MLB Update: Tanaka richting MLB, Nederlander naar LA

Door

Japan v Netherlands - World Baseball Classic Second Round Pool 1

Op kerstavond was het zoals gebruikelijk rustig in alle Amerikaanse sporten. Toch was er zeer opvallend nieuws uit de honkbalwereld waar Masahiro Tanaka na weken van onzekerheid toch toestemming heeft gekregen van zijn werkgever Rakuten Golden Eagles om richting de MLB te vertrekken. Daarnaast was er ook een leuk nieuwtje namens Nederlanders in de MLB. Gisteren tekende de 18-jarige Misja Harcksen namelijk een contract bij de Los Angeles Dodgers, waarmee er weer een Nederlander de overstap richting Amerika maakt.

Tanaka

Lange tijd zag het er naar uit dat Tanaka toch in Japan zou blijven. Zijn werkgever wilde hem aan zijn contract houden – wat nog twee jaar doorliep – en wilde hem zelfs een salarisverhoging aanbieden. Toch hakte de voorzitter van de Rakuten Golden Eagles gisteren de knoop door en maakte hij op een persconferentie bekend dat Tanaka toestemming heeft gekregen om te vertrekken.

Tanaka had afgelopen seizoen in de Japanse honkbalcompetitie een ERA van 1.27 en had een record van 24-0. Over zijn gehele carrière heeft de 25-jarige Japanner 53 complete games gegooid waarvan achttien shutouts. Ter vergelijking: in de MLB zijn de 33-jarige CC Sabathia (37 complete games) en de 38-jarige Tim Hudson (dertien shutouts) de leiders in de desbetreffende categorieën. Volgens experts doet hij niet veel onder voor Yu Darvish maar ziet men hem meer als een verbeterde en jongere versie van Hiroki Kuroda.

Teams die Tanaka willen aantrekken moeten eerst een zogeheten posting fee van 20 miljoen dollar betalen. Wanneer een ploeg dat geld neerlegt mag het beginnen met onderhandelen en alleen de ploeg die een overeenkomst bereikt met Tanaka hoeft ook daadwerkelijk 20 miljoen te betalen aan zijn oude werkgever.

Naar verluidt zal Tanaka op zoek zijn naar een contract dat ongeveer 100 miljoen uitbetaalt over zes seizoenen. De New York Yankees en de Los Angeles Dodgers worden als voornaamste kandidaten genoemd terwijl ook de Cubs, Red Sox, Diamondbacks en Rangers geïnteresseerd zouden zijn.

Harcksen naar Dodgers

Zoals gezegd tekent de 18-jarige werper Misja Harcksen een contract bij de Los Angeles Dodgers. De Rotterdamse werper maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de Nederlandse Hoofdklasse namens Neptunus en gaf in zijn eerste wedstrijd als startende werper in zeven innings slechts één punt op. Daarnaast won Harcksen afgelopen maand nog de Roel de Mon Award, de award die wordt uitgereikt aan de meest talentvolle pitcher van Nederland.

Harcksen zal tot juni in Nederland blijven om zijn school af te maken en mag daarna naar Arizona komen om zich te melden bij de trainingsfaciliteiten van de Los Angeles Dodgers.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen