NBA Finals 2019: Raptors grijpen eerste Canadese NBA-titel

Door

Het seizoen 2018-19 zit erop. De Toronto Raptors wonnen Game 6 van de NBA Finals met 114-110 en bezorgde Canada (en Toronto) zo zijn eerste NBA-titel. Een historische nacht dus voor zowel Canada en Toronto als de NBA. Kawhi Leonard werd uitgeroepen als NBA Finals MVP.


GAME 6: TORONTO RAPTORS 114 – 110 GOLDEN STATE WARRIORS


THE HEADLINES

De Toronto Raptors hebben het geflikt. Na zes wedstrijden is de ploeg van rookie-coach Nick Nurse de eerste Canadese ploeg ooit die een NBA-titel weet te veroveren. Vanzelfsprekend is het ook de eerste titel voor de Raptors, die als club de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Het succes van de Raptors begon al meteen aan het begin van de wedstrijd, toen Kyle Lowry uit de startblokken schoot. Hij scoorde de eerste 11 punten van de bezoekers. Zo stonden de Raptors als snel op voorsprong. Langzaam maar zeker werd de voorsprong minder, waarna de voorsprong na het tweede kwart compleet verdwenen was. In het derde kwart bleef het momentum bij de Warriors, die zelfs even een voorsprong van meer dan vijf punten hadden opgebouwd.

Dit was allemaal totdat het volgende nachtmerrie-scenario zich ontvouwde. Klay Thompson werd gefould door Danny Green na een poging de bal te dunken en kwam vervolgens compleet verkeerd neer. Achteraf bleek dat Thompson, na eerder Kevin Durant in Game 5, zijn ACL had afgescheurd. Beide spelers zullen waarschijnlijk het merendeel, zo niet het gehele seizoen 2019-20 gaan missen. Geen beste timing, gezien het feit dat ze allebei (waarschijnlijk) unrestricted free agents zijn deze zomer.

Daarna bleven de Warriors strijden voor wat ze waard waren, maar het mocht allemaal niet baten. Fred VanVleet, Kyle Lowry en Kawhi Leonard waren de voornaamste reden dat de Raptors na het fluitsignaal konden juichen. Even daarvoor had Stephen Curry de kans om de Warriors op gelijke hoogte te brengen, maar de enige overgebleven sterspeler van de thuisploeg schoot niet raak. Daarna werd er door de Warriors een time-out genomen terwijl deze er niet was, waardoor er een technical foul volgde en de Raptors een free throw en de bal kregen. Dit bleek het beslissende moment. De Raptors waren voor het eerst NBA-kampioen. Het feest kon beginnen.

LEONARD MVP

Zoals iedereen waarschijnlijk wel kon invullen werd Kawhi Leonard uitgeroepen tot MVP van de NBA Finals. In Game 6 begon The Claw moeizaam aan het duel. In de tweede helft werd het echter beter. Uiteindelijk eindigde de All-Star met 22 punten, zes rebounds en drie assists. Kyle Lowry kwam na een fantastische eerste helft in totaal uit op 26 punten, tien assists en zeven rebounds, terwijl Pascal Siakam met 26 punten en tien rebounds niet veel onder deed voor de point guard van de Raptors. De back-up van Lowry, Fred VanVleet, scoorde vanaf de bank 22 punten en schoot in de slotfase een hele belangrijke driepunter binnen.

Bij de Warriors was Klay Thompson voor zijn blessure niet te houden. Thompson scoorde 30 punten (4-6 3PT) en greep vijf rebounds voordat hij geblesseerd het veld moest verlaten. Stephen Curry kwam niet verder dan 21 punten en zeven assists, terwijl Andre Iguodala zijn beste wedstrijd van de NBA Finals speelde (22 PTS, 3-6 3PT). Draymond Green noteerde zelfs nog even een triple double (11 PTS, 19 REB, 13 AST). Het was echter allemaal niet goed genoeg om een Game 7 in Canada af te dwingen.

THE HIGHLIGHTS

\

UP NEXT

De NBA Draft. De voorbereidingen zijn bij SportAmerika inmiddels in volle gang. De komende dagen zal er (in drie delen) een NBA Mock Draft van de eerste ronde online komen waarin wij weer een poging doen om de NBA Draft te voorspellen. Op donderdagnacht 21 juni zullen dan de volgende NBA-sterren gekozen worden door de dertig NBA-teams.

(Cover Photo: Kelvin Kuo-USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen