Column: Twee miljard

Door

Memphis Grizzlies v San Antonio Spurs - Game One

Twee miljard dollar. Dat is het bedrag waarvoor Donald Sterling na een aantal veelbewogen weken zijn geliefde Clippers verkocht heeft aan voormalig Microsoft topman Steve Ballmer. Veel geld. Heel veel geld. Zeker wanneer je het in perspectief plaatst. Voor twee miljard dollar zou je de komende 10.000 jaar de beste courtside plaatsen hebben bij alle thuiswedstrijden van de Clippers. Of je zou er superster Chris Paul een contractverlenging mee kunnen geven tot het jaar 2114. Of Matt Barnes tot 2585. Zo u wilt.

In het geval van Sterling gaat dat echter niet op. Nadat hij racistische uitspraken deed, gaf commissioner Adam Silver hem een levenslange NBA schorsing. Daarbij kreeg hij een maximale boete van 2,5 miljoen dollar. Een torenhoge boete, maar een lachertje wanneer je beseft dat de verkoopwaarde van de franchise gelijk is aan 800 discriminerende opmerkingen. Als je het zo bekijkt, moeten we maar blij zijn dat het er bij slechts één gebleven is.

De familie Sterling liet direct na de bekendmaking van de verkoop weten verheugd te zijn. Begrijpelijk. In 1981 kocht Sterling de (toen nog San Diego) Clippers voor het ‘luttele’ bedrag van 12,5 miljoen dollar. Een doorslaand succes werd het nooit. In zijn eerste dertig jaar als eigenaar wonnen de Clippers met ‘sterren’ zoals Elton Brand, Corey Maggette en Loy Vaught (pijnlijker dan een vergelijking met rivaal Lakers zoals Kareem Abdul-Jabbar, Kobe Bryant en Magic Johnson kan bijna niet) in totaal 834 wedstrijden, en verloren ze er bijna het dubbele (1594). Het resulteerde in slechts vier (onsuccesvolle) play-offdeelnames. En een lachwekkend imago.

Werkelijk niets duidde erop dat de Clippers de geschiedenisboeken in zouden gaan als duurste basketballclub ooit. Hoewel, de vorige records stonden op naam van de Sacramento Kings (in 2013 voor 535 miljoen dollar) en de Milwaukee Bucks (eerder dit jaar voor 550 miljoen). Als deze laagvliegers al zo veel waard waren, wat moeten de echte topteams dan wel niet gaan kosten?

Het verschil tussen de 550 miljoen voor de Bucks, en de twee miljard voor de Clippers mogen, naast de commerciële mogelijkheden van Los Angeles, grotendeels op het conto geschreven worden van Chris Paul. Sinds zijn komst in 2011 won de ploeg 153 wedstrijden, terwijl het er maar 77 verloor. Het resulteerde in drie achtereenvolgende play-offseizoenen, en belangrijker nog, voor het eerst in de geschiedenis waren niet de Lakers, maar de Clippers ‘the talk of the town’. In positieve zin, welteverstaan.

Met dat in het achterhoofd, had Sterling zich geen beter moment kunnen wensen om een noodgedwongen deal te beklinken. De Clippers zijn ‘hot’ en bleken dus goed voor twee miljard dollar. Veel geld. Heel veel geld. En toch is het maar de vraag of de voormalig advocaat een gelukkig mens is wanneer uiteindelijk alle benodigde handtekeningen zijn gezet. Dat hij gezichtverlies geleden heeft, lijkt hem nauwelijks te deren. Zijn echte pijn zit hem in het feit dat hij definitief zijn speeltje kwijt is. En tegen dat verlies kan geen geldbedrag op. Zelfs geen twee miljard dollar.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen