The Wheel een mogelijke oplossing tegen Tanking

Door

2013 NBA DraftHet is geen reclame voor de NBA wanneer een ploeg opzettelijk wedstrijden verliest om zo een hoge keuze in de NBA Draft te bemachtigen, De Utah Jazz dit seizoen bijvoorbeeld. Er zijn dan ook plannen (verre van concreet) om de Draft Lottery op de schop te gooien en de Draft Picks voor de komende dertig jaar vast te stellen. Maak kennis met The Wheel.

Mochten de Jazz dit seizoen met het slechtste record in de NBA eindigen, dan maakt de ploeg in de huidige opzet een grote kans op de eerste keuze in de Draft. En geef de GM eens ongelijk met toekomstige supersterren Jabari Parker en Andrew Wiggins die aan de poort staan te rammelen. In The Wheel heeft het voor de Jazz echter geen zin om te tanken.

Volgens Zach Lowe van Grantland kiest elk van de dertig teams in de NBA in een bepaalde volgorde voor een periode van dertig jaar. De ploeg die de eerste keuze heeft kiest het seizoen daarop als dertigste en daarna als negentiende. Het systeem garandeert dat een team om de vijf jaar een top-6 keuze heeft in de Draft en om de vier jaar een top-12 keuze.

iQ6x8xPmn1LGu

Het idee is verre van concreet, wat Lowe ook aangeeft:

Laat je mening in de comments achter. Gaat je voorkeur uit naar het huidige systeem met de Draft Lottery of zie je wel iets in het plan om de keuzes voor een periode van dertig jaar vast te leggen?

Foto: Getty Images / Bron: Grantland

3 Reacties
 1. ewoutverslootEwout 9 jaar ago

  Volgens mij absoluut geen slecht idee. Het voorkomt mogelijk tanken terwijl de mogelijkheid van het traden van draftpicks (een absoluut toponderdeel in de spelersmarkt) behouden blijft.

  Een misvatting is echter dat de geluksfactor minder wordt. Op dit moment wordt er getankt en zit de geluksfactor in het wel/niet behalen van de draftpick. In het geval van ‘the Wheel’ weet je wanneer je welke draftpick hebt, maar zit het geluk hem vooral in de beschikbare spelers. Stel je voor dat je na 30 jaar eindelijk weer de no.1 draftpick hebt en je moet het doen met Anthony Bennett, terwijl het jaar erna Wiggins beschikbaar is.

  De basis van het idee is m.i. prima (want geen tanking), maar ben erg benieuwd naar de uitwerking.

  Overigens, andere potentiële oplossing tegen tanking: een tweede serie playoffs onder alle niet-playoff teams waarin gestreden wordt om de hoogste picks.

 2. Justin Kevenaar 9 jaar ago

  Slecht idee. Stel dat in 2016 Michael Jordan 2.0 bij Duke speelt en dat jaar de Bucks als eerste mogen kiezen, terwijl het jaar erop de L.A. Lakers als eerste mogen kiezen. Jordan 2.0 en eventuele andere toppers die het niet zien zitten om bij het slechte Milwaukee te gaan spelen blijven een extra jaar in college en Milwaukee is de sjaak.

  Daarnaast is dertig jaar een immens lange periode, wie weet vindt er alsnog expansion plaats. En dan nog, de lottery blijft een lotterij. Met tanken wordt je niet binnen drie jaar een contender, en zelfs al heb je een hoge pick kan je alsnog de mist in gaan (Oden -> Portland, Bennett -> Cleveland, Williams -> Hawks) Ik zou het huidige systeem dus gewoon behouden, anders trekt het de verhoudingen in de NBA nog schever en kunnen slechte teams zich straks alleen nog verbeteren door dure veteranen aan te trekken in plaats van dat ze serieus kunnen rebuilden omdat ze net ongunstig in het wheel zitten.

 3. Alerk 9 jaar ago

  Slecht idee
  want zo kunnen goeie teams goed blijven en slechte team slecht blijven juist om dit tegen te gaan bestaat de draft ander kan het precies het zelfde zijn als voetbal clubs in Europa. Dat is niet de bedoeling

  ik dacht om tanking tegen te gaan mag de team die laatste drie geëindigd zijn geen top6 keuze maken.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen