment een hoger niveau heeft dan zijn voormalige teamgenoten. In de gewonnen wedstrijd tegen de Thunder was hij geniaal met een bijna triple-double (31 punten, tien assists, negen rebounds, zes driepunters en maar twee turnovers). In de daaropvolgende wedstrijd tegen de Warriors was het allemaal wat minder (slechts twaalf punten en erg goed verdedigd door Klay Thompson), maar zoals een echte MVP-kandidaat beaamt sloeg hij afgelopen nacht terug met maar liefst 45(!) punten en zeven assists tegen de Pacers. De tweede plek zit voor nu stevig om de schouders van Harden.

3 (5). Damian Lillard 22.1 PTS, 6.2 AST, 4.7 REB (Portland Trail Blazers)

Als het vierde kwart begint dan kan je op dit moment het beste kiezen voor Damian Lillard. Mister Fourth Quarter, drie jaar geleden droeg volgens SportAmerika Kyrie Irving nog deze titel, maar het mag duidelijk zijn dat heroïeken van Lillard in het vierde kwart hem deze titel nu doet verdienen. Helaas zitten de Trail Blazers in een klein dipje met drie verloren wedstrijden uit de laatste vijf. Lillard heeft in deze wedstrijden ook niet het beste laten zien, met maar een schotpercentage van net boven de veertig procent. Toch verdient hij op dit moment de derde plek, want mede door zijn uitstekende spel hebben de Trail Blazers op dit moment het op twee na beste winstpercentage en verdient hij zeker een plek in het All-Starteam van de Western Conference. Afgelopen nacht tegen Sacramento bevestigde hij dat ook met 22 punten, zes rebounds, vijf assist en drie steals.

4 (3). Marc Gasol 19.2 PTS, 8.3 REB, 3.7 AST (Memphis Grizzlies)

De Memphis Grizzlies hebben de boel weer redelijk op de rit na een moeizame fase. Van de laatste vijf wedstrijden werden er vier gewonnen. Toch speelt Marc Gasol niet op het niveau van de maand december. Het virus wat hij opliep in deze maand ebt nu in januari wat door en het lijkt alsof hij met wat minder energie speelt dan voorheen. Vooral scorend blijft Gasol achter (misschien speelt de toevoeging van Jeff Green hier ook een rol in?). Echter de Grizzlies liggen op koers voor de play-offs en het goede spel van Zach Randolph neemt ook veel druk weg bij Gasol. Hij kan best nog wel verder zakken in de MVP-ranking, alleen als de play-offs naderen dan zal Gasol zijn niveau vast wel weer opkrikken, want welke center is nu in staat tot deze statistieken? Twaalf punten, zestien rebounds, acht assists, drie steals en twee blocks afgelopen vrijdag tegen de Magic en deze fantastische assist tegen de Nets:

5. (8) Jeff Teague 17.2 PTS, 7.3 AST, 2.7 REB (Atlanta Hawks)

De Atlanta Hawks blijven maar winnen (de laatste nederlaag werd geleden op tweede kerstdag tegen de Bucks) en er zijn meerdere spelers van dit team al de revue gepasseerd, echter Jeff Teague is op dit moment de sleutel tot de goede prestaties. Zijn leiderschap en spelverdeling laat de aanval van de Hawks swingen en ondertussen vergeet hij zeker niet mee te scoren, getuige de gemiddeld achttien punten in de maand januari. Afgelopen zaterdag was hij tegen concurrent de Bulls van grote waarde met zeventien punten, elf assists en drie steals. Volgens SportAmerika is Teague qua statistieken op dit moment ook de beste point guard in de Eastern Conference.

6 (4) Anthony Davis 24.2 PTS, 10.4 REB, 2.9 BLK (New Orleans Pelicans)

Anthony Davis jojoot sinds zijn goede start in de MVP-lijst. De voornaamste twee redenen hiervoor zijn de niet constante prestaties van de Pelicans en zijn gezondheid. Davis mist nu alweer drie wedstrijden vanwege een teenblessure, maar als hij fit is en de Pelicans spelen met vertrouwen dan is hij tot bijzondere dingen in staat. In de laatste wedstrijd voor zijn blessure, tegen de herboren Pistons, had hij in 35 minuten, 27 punten, elf rebounds, vijf blocks, één steal en één assist. Davis is absoluut de nieuwe superster in wording, alleen dit gaat nog steeds gepaard met ‘groeipijnen’ en daarom is hij ook weer twee plekken gedaald in de lijst.

7 (7). John Wall 17.0 PTS, 10.0 AST, 4.2 REB (Washington Wizards)

Een goede week voor de Wizards met vier overwinningen uit vijf wedstrijden (met oa winst tegen de Spurs en de Bulls) en een John Wall die exact wist wat er van hem verwacht werd. In de topwedstrijden tegen de Spurs en Bulls was hij geweldig met in totaal 46 punten en zeventien assists. In de wedstrijden tegen de ‘kleintjes’ (twee keer de Nets en de 76’ers) deed hij rustig aan met maar 35 punten en 22 assists. Wall is een top point guard die zich vooral richt op het spelverdelen en verdedigen, alleen wanneer het nodig is laat hij aanvallend ook zijn kwaliteiten zien. Toch vindt de redactie van SportAmerika dat Wall zich offensief meer moet laten zien wil hij verder stijgen in de MVP-lijst.

8 (9). Jimmy Butler 20.6 PTS, 6.0 REB, 3.3 AST (Chicago Bulls)

De Chicago Bulls zitten echt in een dip en dat is ook zeker te merken bij Jimmy Butler. Nog steeds zijn Butler’s statistieken in vergelijking met vorig jaar indrukwekkend gestegen, alleen om in aanmerking te komen voor een langdurig verblijf in de MVP-Watch zal zijn niveau constanter moeten worden. In de verloren wedstrijd tegen de Wizards scoorde hij maar dertien punten met een schotpercentage van dertig procent, echter de wedstrijd daarna, tegen de Celtics, was hij weer ouderwets op dreef met 22 punten, vijf rebounds, zes(!) steals en twee assists. Als hij dat niveau weer vaker gaat benaderen dan is zijn plekje in de top tien wel zeker.

9 (9). Kyle Lowry 19.8 PTS, 7.6 AST, 4.9 REB (Toronto Raptors)

Kyle Lowry en de Toronto Raptors hebben het moeilijk. De laatste weken wordt er meer verloren dan gewonnen en Lowry komt al zes wedstrijden niet meer boven de twintig punten uit (of zou dat wat te maken hebben met de terugkeer van DeMar DeRozan?). Lowry staat op dit moment nog vooral in de lijst omdat hij een fantastische floorleader is die de Raptors bijna eigenhandig heeft gedragen in afwezigheid van DeRozan, maar een schotpercentage (in de maand januari) van net boven de 36 procent en bijna de vier turnovers per wedstrijd is gewoon niet goed. Het moet snel beter, want iedereen ziet graag deze Lowry weer terug!

10 (-). LeBron James 26.0 PTS, 7.3 AST, 5.5 REB (Cleveland Cavaliers)

De King is weer terug in de MVP-Watch van SportAmerika! Na twee weken rust vanwege pijntjes (iets wat totaal niet bij hem past) komt LeBron James bijna als herboren terug. In de vier wedstrijden die hij weer heeft gespeeld komt James gemiddeld tot bijna 32 punten, zeven assists, ruim vijf rebounds, dik drie steals en bijna twee blocks. Erg indrukwekkende cijfers voor de viervoudige MVP, alleen de meer dan vijf turnovers is ronduit matig. James gaat vast snel weer stijgen in de lijst, alleen de Cavaliers zullen ook beter moeten spelen, want met zoveel talent tot nu toe maar 22 wedstrijden winnen is niet goed. Gelukkig heeft het de afgelopen week niet aan James gelegen!

4 Reacties
 1. Damian Lillard, can’t deny him anymore!

 2. Akje 9 jaar ago

  Had wel verwacht dat KD hier uitgelicht zou worden om zijn prestaties van de afgelopen twee weken!! Maar helaas is dat niet het geval:((
  KD in topvorm met RW, Ibaka, Adams, bench (waiters, reggie, morrow).. Kan niet wachten op de play-offs!! Nu nog hopen dat ze iemand (lopez bijv.) kunnen halen voor punten in the paint!

 3. Jelle Grunstra 9 jaar ago

  KD heeft dit seizoen nog maar 18 wedstrijden gespeeld. Op dit moment nog een te kleine sample size om echt een plek te veroveren in de MVP-Watch, maar hij raakt steeds beter in vorm, op dit moment 25, 7, 4 met indrukwekkende schotpercentages. Nu alleen nog hopen dat de Thunder het niveau kunnen opkrikken en aansluiting weten te vinden bij de nummer 8 van de Western Conference.

  • Akje 9 jaar ago

   I fully agree, dacht meer aan een apart kopje player of the week.. Vond zijn prestaties van de laatste wedstrijden wel noemenswaardig!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen