NBA Grade the Trade: Bosh, Captain Kirk en Mo

Door

Chicago Bulls v Miami Heat

Het zal u niet ontgaan zijn: ‘the offseason’ is in de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek ‘Grade the Trade’ alle noemenswaardige ontwikkelingen voorzien van een rapportcijfer.

De Miami Heat behouden Chris Bosh
Chris Bosh houdt de gemoederen op de redactie van SportAmerika flink bezig. Sommigen van ons zien in Bosh nog steeds één van de beste centers in de NBA. Anderen van ons wijzen op zijn statistieken (die elk jaar sinds zijn komst naar Miami minder werden), en hebben hem afgeschreven. En dat is gevaarlijk. Neem het voorbeeld van Tim Duncan. Hoe vaak is hij gedurende zijn carrière al afgeschreven? De ene ‘big’ is echter de andere niet. Daar waar Duncan nog steeds overheerst in de bucket, wordt Bosh er (zeker aanvallend) zelden meer aangetroffen. Bij de Heat heeft Bosh zich ontwikkeld als driepuntsschutter, waardoor hij volgens eigen zeggen zijn inside game verloren is. En een inside game is volgens de critici onder ons essentieel voor een center die het maximale contract voor vijf seizoenen ter waarde van ruim 118 miljoen dollar (daarmee zesde in lijst best betaalde spelers in de NBA) derhalve hooguit belachelijk vinden. Anderzijds, indien Miami Bosh niet dit astronomische bedrag had geboden, was hij vertrokken naar Houston, en was Miami nog verder van huis. Is het derhalve een goede deal? Only time will tell… Voorlopig ligt onze waarheid ergens in het midden.

Miami Heat: 7

Kirk Hinrich blijft bij de Chicago Bulls
Een back-up point guard is altijd nodig. Zeker in het geval van Chicago. Gezien de medische historie van Derrick Rose, is het hebben van een solide back-up 1 zelfs noodzakelijk. Door het contract van Kirk Hinrich met twee seizoenen (ruim 5,5 miljoen in totaal) te verlengen, zijn de Bulls wat SportAmerika betreft prima geslaagd in het behouden van hun stand-in, in zoverre je daar eigenlijk van mag spreken. In de afgelopen twee seizoenen maakte Hinrich maar liefst 121 keer deel uit van de starting line-up, wat grotendeels te maken had met de blessures van Rose. In de meest gunstige situatie is Hinrich het komende seizoen bankspeler. In het ergste geval is hij ‘gewoon’ weer basisspeler. Hoe dan ook: een beste signing.

Chicago Bulls: 7,5

De Minnesota Timberwolves contracteren Mo Williams
Waar speelt Mo Williams het komende seizoen? Hoewel bovenstaande titel doet vermoeden dat Minnesota zijn nieuwe thuisbasis zal zijn, werd dit vrijwel meteen na het tekenen van zijn eenjarig contract (3,75 miljoen dollar) in twijfel getrokken. De oorzaak van de speculatie was de Instagram foto die gebruikt werd door de Timberwolves om de acquisitie van Williams wereldkundig te maken. Op de foto staat Williams namelijk niet in een Clippers, Jazz of Trail Blazers (laatste drie teams) afgebeeld, maar in Cavaliers tenue. Op de achtergrond van de foto pronkt LeBron James, uitgerekend de speler die altijd te kennen heeft gegeven Williams een fijne teamgenoot te hebben gevonden. Kortom: hint deze foto dat een hereniging van de twee (met uiteraard Kevin Love als centerpiece in een mogelijke trade) aanstaande is, of was dit gewoon een ongelukkige keuze (de Timberwolves hebben de foto inmiddels verwijderd)? Waar hij ook beland, Williams lijkt ons een prima back-up point-guard.

Minnesota Timberwolves: 7 

De Los Angeles Lakers behouden Wesley Johnson
Dat de NBA voornamelijk een offensiefdenkende league is, bewijst het contract van Wesley Johnson wel. De small forward tekende een eenjarig contract ter waarde van iets minder dan een miljoen dollar. Het bedrag dat Johnson komend seizoen bijgeschreven krijgt is het minimale voor een speler die zijn vijfde seizoen in de NBA ingaat en dat is opvallend te noemen. Johnson behoort namelijk tot één van de beste verdedigers in de NBA. Het afgelopen seizoen was hij bijvoorbeeld de enige niet ‘big’ die gemiddeld meer dan één steal en één block wist te noteren.  Met dergelijke statistieken zou je verwachten dat teams in de rij staan om je binnen te halen, maar niets bleek minder waar. De verklaring daarvan is dat Johnson aanvallend zeer wisselvallig is. Dusdanig wisselvallig dat hij blijkbaar niet meer waard is dan het minimale wat hem geboden kon worden. En dat vinden wij bij SportAmerika eigenlijk onbegrijpelijk. Ons inziens zitten de Lakers met Johnson het komende seizoen voor een dubbeltje op de eerste rang.

Los Angeles Lakers: 8

De Houston Rockets verwelkomen Jeff Adrien, Joey Dorsey en Ish Smith
Nee, Jeff Adrien is geen Carmelo Anthony. En nee, Joey Dorsey komt niet in de buurt van Chris Bosh. En Ish Smith? Nee, die mag de schoenveters van Kyle Lowry niet strikken. De drie nieuwste aanwinsten van de Rockets zijn niet de grote namen die de afgelopen weken wel aan Houston werden gelinkt, maar zijn uiterst bescheiden spelers. Het betreft drie spelers die normaliter allemaal zullen fungeren als reserve, en derhalve bij lange na niet zo veel impact zullen hebben als Anthony, Bosh en Lowry. Logischerwijs kosten ze ook een stuk minder. Daar waar de drie genoemde sterren een gemiddeld jaarsalaris hebben van meer dan twintig miljoen per seizoen, verdienen de heren Adrien (één seizoen), Dorsey (twee seizoenen) en Smith (één seizoen) allen het minimale (minder dan een miljoen per seizoen). Derhalve zijn het goedkope breedte versterkingen, die Houston helaas niet echt verder zullen helpen.

Houston Rockets: 6,5

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen