Analyse: De verrassende top 10 rebounders in de NBA

Door

New York Knicks v Detroit Pistons

Een tijdje geleden kon u lezen wie de beste point guards in het Westen en het Oosten zijn. Deze keer komen de beste rebounders onder het vergrootglas. Wie is de beste rebounder in de NBA en vooral: waarom?

Hierbij wordt gebruik gemaakt van volgende statistieken van NBA.com en RealGM:

– Reboundkansen per game = aantal kansen die speler krijgt om rebound te pakken (tot 3,5ft of 1,07m van de basket)
– Percentage gepakte rebounds op totale reboundkansen = vrij duidelijk
– Percentage contested rebounds = aantal gecontesteerde rebounds op totale rebounds (gecontesteerd wil zeggen: een tegenstander bevindt zich binnen 3,5ft of 1,07m)
– Offensieve rebounds per 48min (OReb/48) = vrij duidelijk, makkelijk te vergelijken

Foto’s: Getty Images

4 Reacties
  1. Michiel Jonkman 7 jaar ago

    Oneens. Jordan hoort op één.

    • Ik heb zelfs lang getwijfeld aan Jordan op 2 en niet lager. Hij scoort enorm op gepakte rebounds op totale kansen en is een sterke offensieve rebounder, maar qua % contested rebounds staat hij vrij laag. Vooral die laatste stat gaf voor mij de doorslag. Een uncontested rebound vraagt geen skills of inzicht. En aangezien DJ altijd onder de ring staat (ook offensief) is dat een groot minpunt voor hem. Maar hoe je het ook bekijkt, nobody can touch Dre Drumm.

  2. Johan Brinkel 7 jaar ago

    Tristan Thompson hoort veel hoger op de lijst. De waarde van aanvallende rebounds wordt zo onderschat, en dus hoort een echte specialist zoals Thompson in de top 5!

    • Ik zie niet in hoe Thompson beter is dan één van de spelers in de top vijf. Hij pakt op Drummond na de meeste ORebs (per 48). Maar het verschil met Lopez (0,6) en Sanders (0,8) is helemaal niet groot. Met Noah (1,2) iets meer, maar die pakt dan weer 7% meer reboundkansen en zit op bijna 5% meer contested rebounds. Sanders en Lopez pakken ook meer reboundkansen en zitten nóg hoger dan Noah qua % contested rebounds. Bovendien zijn deze drie starters en Thompson niet, waardoor hij tegen second units uitkomt.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen