Austin Rivers op weg naar de NBA?

Door

De Duke Blue Devils lijken het volgend jaar te moeten stellen zonder hun startende shooting guard. Austin Rivers, zoon van Boston Celtics Coach Doc Rivers, zou besloten hebben zich beschikbaar te stellen voor de NBA draft, zo meldde het doorgaans goed geïnformeerde CBS sports gisteren (vrijdag red.). Een officiële verklaring van de speler zelf laat nog even op zich wachten. Rivers speelt pas één seizoen bij de Blue Devils en zou nog zeker drie seizoenen het tenue van Duke kunnen dragen.

De Blue Devils aangaande verwacht je in maart meer nieuws in de trant van hun opmars richting de final four, maar zoals reeds eerder op onze website te lezen was eindigde dit seizoen in een deceptie voor de viervoudig winnaar van het nationaal kampioenschap. In het Greensboro Coliseum waren de Lehigh Mountain Hawks eerder deze maand te sterk voor de spelers in het blauw. Rivers wist in deze wedstrijd nog negentien punten aan te tekenen maar hij had hier wel veertien schoten voor nodig waarvan er slechts vijf daadwerkelijk door de ring gingen.

Austin Rivers speelde dit seizoen 33 wedstrijden waarvan hij slechts één wedstrijd niet bij het startende vijftal hoorde. De shooting guard kreeg van zijn coach Mike Krzyzewski 33 minuten per wedstrijd toebedeeld waarin hij ruim vijftien punten per wedstrijd maakte. In beide categorieën leidt hij zijn team, evenals in het aantal te nemen vrije worpen. Rivers deelt weliswaar bijna drie assists per wedstrijd uit, waarmee hij alleen Seth Curry binnen zijn team voor zich moet dulden, Austin Rivers levert de bal ook twee keer per wedstrijd in bij de tegenstander waarmee hij lijstaanvoerder is bij de Blue Devils.

Hoofdcoach Mike Krzyzewski zal naar alle waarschijnlijkheid ook afscheid moeten nemen van junior Mason Plumlee die zich ook beschikbaar zal stellen voor de draft volgens de laatste geruchten. Plumlee zelf zegt nog geen beslissing te hebben genomen, hij verwacht dit volgende week te doen.

Rivers zal zeer snel tekenen bij een agent/manager die de topscorer van Duke gaat helpen op zijn pad richting de NBA draft. Wellicht doet Rivers er verstandig aan de komende tijd fysiek sterker te worden. Met een lengte van 1.93m zal Rivers tot de kleinere shooting guards in de NBA behoren en zal hij het erg lastig krijgen met fysiek sterke spelers als Wade en Bryant. Monta Ellis is een speler met een vergelijkbaar postuur op eenzelfde positie. Wil Rivers een rol van betekenis gaan spelen zal hij snel de explosiviteit van Ellis moeten te zien ontwikkelen. Wellicht doet hij er verstandiger aan nog minimaal een jaar bij Duke te blijven waar hij volgend seizoen, met Seth Curry aan zijn zijde, wederom een gooi naar de titel kan doen.

Ook leuk om te lezen