NBA 30 in 30: Detroit Pistons

Door

Detroit Pistons Introduce Stan Van Gundy

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Detroit Pistons.

Afgelopen seizoen
Bij het begin van het seizoen 2013-2014 was er positiviteit in Motor City. Josh Smith en Brandon Jennings waren gehaald en eindelijk was er wat hoop in Detroit. Samen met de jonge talenten Greg Monroe en Andre Drummond zouden de Pistons misschien wel voor het eerst sinds 2009 de play-offs kunnen bereiken. Hard nodig voor een club met zoveel historie, maar waar de laatste vier seizoenen met dertig of minder overwinningen werden afgesloten.

Maar helaas was het afgelopen seizoen geen keerpunt voor de Pistons. Weer bleef het team steken op negenentwintig winstpartijen. Met Smith, Monroe en Drummond heb je drie goede big men, maar er werd geen mogelijkheid gevonden om die drie samen goed te laten spelen. Ook werd er geen knoop doorgehakt of de drie überhaupt wel samen opgesteld zouden moeten worden. Coach Maurice Cheeks werd na vijftig wedstrijden ontslagen en er werd geen vervanger gezocht. Assistent John Loyer moest het overnemen tot het einde van het seizoen.

Positief voor de Pistons was, dat Andre Drummond zich het afgelopen seizoen uitstekend ontwikkelde. Drummond eindigde het seizoen met gemiddeld 13,5 punten en 13,2 rebounds en wordt door velen gezien als één van de centers van de toekomst.

Stan Van Gundy
IN: Stan Van Gundy (coach/president of basketball operations), Jodie Meeks (FA), D.J. Augustin (FA), Caron Butler (FA), Spencer Dinwiddie (draft), Cartier Martin (FA), Aaron Gray (FA), Lorenzo Brown (FA), Hasheem Thabeet (FA), Josh Bostic (FA), Brian Cook (FA).

UIT: Chauncey Billups (FA/retired), Charlie Villanueva (FA), Rodney Stuckey (FA), Peyton Silva (FA), Josh Harrelson (FA).

Voor de Pistons was het, na een aantal slechte jaren onder Joe Dumars, tijd voor verandering. Stan Van Gundy werd gehaald als nieuwe coach en president of basketball operations. Van Gundy moet zorgen voor stabiliteit in Motown, waar sinds 2008 zes verschillende coaches de leiding gehad hebben.

Van Gundy heeft in het off-season hard zijn best gedaan om de broodnodige shooters toe te voegen aan het roster. Hij wil naar alle waarschijnlijkheid een team bouwen met center Andre Drummond als belangrijkste schakel. Zoals hij ook in Orlando met Dwight Howard gedaan heeft, zal het zijn doel zijn om goede schutters om de jonge center heen te zetten. Met Meeks en Butler heeft hij goede schutters in handen, hoewel het prijskaartje hoger uitgevallen is dan verwacht. Meeks moet achttien miljoen dollar kosten voor de komende drie jaar, maar is ook een uitstekende schutter vanaf de driepuntslijn. Precies wat de Pistons nodig hebben.

Ook het aantrekken van D.J. Augustin kan als positief worden ervaren. Augustin heeft het afgelopen seizoen bij de door blessures geplaagde Chicago Bulls niet onverdienstelijk gespeeld. Augustin kan schieten en zal een goede vervanger zijn voor de wisselvallige Brandon Jennings, die in zijn gehele loopbaan slechts één seizoen boven de veertig procent raak geschoten heeft.

Het probleem
Hét grote probleem in Detroit is, zoals al eerder beschreven, wat te doen met Smith, Monroe en Drummond. Het is afgelopen seizoen onmogelijk gebleken de drie big guys tegelijk op te stellen. Drummond is een zekerheid op de center positie, maar doordat Monroe op power forward speelt wordt Josh Smith automatisch naar de small forward positie verdrongen. Dit brengt het slechtste in zijn spel naar boven.

Smith is atletisch en is een uitstekende verdediger en finisher van dichtbij. Op de small forward positie wordt Smith, mede doordat het te druk is onder het bord, gedwongen om te gaan schieten. Dat dit niet goed uitpakt voor de 28-jarige forward is goed te zien in zijn shot chart van het afgelopen seizoen.

shotchart josh smith

De Pistons hebben een poging gewaagd om een deal met de Sacramento Kings te sluiten om zo van Josh Smith af te komen. Mede dankzij de hoogte van het contract van Smith (Smith tekende vorig jaar een vierjarig contract met een waarde van vierenvijftig miljoen) is deze deal niet doorgegaan.

Doordat Smith bleef werd het voor de Pistons moeilijk om Greg Monroe het contract te geven wat hij wilde. Hierdoor heeft Monroe een contract voor alleen dit jaar getekend en wordt hij dus free agent na dit seizoen. Voor een team dat wil bouwen aan de toekomst geen goede zaak. Hoe deze zaak zich aan het einde van het seizoen verder ontwikkeld zullen we zien, maar vooralsnog lijkt het grootste probleem bij de Pistons dit jaar nog aanwezig. Hoe Stan Van Gundy dit op gaat lossen zal zich de komende maanden laten blijken.

SmithMonroeDrummond

Prognose 2014-2015
Stan Van Gundy weet heel goed waar hij mee bezig is. Hij heeft een talentvolle groep met een potentiële all-star in Drummond, waar hij met zijn kennis van het spelletje een hoop uit zou kunnen halen. Natuurlijk hebben we het hier niet over een kandidaat voor het kampioenschap, maar naar verwachting zullen de Pistons het beter gaan doen dan afgelopen jaren.

Veel slechter dan het geweest is kan het ook moeilijk worden. Als Van Gundy het probleem met het frontcourt kan oplossen heeft hij het lek boven. Als dan ook nog eens de schoten van afstand gaan vallen kan Detroit nog best een gevaarlijke outsider voor de laatste play-off spots in het Oosten.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23. New Orleans Pelicans.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen