NBA MVP Watch: Curry vs. Harden, of zijn er kapers op de kust?

Door

Houston Rockets v Golden State Warriors

Het NBA-seizoen is nu echt over de helft en volgens de redactie van SportAmerika steken twee spelers met kop en schouders er boven uit, Stephen Curry en James Harden. Beide heren zijn bezig aan een superseizoen en hebben een enorme impact op hun teams. Elke wedstrijd weer laten de spelers zien waarom ze zo geliefd zijn bij de fans en de kenners. Curry neemt nog steeds de eerste plek in, maar Harden houdt de druk hoog.

Zijn er toch nog kapers op de kust? Jazeker! LeBron James is bezig met een indrukwekkende reeks van wedstrijden na zijn blessures en als Damian Lillard het weer op zijn heupen krijgt dan zal hij zeker de druk opvoeren. Vlak ook de de ‘do it all center’ Marc Gasol niet uit, want de Grizzlies zouden zonder hem echt niet zo hoog staan als ze nu staan. En dan is er ook nog die dekselse Klay Thompson met 37(!) punten in een kwart. De MVP-race blijft ook voor het tweede deel van het seizoen erg spannend.

Lees hier de Week in Review

1 (1). Stephen Curry 22.8 PTS, 8.2 AST, 4.7 REB (Golden State Warriors)

De Warriors hebben alweer vijf wedstrijden op rij gewonnen en scorend bleef Stephen Curry in deze reeks een beetje achter bij zijn splashbrother Klay Thompson. Maar zoals een echte top MVP-kandidaat beaamt is Curry van alle markten thuis. Hij deelde gemiddeld meer dan tien assists per wedstrijd uit in deze reeks, plus bijna vier rebounds en twee steals. Het is gewoon allemaal erg goed wat Curry laat zien. Degelijk op een erg hoog niveau en op de juiste momenten weten wat er van hem gevraagd wordt. Echter op de eerste plek definitief te claimen en de illusies van James Harden te verpesten zal hij toch nog wel vaker wedstrijden van het kaliber WTF(!) moeten afleveren. De redactie van SportAmerika ziet dan ook graag zulke wedstrijden van Curry:

2 (2). James Harden 27.6 PTS, 6.8 AST, 5.6 REB (Houston Rockets)

Wauw! Vorige week al 45 punten tegen de Indiana Pacers en dan deze reeks laten opvolgen met 33 (vs. Warriors), 33 (vs. Suns) en 37 punten(vs. Lakers). James Harden is HOT! Stephen Curry en de Warriors spelen gewoon fantastisch basketbal, maar bij de Rockets is toch vooral Harden die de kar trekt (sorry Dwight Howard en Josh Smith). En alleen daarom verdient Harden misschien toch stiekem de MVP-titel. Hij is zo ontzettend belangrijk voor het team op het aanvallende vlak, zowel scorend als de vele assists. Ook verdedigend laat hij veel minder steekjes vallen. Met Harden in deze vorm zijn de Rockets absoluut een kandidaat voor de titel en moet ondertussen Stephen Curry echt nog wel aan de bak om de MVP-titel te veroveren.

3 (5). Jeff Teague 17.2 PTS, 7.3 AST, 2.7 REB (Atlanta Hawks)

Gaan de Hawks op een een perfecte maand zonder een enkele nederlaag? Dit zou pas de vierde keer zijn dat een team dit lukt. De Clippers waren het laatste team in 2012 die dit presteerden. Jeff Teague speelt een cruciale rol in de dominantie van de Hawks. Zonder zijn drives en spelverdeling ontstaat er geen ruimte voor de andere spelers om daar van te profiteren. Teague is zeker een grote kandidaat voor het All-Starteam van het oosten en dit seizoen lijkt zijn definitieve doorbraak. En hoe goed zijn de Hawks en Teague? De Thunder (en vooral Russell Westbrook) werden afgelopen vrijdag te kijk gezet in een 103-93 nederlaaag.

4 (10). LeBron James 26.2 PTS, 7.4 AST, 5.6 REB (Cleveland Cavaliers)

De beer lijkt los bij de Cavaliers en LeBron James. De afgelopen zes wedstrijden werden gewonnen en James lijkt op het juiste moment zijn MVP-vorm gevonden te hebben. Hij is als geen ander in staat om de statsheet op een indrukwekkende wijze te vullen. Afgelopen vrijdag was James tegen de Hornets in maar 27 minuten goed voor 25 punten, negen assists, zes rebounds en vier steals. En hij gaf zondag de Thunder de nodige kopzorgen met 34 punten, zeven rebounds, vijf assists, twee blocks en een steal. James speelt als een bezetene en maakt een grote sprong in de MVP-lijst van SportAmerika. Het zal nog even duren voordat hij Curry en Harden bedreigt, maar als er één het kan dan is het de viervoudig MVP-winnaar.

5 (4). Marc Gasol 19.0 PTS, 8.3 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

De NBA-fans zien gelukkig ook dat Marc Gasol een fantastisch seizoen heeft. Afgelopen donderdag werd hij dan ook terecht voor de eerste keer gekozen als starter in de All-Starwedstrijd. Hierin gaat hij het opnemen tegen zijn broer Pau en het zal daarmee de eerste keer worden dat twee broers tegenover elkaar staan in deze show voor de fans. Ondertussen blijft Marc rustig zijn ding doen bij de Grizzlies, presteren op de momenten dat het moet. Tegen de mindere teams lijkt het wel of hij wat gas terug neemt (maar negen punten en zeven rebounds tegen de 76’ers), want winnen doen de Grizzlies dan toch wel. Tegen de sterkere teams geeft hij vervolgens alles en domineert hij als vanouds (26 punten, zeven rebounds, vijf assists en twee blocks tegen de Raptors). De beste center van de NBA blijft een zekerheidje voor de MVP-Watch.

6 (3). Damian Lillard 22.0 PTS, 6.2 AST, 4.7 REB (Portland Trail Blazers)

Vorige week nog op de derde plek en nu alweer drie plekken gezakt. Damian Lillard kon helaas zijn niveau niet vasthouden. De voornaamste reden waarom hij nu zakt is zijn dramatische schotpercentage (iets waar SportAmerika vorige week al voor waarschuwde). In de laatste vijf wedstrijden schiet Lillard maar 33 procent van zijn schoten raak. Dat is voor iemand van zij status echt veel te laag en hij is ook niet in staat om op andere gebieden de wedstrijden te bepalen (te weinig assists en steals). De Trail Blazers hebben moeite om hun hoge niveau vast te houden (hierin spelen de vele blessures ook een rol) en Lillard heeft misschien het gevoel dat hij meer moet doen en zodoende doet hij nu te veel. Gelukkig zagen we in wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen de sterke Wizards alweer een beter Lillard met 20 punten (39%), zeven assists, drie rebounds en een steal. Echter hij zal zijn niveau wel moeten opkrikken wil hij niet verder zakken in de lijst.

7 (7). John Wall 17.2 PTS, 10.2 AST, 4.2 REB (Washington Wizards)

De leider in de NBA met assists per wedstrijd gaf afgelopen zondag weer een ware clinic met maar liefst zestien(!) assists tegen de Nuggets. John Wall valt wekelijk op met wedstrijden waarin hij het spel fantastisch verdeeld en zonder hem zouden de Wizards ook niet de tweede plek innemen achter de ongenaakbare Hawks in de Eastern Conference. En je zou het niet verwachten, maar Wall is ook de leading scorer voor de Wizards. Bradley Beal scoort gemiddeld tweeënhalve punt minder per wedstrijd. Dit is toch wel bijzonder voor een speler die niet zozeer bekend staat om zijn extreem scorend vermogen. Een andere opvallende statistiek van Wall is dat hij al veertien vrije worpen op rij raak heeft geschoten, iets wat toch wel opmerkelijk is voor iemand met een schotpercentage van onder de tachtig procent. Toch smult de redactie van SportAmerika het meest van zijn vermogen om het spel zo ontzettend goed te verdelen.

8 (6). Anthony Davis 24.5 PTS, 10.4 REB, 2.9 BLK (New Orleans Pelicans)

De Pelicans hebben zowaar een winning streak van vier wedstrijden. Hiermee houden ze op dit moment de Thunder ruim achter zich en voeren ze de druk op bij de Suns, de nummer acht van de Western Conference. Deze reeks overwinning zijn toch wel een groot deel te danken aan de van een blessure teruggekeerde Anthony Davis. Davis is in deze serie van wedstrijden goed voor gemiddeld bijna 28 punten, tien rebounds, dik drie steals en bijna drie blocks en twee steals. Hiermee benadert hij weer het niveau van de eerste week van het NBA-seizoen. In alle aspecten van het basketbal is Davis zeer dominant aanwezig en hiermee laat hij zien dat hij de troon van LeBron James als beste basketballer ter wereld snel zal overnemen.

9 (-). Paul Millsap 17 PTS, 7.9 REB, 3.2 AST (Atlanta Hawks)

Naast Jeff Teague hebben de Hawks in Paul Millsap nog een potentiële All-Star in de gelederen (en vergeet ondertussen Al Horford en Kyle Korver niet). Millsap is superefficiënt en maakt perfect gebruik van de ruimte die Teague creëert. Hij heeft de laatste jaren het driepuntsschot toegevoegd aan zijn arsenaal en voor een power forward schiet hij een zeer respectabel percentage van 36 procent. Voeg hierbij een meer dan bovengemiddeld spel onder de borden en speloverzicht en je weet dat je te maken hebt met één van de beste forwards in de NBA. Millsap zou scorend en reboundend bij een minder team veel meer opvallen, maar in het teambasketbalspel van coach Mike Budenholzer is er geen ruimte van individualisten en Millsap past hier perfect in. Toch laat hij ook nog regelmatig zien wat voor geweldige speler hij is wanneer hij helemaal ‘los’ mag gaan. Tegen de Thunder kwam hij in slechts 33 minuten tot 22 punten, tien rebounds, drie assists, twee steals en twee blocks.

10 (-). Klay Thompson 22.8 PTS, 3.5 REB, 3.0 AST (Golden State Warriors)

Een tijdje heeft Klay Thompson niet uitgemaakt van de MVP-Watch van SportAmerika, maar na 37(!) punten en een perfecte 13 van 13 in het derde kwart tegen de Kings kunnen we niet om hem heen. Deze bijna buitenaardse prestatie is door geen enkele speler ooit gehaald, zelfs niet door de allergrootsten zoals Jordan, Bird, Chamberlain of Russel. De teller eindigde bij Thompson uiteindelijk op 52 punten in maar 33 minuten, erg indrukwekkend! Blijkbaar was Thompson de wedstrijd daarna nog steeds niet uitgeschoten, want in de thuiswedstrijd tegen de Celtics scoorde hij 31 punten. Als Thompson naast het scoren ook nog op andere gebieden zich meer kan onderscheiden dan zal hij zeker weer een plek innemen in de lijst. Maar voor nu: kijk en geniet!

Kapers op de kust: Russell Westbrook, Kevin Durant, Kyle Lowry, Jimmy Butler, LaMarcus Aldridge, Blake Griffin en Pau Gasol

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6 Week 7 Week 8 The Oldies Week 10 Week 11 Week 12

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Lars Koster 8 jaar ago

    Anthony Davis (en NOLA)is juist weer goed bezig en toch zak hij twee plaatsen? Soms snap ik echt niks van jullie lijstjes 🙂

    • Eerst maar eens kijken of de Pelicans dit niveau kunnen aanhouden. LeBron is over Davis gesprongen, terwijl Lillard en Gasol gezakt zijn. Dat is reden van daling Davis, meer niet. Als hij deze week zo blijft doorgaan, komt ie wel weer hoger uit.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen