Olympische recap: Spanje heeft handen vol aan Deng, Groot-Brittannië

Door

Spanje heeft bij de Olypmische Spelen maar nipt de ongeslagen status vast kunnen houden. De Spanjaarden hadden het moeilijk tegen Luol Deng en Groot-Brittannië en wonnen uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil: 79-78. Dit was te danken aan de koele José Calderon die in de laatste dertig seconden bij een stand van 75-69 vier beslissende vrije worpen raakte, terwijl Groot-Brittannië drie driepunters op rij maakte.

Calderon leidde het Spaanse team dan ook met 19 punten, terwijl Pau Gasol er 17 maakte en zijn broer Marc 12 punten toevoegde. Bij Groot-Brittannië speelde Luol Deng een geweldige een geweldige wedstrijd en bracht zijn ploeg met acht seconden op de klok nog terug tot één punt. Zijn 26 punten, 7 assists en 9 rebounds waren echter niet voldoende voor de overwinning.

Gezien de grote moeite die Spanje al heeft met een laagvlieger als Groot-Brittannië moet ernstig worden getwijfeld aan de kandidatuur van het Zuid-Europese land voor een plek in de finale. In de laatste twee groepsduels speelt Spanje tegen de twee sterkste landen in de poule. Eerste staat de ontmoeting met Rusland op het programma, daarna volgt een duel tegen het, enigzins tegenvallende, Brazilië.

Deze twee landen stonden eerder op de dag tegenover elkaar en het waren de Russen die met een driepunter in de slotfase aan het langste eind trokken: 75-74. NBA-spelers Andrei Kirilenko en Timofey Mozgov combineerden voor 37 punten, maar het was Vitaliy Fridzon die met vier seconden op de klok op ongelooflijke wijze de beslissende driepunter binnenschoot.

Australië had in groep B aan het begin van de dag ruim gewonnen van China met 81-61.

In groep A, waarin Team USA het in het laatste duel van de dag tegen Nigeria opneemt, waren geen verrassingen. Frankrijk zette de goede lijn na de zege op Argentinië door en versloeg Litouwen: 82-74. Argentinië had, natuurlijk, geen kind aan Tunesië en boekte een eenvoudige zege: 92-69. Manu Ginobili en Luis Scola lieten zich van hun beste kant zien met respectievelijk 24 punten, 3 assists en 6 rebounds en 20 punten, 5 assists en 10 rebounds.

Ook leuk om te lezen