NBA 30-in-30 | Sacramento Kings: playoffs of tussenjaar?

Door

Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag nemen we de Sacramento Kings onder de loep. De Kings waren misschien wel één van de leukste teams om naar te kijken onder coach Dave Joerger, maar toch werd hij ontslagen. Luke Walton, die twee dagen eerder werd ontslagen bij de Lakers, neemt nu het roer over.


OFFSEASON


De Sacramento Kings hadden drie picks voor de draft. Echter waren dit de 40ste, 55ste en de 60ste pick. Hun eigen eerste ronde pick hadden ze in 2015 geruild met de Philadelphia 76ers voor twee spelers die nog nooit minuten hebben gemaakt in de NBA (Artūras Gudaitis and Luka Mitrović).

Met de 40ste pick kozen de Sacramento Kings voor Justin James. James speelde vier jaar voor Wyoming, waar hij in zijn laatste jaar 22 punten per wedstrijd scoorde. James kwam in geen enkele mock draft voor, maar toch werd hij gekozen en kreeg hij een contract aangeboden.

Dat geldt niet helemaal voor Kyle Guy. Guy werd als 55ste gekozen, maar kreeg een two-way contract aangeboden. Hiermee kan Guy 45 dagen uitkomen voor de Sacramento Kings en zal hij de rest van het jaar spelen bij de Stockton Kings, het G-League team. Guy speelde drie jaar bij Virginia, waar hij afgelopen zomer kampioen werd en verkozen werd tot NCAA Final Four Most Outstanding Player.

Vanja Marinkovic werd als 60ste gekozen. De Kings boden hem helemaal geen contract aan, maar behouden wel de draft rights van de Serviër.

FREE AGENCY

Tijdens de free agency zijn de Kings enkele belangrijke spelers kwijtgeraakt. Ben McLemore en Alec Burks vertokken naar de Houston Rockets en de Golden State Warriors. Ook de starting center van vorig jaar, Willie Cauley-Stein vertrok naar de Golden State Warriors. Cauley-Stein tekende een zeer verrassend éénjarig contract bij de Golden State Warriors, nadat de Kings hun qualifying offer introkken. De Kings trokken hun offer in om meer cap space te creëren zodat onder andere Cory Joseph vastgelegd kon worden.

Joseph komt over van de Indiana Pacers. De Canadees tekende een driejarig contract ter waarde van $37 miljoen. Ook Trevor Ariza, Dewayne Dedmon én Richaun Holmes tekenden contracten bij de Kings. Van Dewayne Dedmon wordt verwacht dat hij de plek van Cauley-Stein zal innemen, terwijl de twee anderen vanaf de bank hun impact moeten maken.


SELECTIE


De selectie van de Sacramento Kings is een perfecte balans tussen oudere, ervaren spelers en jonge spelers met potentie. Ook in de startopstelling komt dit goed naar voren. Dewayne Dedmon en Harrison Barnes, center en small forward, beschikken beide over veel ervaring. Dedmon is 30 jaar oud en speelde zes seizoenen in de NBA. Barnes is pas 27 jaar oud, maar heeft in zijn tijd bij de Golden State Warriors en Dallas Mavericks al zeer veel ervaring opgedaan, waaronder het winnen van een NBA-titel.

De drie jonge honden in het team zijn Buddy Hield, Marvin Bagley III en De’Aaron Fox. Hield is al 26 jaar oud, maar speelde pas drie jaar in de NBA. De shooting guard behoort tot de beste schutters in de NBA, getuige zijn driepuntspercentage van 42.7% op bijna acht (!) pogingen per wedstrijd. Bagley toonde in zijn rookieseizoen aan over veel kwaliteiten te beschikken. Echter kampte Bagley met meerdere kleine blessures tijdens het seizoen, waardoor hij het niet constant kon laten zien. De absolute sterspeler voor de Kings is De’Aaron Fox. Fox ontpopte zich vorig jaar tot een echte ster en werd zelfs gezien als borderline All-Star. Het is zeker niet ondenkbaar dat hij weer kans maakt om benoemd te worden tot All-Star.

Ook vanaf de bank hebben de Kings een goede mix aan ervaring en talent. Bogdan Bogdanovic is de speler waar het meeste van verwacht mag worden. Bogdanovic startte vorig 17 wedstrijden, maar maakte meer dan de helft van zijn minuten met vier andere starters op het veld en speelde eigenlijk altijd als crunch time daar was. Verder hebben de Kings met Cory Joseph, Nemanja Bjelica en Trevor Ariza drie ervaren en goede spelers vanaf de bank. Voor Harry Giles III, Yogi Ferrell, Richaun Holmes en Caleb Swanigan liggen er ook nog kansen op de loer. Deze vier jongere spelers zullen de kans krijgen om zichzelf te tonen en te ontwikkelen.


CONCLUSIE


Vorig jaar was al te zien dat de Sacramento Kings een team is wat lang mee kan doen om een playoff-plek. Ondanks dat Dave Joerger weg is bij de ploeg, is de kans groot dat de ploeg weer een razendsnelle speelstijl zal hanteren. Coach Luke Walton is jaren assistent-coach geweest bij de Golden State Warriors, waar ze ook niet vies waren van snel basketbal. Met het vooruitzicht dat de Kings hun oude speelstijl kunnen hanteren en een selectie hebben met een zeer goede balans bestaat er een kleine, maar geen ondenkbare, kans dat ze zich voor het eerst in 16 jaar weer plaatsen voor de playoffs.

Voorspelling: 41-41

Cover- en topfoto: Rocky Widner/Getty Images

Ook leuk om te lezen