NBA Analyse: de role players van de Cleveland Cavaliers

Door

thompson

LeBron speelt een haast buitenaardse NBA Finals, maar Cleveland is meer dan The King. In deze analyse nemen we de role players van de Cavaliers onder de loep, waarvan de ene al wat beter speelt dan de andere.

Mister Offensive Rebound
Of het een slimme keuze was van de Cavaliers om Tristan Thompson als vierde te kiezen in de 2011 NBA Draft moet nog steeds blijken. Maar vier seizoenen later laat de power forward zich in de positieve zin opmerken als rebounder en wacht hem mogelijk een nieuw vet betaald contract. Thompson is namelijk een restricted free agent deze zomer.

Wat TT zo speciaal maakt, is zijn talent in het pakken van offensieve rebounds. Na vier games zit hij namelijk aan 5,8 offensieve rebounds per wedstrijd. Daarvan zijn er liefst 4,3 contested, waarbij een tegenstander op maximum één meter afstand staat. In bijna 15% van de gevallen heeft Thompson zelfs te maken met twee of meer tegenstanders bij een rebound. In dat geval pakt hij nog 1,8 offensieve rebounds per game in deze Finals. Goed voor een totaal van 47,3% contested rebounds.

Thompson bestudeerde vooral Rebound God Dennis Rodman en leerde er enkele trucjes van. “De bal naar jezelf tippen en je eigen tegenstander outboxen”, aldus TT, die tot nu toe dubbel zoveel offensieve rebounds (23) pakte dan field goals (11) scoorde. Thompson moet dus niet scoren om belangrijk te zijn, hij zorgt gewoon voor extra possessions. Bovendien moet TT het in dat departement ook doen, want offensief is hij verder weinig van waarde.

Het defensieve anker
Tot hij bij de Cavaliers kwam spelen, kenden we Timofey Mozgov vooral als de arme man die op een vette poster gezet werd door Blake Griffin. Vandaag is de Russische center echter een speler waarvan de New York Knicks hoopten dat ze hem nog steeds in huis hadden. Mozgov houdt zijn tegenstanders tijdens deze Finals op een FG% dat 8% slechter is dan normaal, waarvan zelfs 22,5% slechter binnen een straal van zes feet (1,8 meter) rond de ring.

Wat echter niet meteen verwacht werd, is het feit dat Mozgov tot nu toe aanvallend veruit de meest efficiënte speler is voor Cleveland. De center tekende in de eerste vier wedstrijden voor gemiddeld bijna zeventien punten met een FG% van 55. In Game 4 maakte hij zelfs een career high 28 punten. Opvallend is dat Mozgov bij liefst 82,5% van zijn fiel goal attempts ‘tight’ (tegenstand op 0-2 feet) of ‘very tight’ (tegenstand op 2-4 feet) verdedigd wordt.

Dié Australiër
Matthew Dellavedova geeft de ‘average baller’ alle hoop om het te maken in de NBA. De kleine Australiër maakt het al de hele Finals MVP Stephen Curry knap lastig: D in defensie staat voor Dellavedova! Dat vertaalt zich ook in de statistieken. ‘Delly’ laat tot nu toe veruit de beste defensieve rating noteren van alle Cavaliers: 97,7. De enige andere Cavalier met een rating onder de 100 is Kyrie Irving, maar die speelde slechts één game.

Ook offensief doet Dellavedova redelijk mee. Hij deelt gemiddeld drie assists uit, houdt de bal af en toe uit de handen van LeBron James (waardoor die eens kan rusten) en kan drietjes raken. Tijdens Game 3 zorgde hij zelfs voor 20 punten. Maar Delly heeft ook zijn minder kanten. Hij verliest gemiddeld 2,8 keer de bal en zit na vier wedstrijden aan een schotpercentage van amper 31,7. Waarvan slechts 23,8% op driepunters.

De teleurstellende wings
En dan zijn er nog J.R. Smith en Iman Shumpert. Beide ex-Knickerbockers waren in de series tegen de Atlanta Hawks en Chicago Bulls enorm van waarde. Smith vooral als schutter, Shumpert als verdediger. Maar in deze NBA Finals laten beide wings het afweten. Vooral Smith speelt dramatisch. Amper 25% van zijn driepunters vonden het net en in totaal zit hij aan een FG% van slechts 29,8. Goed voor amper negen punten per game. Daarnaast doet Smith bitter weinig: nauwelijks 0,8 assists en defensief heeft ‘Earl’ het moeilijk.

Ook Shumpert heeft het offensief moeilijk. Hij zit aan amper 25% shooting en 31,3% op driepunters. Vooral in die laatste categorie deed Shumpert het tijdens de vorige twee series stukken beter dan verwacht. Gelukkig houdt Shumpert zich defensief wel recht. Hij houdt tegenstanders, in vele gevallen Klay Thompson, op een FG% dat bijna 5% lager ligt dan normaal. Shumpert zit daar enkel met het probleem dat hij slechter begint te verdedigen als zijn tegenstander dichter bij de basket komt. Maar op de perimeter is hij een defensieve nachtmerrie, die nog kan rappen ook.

https://youtu.be/XlG3m4Ouhjw

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen