NBA Recap: Beresterke Grizzlies eenzaam aan top

Door

Los Angeles Lakers v Memphis Grizzlies

Negen wedstrijden met één absolute topper: de Grizzlies tegen de Rockets. De twee ploegen met het beste moyenne namen het tegen elkaar op in Tennessee, en het werd een indrukwekkende gevecht.

Grizzlies vermorzelen Rockets
Maandag konden de Houston Rockets de stand in de Western Conference gelijk trekken met de Memphis Grizzlies, maar vannacht werd duidelijk hoe de verhoudingen werkelijk lagen. Memphis vs Houston. Texas vs Tennessee. James Harden vs Zach Randolph. En na 48 minuten stonden de Grizzlies brullend boven een vermangelde homp metaal die ooit een stratosferische raket was.

In het FedExForum in Memphis werd het 119-93 in het voordeel van de Grizzlies. Halverwege hadden Marc Gasol en zijn teamgenoten al 23 punten voorsprong. Niet alleen dat, de ploeg van coach David Joerger was op letterlijk alle fronten beter dan de Rockets. Geen enkele stat van de NBA pakte in het voordeel van de Texanen uit – indrukwekkend.

Vooral op verdedigend vlak waren de Grizzlies heer en meester: met 28 defensieve rebounds, 14 steals (tegenover 6 van de Rockets) en 5 blocks hadden James Harden en de zijnen geen schijn van kans. De manier waarop Marc Gasol de bal ontfutselde van Isaiah Canaan had ook wat weg van een kind wiens boterhammen af worden gepakt door zijn grotere en sterkere klasgenootje. Of van een boze moederbeer die haar welp terecht wijst.

De reactie van Kevin McHale, coach van de Rockets, sprak boekdelen. “They just beat the hell out of us“, sprak de Celtics-legende. Zijn tegenhanger David Joerger kon niet anders dan tevreden terugblikken op de agressieve start van zijn ploeg.

“It was nice to come in and throw the first punch.”

Tip Off: Bulls verslaan Clippers in tweede helft
Een andere topper vannacht was de wedstrijd tussen de Chicago Bulls en de Los Angeles Clippers. Laatstgenoemd team, dat vorig jaar nog een uitzonderlijk goed seizoen draaide, heeft dit seizoen wat meer moeite met winnen. De balans slaat vooralsnog positief uit (vijf keer winst, drie keer verlies), maar het moet beter willen de Clippers de play-offs halen.

Vannacht werd een stap in de verkeerde richting gezet. De Bulls wonnen namelijk met 105-89 in Los Angeles. Met het oog op de veertien punten voorsprong die de Clippers genoten in het tweede kwart, is het begrijpelijk dat Doc Rivers niet blij was na afloop.

Toch ziet hij wat lichtpuntjes. De Clippers, die niet bepaald schitteren op rebound-gebied, boeken volgens Rivers vooruitgang op defensief gebied. Er is echter nog een lange weg te gaan willen de Clippers in de hogere regionen van de Western Conference eindigen dit seizoen.

Aan de kant van de Bulls was Jimmy Butler wederom goed bezig. Hij had 22 punten, 6 rebounds en 8 assists. Ook Taj Gibson (20 punten, 5 rebounds, 6 assists) en Mike Dunleavy (19 punten, 7 rebounds) lieten zich niet onbetuigd.

Derrick Rose zat met een gekwetste hamstring langs de kant. Pau Gasol moest vlak voor de wedstrijd ook verstek laten gaan met een pijnlijke kuit. Hij laat en passant wel weten blij te zijn dat hij niet meer bij de Lakers speelt.

Three Point Play
– Het gaat weer lekker in Dallas. Geen exceptionele topscorers, maar wel een soepel draaiend team. De Mavericks, met een op de topscorerslijst steeds verder omhoog schuivende Dirk Nowitzki, versloegen vannacht op eenvoudige wijze de Charlotte Hornets met 107-80. Hoewel The Germanator moest toezien hoe Monta Ellis vannacht de spotlights opeiste met 18 punten, ging alle aandacht toch uit naar de flegmatieke Europeaan met zijn blonde manen. Nowitzki ging vannacht namelijk voorbij de grens van 27.000 punten bij zijn franchise, de Mavericks. Daardoor heeft hij zich bij een uniek clubje gevoegd, waartoe ook Michael Jordan (Chicago Bulls) en Karl Malone (Utah Jazz) behoren. Congrats, Swish!

– Ondanks – wederom – indrukwekkende stats voor Anthony Davis zijn de New Orleans Pelicans vannacht ten onder gegaan tegen de Portland Trail Blazers met 102-93. De Pelicans stonden tot en met het laatste kwart van de wedstrijd voor, maar de ploeg uit Oregon wist op het laatste moment alsnog de winst uit het vuur te slepen. Mede dankzij Damian Lillard, die tot speler van de week werd gekroond in de Western Conference en goed was voor 24 punten, 4 rebounds en 7 assists. Maar goed, die gekke Davis van de Pelicans zorgde wél voor het moment van de avond. Twee blocks in twee seconden – wij doen het hem niet na!

– Gisteren was Denver nog de schlemielige ploeg die het onderspit moest delven tegen de Knicks, maar vandaag waren de Nuggets opeens het populairste jongetje van de klas. Ze wonnen namelijk met 106-97 van de Cleveland Cavaliers. Wat Kyrie Irving, LeBron James en Kevin Love ook probeerden in de laatste twee kwarten van de wedstrijd, de verdediging van de Nuggets was te sterk. Vooral Timothy Mozgov hield met 11 blocks het slot goed op de deur. Arron Afflalo (23 punten) en Ty Lawson (24 punten) zorgden ondertussen aan de andere kant voor de buckets. Tenzij LeBron in de weg stond en de bal praktisch het stadion uitmepte, natuurlijk.

Stat of the Night
Geen basketballstatistiekjes dit keer, maar een heel ander cijfer dat je wel even aan het denken zet.

The Paint
Jeff Green had een mooie move in huis tegen de Phoenix Suns. De dunk en de foul mochten helaas niet baten voor de Boston Celtics: ze verloren in eigen huis met 118-114.

Shabazz Napier, ooit nog door LeBron James gehypet aan de vooravond van de NBA Draft, liet zien over een behoorlijke trucendoos te beschikken. Hij fopte zowel Kevin Garnett als Deron Williams in de door de Heat gewonnen wedstrijd tegen de Nets: 95-83.

Box Score

Dallas Mavericks – Charlotte Hornets: 107-80
Denver Nuggets – Cleveland Cavaliers: 106-97
Phoenix Suns – Boston Celtics: 118-114
Miami Heat – Brooklyn Nets: 95-83
Orlando Magic – Detroit Pistons: 107-93
Houston Rockets – Memphis Grizzlies: 93-119
Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs: 75-100
New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers: 93-102
Chicago Bulls – Los Angeles Clippers: 105-89

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen