Parker: ‘Duncan zei niets tegen mij als rookie’

Door

San Antonio Spurs v Miami Heat - Game 6

Woensdag verdedigen de San Antonio Spurs hun zege uit Game 1 tegen de Dallas Mavericks in de eerste ronde van de NBA play-offs. Het trio van Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili liet 65 van de Spurs’ 90 punten noteren. Het drietal lijkt al eeuwen samen te spelen en zowat voor elkaar geboren. Tijdens zijn eerste seizoen was Parker echter geen dikke vrienden met Duncan: “Hij sprak amper tegen me gedurende een vol jaar”, aldus de Fransman tegen ESPN.

Tony Parker kwam in 2001 bij de Spurs, die hem als 28e selecteerden in de draft. Hij werd als 19-jarige meteen voor de leeuwen gegooid want Parker startte 72 van zijn 77 gespeelde wedstrijden tijdens zijn eerste seizoen. Zijn mentor op dat moment was de dubbel zo oude Terry Porter, ooit NBA-finalist met de Portland Trail Blazers (’92). De Fransman tekende gemiddeld voor negen punten en vier assists met een schotpercentage van net geen 42.

Tim Duncan was als eerste pick in 1997 bij de Spurs geland en leidde ze twee jaar later meteen naar een titel. “Hij was de franchise”, zegt Parker. “Maar hij praatte nauwelijks tegen mij als rookie. Het was nogal raar, komende van Frankrijk, dat de superster niet tegen je praat als point guard. Dat maakte het moeilijk want normaal gezien praat je met iedereen.”

Respect
Pas na het winnen van hun eerste titel samen in 2003 had Parker voldoende zelfvertrouwen om voor zijn mening uit te komen tegen Duncan. “Ik denk dat het neerkwam op het winnen van zijn respect”, gaat Parker door. “Dat is oke, als je 19 jaar bent. Zo voelde ik me ook, dat ik het respect van mijn coaches en ploegmaats moest winnen. Zeker ook dat van Gregg Popovych. Gedurende de eerste drie tot vier jaar was ik in voortdurende oorlog met hem. 

“Ik was zo blij dat Duncan eindelijk iets zei tegen mij”, stelt Parker. “Toen dacht ik: ‘misschien blijf ik wel bij dit team’. Want als Timmy niet met je praatte, kon je moeilijk bij de Spurs blijven.”

Ondertussen zijn Parker en Duncan dikke vrienden. “Vanaf het moment dat we naar elkaar zijn gegroeid en hij mij meer vertrouwde, hebben we een speciale relatie opgebouwd aangezien we erg close zijn op het terrein. Maar zelfs daarnaast hebben we samen al veel dingen meegemaakt en dat heeft ons dichter bij elkaar gebracht”, aldus Parker, die ondertussen drie titels won aan de zijde van Duncan en in 2007 verkozen werd tot Finals MVP.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen