NBA History: Onbreekbare records (2)

Door

 

Waar wij met Sport Amerika dagelijks stilstaan bij al het laatste nieuws in de NBA, is het ook niet slecht om af en toe terug te kijken. Met NBA History kijken we terug naar bijzondere teams en indrukwekkende spelers die gedurende de jaren zoveel indruk hebben gemaakt dat we ze graag nog een keer uitlichten.

Ben Gordon maakte deze week negen op negen driepunters en evenaarde daarmee het record van Latrell Sprewell. Het gebeurt niet vaak dat een record geëvenaard, laat staan gebroken, wordt. Sport Amerika keek daarom eens in de geschiedenisboeken en zocht naar de records die mogelijk tot in de eeuwigheid zullen blijven bestaan. Wat volgt is dus een overzicht van de meest onbreekbare records uit de NBA. Hierbij deel 2 van 3.

LA Lakers: 33 overwinningen op een rij

De Lakers van 1971-1972 wonnen liefst 69 wedstrijden op weg naar hun eerste titel sinds de toen nog Minneapolis Lakers in 1954. Zo kwam er einde aan een reeks van acht verloren NBA Finals. Het hoogtepunt van het seizoen was natuurlijk het winnen van de titel maar velen zullen zich ook de ongelooflijke reeks van 33 overwinningen op een rij herinneren. Van 5 november 1971 na winst tegen de Baltimore Bullets tot 7 januari 1972 na winst tegen de Atlanta Hawks waren de Lakers onklopbaar. Een verlies tegen de Bucks (Kareem Abdul-Jabbar en Oscar Robertson) in Milwaukee maakte twee dagen later een einde aan deze historische reeks overwinningen.

Tot op heden is er eigenlijk geen enkel team geweest dat nog maar in de buurt is gekomen van de reeks van de Lakers van Jerry West, Wilt Chamberlain en Gail Goodrich. De Houston Rockets onder leiding van Yao Ming en Tracy McGrady kwamen in het seizoen 2007-2008 aan 22 overwinningen op een rij maar dichterbij dan dat kwam niemand. De Lakers van 1999-2000 en de Celtics van 2008-2009 kwamen tot een winstreeks van 19 wedstrijden en vijf teams boekten ooit 18 achtereenvolgende zeges. Maar 33 is echt een verre droom voor welk NBA-team dan ook.

John Stockton: 15.806 assists in carrière

“Stockton to Malone”, wie herkent het zinnetje niet? Van 1985 tot 2003 waren John Stockton en Karl Malone het meest op elkaar ingespeelde duo dat de NBA ooit kende. Bewijs: ze misten in die achttien seizoenen de playoffs…geen enkele keer. Stockton was misschien de beste ‘pure passer’ in de geschiedenis van de NBA, en met een superster als Malone als ontvanger stapelde hij de assists dan ook op. Hij was negen keer op een rij goed voor de meeste assists per wedstrijd (1988-1996). Bovendien was Stockton ongelooflijk fit. Hij speelde in liefst zeventien seizoenen alle wedstrijden. In de andere twee speelde hij er 78 en 64.

Stockton leidt de ‘all-time list’ met een voorsprong van meer dan 4000 assists. Tweede op de lijst is Jason Kidd, nog altijd actief voor de Dallas Mavericks. In theorie heeft die een kans om ‘Stock’ in te halen maar dan zou hij nog zes seizoenen moeten spelen met minstens 10 assists per wedstrijd, en aangezien Kidd dit seizoen gemiddeld goed is voor slechts 5 assists is dit zo goed als uitgesloten. Ook nog actieve spelers die relatief dicht staan zijn Steve Nash en Andre Miller maar aangezien ook zij de dertig al even gepasseerd zijn, is het ook voor hen onmogelijk om Stockton in te halen.

Dé speler die kans maakte om meer assists uit te delen dan Stockton, was natuurlijk Magic Johnson. Maar door zijn spijtige afscheid omwille van het HIV-virus bleef die steken op 10.141 assists.

Scott Skiles: 30 assists in een wedstrijd

We blijven binnen de categorie van de assist met Scott Skiles, huidig coach van de Milwaukee Bucks. Die speelde tien seizoenen in de NBA en het seizoen 1990-1991 was zijn topjaar met gemiddeld 17 punten en 8 assists. Op 30 december 1990 speelden de Orlando Magic, met Skiles, tegen de Denver Nuggets. Het was een wedstrijd tussen twee van de zwakste teams want beiden wonnen tot dan toe slechts zes wedstrijden.

De Nuggets stonden bekend om hun ultra-aanvallende stijl gepaard aan een immens zwakke defense. Dat seizoen zouden zij gemiddeld…130 punten opgeven en er zelf gemiddeld 120 maken. Van ‘run-and-gun’ gesproken en op zichzelf een onbreekbaar record! De Magic wonnen de wedstrijd met 155-116. Skiles ‘went nuts’ met zijn passing en de Magic maakten 57% van hun schoten.

Er zijn wel al een aantal spelers dicht bij een verbreking van dit record gekomen. John Stockton, wie anders, had wedstrijden van 28, 27 en 26 assists, en drie spelers hadden wedstrijden van 25 assists. Meest recent waren het Rajon Rondo (2010) en Ramon Sessions (2008) die relatief dicht kwamen met 24 assists en nog eens Rondo (2011) met 23 assists. Maar 30 assists is toch een hele hoop goede passes naar de juiste ploeggenoot en met geen gek team als de Nuggets van toen in de league, wordt ook het verbreken van dit record erg moeilijk.

Michael Jordan: tien ‘scoring titles’

Michael Jordan mag dan niet dé meeste records bezitten in de NBA, die eer is nog altijd weggelegd voor Wilt Chamberlain. Maar ondanks dat Wilt, zoals u las in deel 1, ooit goed was voor gemiddeld 50 punten per wedstrijd is het ‘Air Jordan’ die de meeste ‘scoring titles’ wegkaapte in de geschiedenis van de NBA. Liefst tien keer leidde MJ de NBA in punten per wedstrijd terwijl Wilt ‘slechts’ aan zeven keer kwam. Jordan deed dit dan ook nog eens zeven keer op een rij, namelijk van 1987 tot 1993, wat een evenaring is van het record van Wilt.

Het lijkt voorlopig vrij onwaarschijnlijk dat er iemand het record van Jordan zal evenaren, laat staan verbreken. Na Wilt Chamberlain met zeven titels komen Allen Iverson en George Gervin met vier titels en Neil Johnston, Bob McAdoo en George Mikan met drie titels. De eerste nog actieve spelers zijn Kobe Bryant, Tracy McGrady en Kevin Durant met twee titels. Als er één iemand is die een gevaar kan betekenen voor Jordan’s record is het Durant. Maar die heeft dus nog een lange weg te gaan en met spelers als LeBron James, Dwayne Wade en nu zelfs Kevin Love zal dat niet makkelijk worden.

A.C. Green: 1.192 opeenvolgende wedstrijden

A.C. Green heeft zijn bijnaam niet gestolen. De ‘Iron Man’ was namelijk niet van een basketbalveld te krijgen. Hij miste van 1987 tot 2001 geen enkele wedstrijd door blessures of om persoonlijke redenen. Op zich al een prestatie maar daarbovenop komt dat hij ook heel wat playoffwedstrijden speelde, waaronder vijf keer tot in de NBA Finals. Green speelde namelijk voor de ‘Showtime’ Lakers van 1986 tot 1993 en bereikte met hen de Finals in 1987, 1988, 1989 en 1991. Daarna speelde hij voor de Suns van Charles Barkley en na een omzwerving bij de Dallas Mavericks belandde hij opnieuw bij de Lakers, waarmee hij de Finals speelde én won in 2000.

Door verbeterde trainingstechnieken en middelen om blessures te helen, zou het lijken alsof dit record te verbreken is. Maar spelers worden meer en meer belast door het drukke programma, inclusief alle verplichtingen naast het veld, en er wordt voorzichtiger omgesprongen met blessures. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat dit record snel verbroken zal worden. Bewijs: Andre Miller kwam het dichtst met 632 wedstrijden na elkaar, tot een schorsing in 2010 zijn reeks stopte.

Mark Eaton: 5,56 bloks per wedstrijd

Bijna zes bloks per wedstrijd, kan u het zich voorstellen? Mark Eaton was de blanke muur van de Jazz in de jaren ’80 (zie foto). Hij had uiterlijk veel weg van Bill Walton, de legendarische center van de Portland Trail Blazers. Offensief was Eaton verre van verfijnd maar defensief was de man gewoon niet te schatten. Hij was ongelooflijk groot (2m26) maar wist zijn lichaam perfect te gebruiken en had een bijna feilloze timing. In het seizoen 1984-1985 liet hij niets aan de verbeelding over met zijn 5,56 bloks per wedstrijd.

De speler die het dichtst bij het record van Eaton kwam, was de Sudanees Manute Bol. Die blokte het seizoen erop 5 schoten per wedstrijd. Verderop in de lijst staan grote namen als Hakeem Olajuwon (4,59), Dikembe Mutombo (4,49) en David Robinson (4,49). De eerste nog actieve speler is Theo Ratliff, die 3,71 bloks registreerde in het seizoen 2000-2001. Nog verder vinden we onder andere Marcus Camby (3,65) en Ben Wallace (3,48) terug. Dwight Howard wordt tegenwoordig aanzien als de beste verdediger in de NBA maar zijn top van 2,92 bloks per wedstrijd van 2008-2009 lijken kinderspel tegenover Eaton’s record.

Van kinderspel gesproken, morgen bekijken we een aantal leukere records die onbreekbaar lijken dus ‘stay tuned’ voor deel 3!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen