Dutch Watch: Ozzie on fire, Didi is terug

Door

Vorige week schreven we nog over de worsteling van Ozzie Albies. Deze week niets dan lof voor de kleine infielder van de Atlanta Braves. Vorige week was er ook de terugkeer van Didi Gregorius in de line-up van de New York Yankees. We kunnen alvast verklappen dat Sir Didi dit in z’n eerste serie niet onopgemerkt voorbij liet gaan. Natuurlijk worden ook de overige spelers uit het Koninkrijk behandeld in deze Dutch Watch.

De Miami Marlins hadden 7 van hun laatste 10 wedstrijden gewonnen en dus konden Ozzie Albies en de Atlanta Braves hun borst nat maken. In Florida, ter afsluiting van hun korte road trip, presteerde Atlanta echter uitstekend. Ook hun Nederlandse infielder speelde naar behoren. En nog wel meer dan dat. Met name in de derde ontmoeting liet Albies van zich horen. Dat was echter nog niets vergeleken met wat hij tegen de Pirates liet zien. Met zijn Braves is Ozzie Albies inmiddels bezig aan een 7-game winning streak.

Voordat de Braves aan een lange homestand konden beginnen, moesten ze eerst nog even langs de Miami Marlins. De moed zonk de thuisploeg al snel in de schoenen, want mede dankzij een run en een RBI-single van Ozzie Albies had Atlanta al na drie innings een 4-0 voorsprong. De infielder besloot de avond 3-for-4 en kreeg ook nog één keer vier wijd. Met 7-1 werd dit eerste duel dan ook eenvoudig door de Braves gewonnen.

Zaterdag kregen de fans een pitcher’s duel voorgeschoteld. De teams kwamen gezamenlijk tot zeven hits en slechts één run. Gelukkig voor Albies (0-for-1 en één BB) en de Braves was het Austin Riley die de thuisplaat aantikte. Ozzie Albies moest zondag tot 12e inning wachten op z’n eerste en enige hit maar zijn triple leidde wel de winst in. De Braves maakten in de negende een 5-1 achterstand goed en wonnen uiteindelijk met 7-6.

BEUL VAN DE BUCCOS

Fans met een voorliefde voor homeruns, of runs in het algemeen, konden hun hart ophalen tijdens de serie tussen Atlanta en Pittsburgh. In de vier wedstrijden scoorden de teams samen niet minder dan 58 runs. Gelukkig voor Albies en consorten stonden de Braves telkens aan de goede kant van de score en dat was niet in de laatste plaats te danken aan onze landgenoot, die 7-for-16 was. Het begon maandag al goed met twee solo homeruns. In de derde en de zevende inning ging de bal het stadion uit op weg naar een 13-7 zege.

Dinsdag was het opnieuw raak. Dit keer in de tweede inning, waarin drie ploeggenoten eerder al de long ball hadden geslagen. Mede dankzij de 10e homerun van Ozzie Albies wonnen de Braves, in een wedstrijd ingekort door de regen, met 7-5. De koek was daarmee echter nog niet op.

De belangrijkste klap van de infielder moest toen zelfs nog komen en het was niet eens een homerun dit keer. In een clash tussen twee zwaargewichten leek Atlanta de Pirates woensdag al vlot af te schudden. Er stond in de derde inning al 6-2 op het bord, maar de Buccos gaven niet op en knokten zich knap terug. Met Austin Riley op de honken pakte Albies zijn moment in de 11e inning. Met een RBI-double besliste hij de wedstrijd met 8-7 in het voordeel van de Braves, die donderdag voor de vierde keer op rij van de Pirates wonnen.

Opnieuw was er een hoofdrol voor Ozzie Albies. In de vijfde inning sloeg hij een double waarop Nick Markakis en Josh Donaldson konden scoren. Zelf werd hij door Matt Joyce binnengeslagen. Atlanta won met 6-5 en Albies mocht in deze serie 6 RBIs en 3 homeruns bijschrijven.

Vol goede moed begonnen de Boston Red Sox vorige week aan de belangrijke serie tegen de Tampa Bay Rays. Ze hadden weliswaar vier keer op rij gewonnen van de Kansas City Royals, maar de Rays bleken toch van een iets andere orde. Boston was niet opgewassen tegen deze tegenstander en ook Xander Bogaerts was even niet zichzelf. Tegen de Texas Rangers kregen de Red Sox kans op revanche, maar ook deze serie verliep niet zoals gehoopt.

DOMPER

Met 2-for-4 en een RBI-double in de negende inning begon de serie nog goed voor Bogaerts. De kortestop sloeg vorige week vrijdag zijn 41e RBI en z’n 19e double van het seizoen in de eerste wedstrijd tegen de Rays. Helaas voor Boston had Tampa Bay 5 runs tegenover die ene van de Red Sox gezet. Een etmaal later was het voor zowel Bogaerts als zijn ploeg huilen met de spreekwoordelijke pet op. De kortestop bleef 0-for-3, werd gewisseld en zag zijn ploeg met 9-2 hard onderuit gaan.

De tweede wedstrijd van de doubleheader ging beter. Xander Bogaerts bleef weliswaar zonder hit, maar zijn sac fly in de vijfde inning zorgde er wel voor dat Mookie Betts kon scoren. Eindelijk viel het kwartje goed voor Boston, want de ploeg won met 5-1. Het bleek echter een opleving. Bogaerts bleef 0-for-3 in de vierde ontmoeting en kon een 6-1 nederlaag niet verhinderen.

Xander Bogaerts raapte zichzelf weer bij elkaar tegen de Rangers, maar voor de Red Sox ging ook deze serie verloren. Het eerherstel bleef zogezegd uit. De kortestop opende de week met drie ground outs op rij, maar in de negende inning was daar z’n eerste van drie hits in deze serie. Ver kwam hij echter niet en ook de wedstrijd ging in extra innings verloren: 3-4.

Dinsdag was het, wat Bogaerts betreft, tijd voor de 14e homerun van het seizoen. Zijn solo homerun in de tweede inning zorgde op dat moment voor een 1-1 stand, maar de Rangers hadden er zin in en zouden ook dit duel winnen: 9-5. Bogaerts was 2-for-3 met één vier wijd. Voor z’n slaggemiddelde prima. Dat staat dit seizoen vooralsnog op .295. In de derde wedstrijd tegen Texas bleef X-Man 0-for-3, maar de Red Sox wonnen wel weer eens: 4-3.

Sir Didi is back! Afgelopen weekend, veel sneller dan verwacht, maakte de 29-jarige Amsterdammer zijn rentree na maanden van blessureleed. De onder honkballers even beroemde als beruchte Tommy John surgery hield Gregorius lang aan de kant, maar tegen de Cleveland Indians werd Sir Didi vorige week dan toch echt losgelaten. En bepaald niet zonder succes. Deze week maakte Gregorius ook zijn rentree in Yankee Stadium III. Dat gebeurde in de burenruzie tegen de New York Mets.

NOG EVEN WENNEN

Alsof hij nooit was weggeweest, zo keerde Didi Gregorius terug in de majors. Al in zijn eerste slagbeurt kwam hij door met een single, maar het ging mis toen hij er een double van probeerde te maken. Uit op het tweede honk dus. In de vierde inning was het met een infield single opnieuw raak. Daarmee was de koek ook op, want na zijn volgende twee at-bats zou Gregorius onverrichter zake terugkeren naar de dug-out. De Yankees verloren bij zijn terugkeer overigens met 5-2. Vorige week zaterdag liet Gregorius zien wat New York al die tijd had gemist. Met infielder DJ Lemahieu op de honken ging de bal voor het eerst dit seizoen het stadion uit. Al in z’n vijfde slagbeurt kon hij de homerun dus alvast afvinken. Hij was opnieuw 2-for-4, maar wederom was dit niet genoeg voor een zege. Cleveland pakte uit met een 8-4 win.

De derde en laatste wedstrijd in deze serie van drie werd zondag wel winnend afgesloten door de Yankees. Dit was echter niet dankzij Didi Gregorius. Pas in de negende inning maakte de Amsterdammer zijn opwachting, maar z’n eerste error van het seizoen luidde de gelijkmakende run van de Indians in: 6-6. In de tiende maakte een RBI-double van Aaron Hicks het echter alsnog goed voor de bezoekende Bronx Bombers, die met 7-6 aan het langste eind trokken.

BACK IN NEW YORK

De fans in New York konden deze week hun vertrouwde kortestop weer verwelkomen. Z’n eerste at-bat was ook meteen goed voor zijn eerste double van het jaar. Vanaf het tweede honk werd Gregorius binnengeslagen door Kendrys Morales voor de eerste run van de wedstrijd. Er zouden nog veel runs volgen, want de Yankees wonnen het duel relatief eenvoudig met 12-5. Sir Didi was 2-for-5 en zag z’n slaggemiddelde dalen van .444 naar .429. In z’n eerste 14 at-bats kwam de infielder 6 keer door met een hit. Dat de Yankees nog voorzichtig zijn met hem bleek wel in de tweede wedstrijd. Aaron Boone hield Gregorius aan de kant en zag zijn ploeg met 10-4 verliezen. Met 2-for-4 begon de international goed aan de serie van vier tegen de Chicago White Sox. Hij liep daarbij de eerste run binnen, maar met 4-5 trokken de Yankees wel aan het kortste eind.

De Los Angeles Dodgers gaan nog altijd ruimschoots aan de leiding in de NL West, maar deze week haperde de motor toch een beetje. Nadat het tegen de San Francisco Giants nog maar net goed ging, moesten ze in een serie van twee hun meerdere erkennen in stadgenoot LA Angels. Voor Kenley Jansen betekende dit opnieuw een rustige week. Je moet goed zoeken wil je een wedstrijd vinden waarin de closer speelt. Deze week kwam hij slechts één keer in actie tegen de Giants.

De Giants bezetten de laatste plaats in de divisie, maar slaagden er vorige week toch in met 2-1 van de Dodgers te winnen. Voor starter Clayton Kershaw betekende dit zijn eerste nederlaag van dit seizoen. Los Angeles revancheerde zich in de tweede ontmoeting door deze met 7-2 te winnen. Een ruime zege, dus was het niet nodig om Kenley Jansen in stelling te brengen. De closer kreeg zijn kans in de derde en laatste wedstrijd van de serie. Bij een krappe 1-0 voorsprong (homerun Max Muncy) werd Jansen zondag aan het werk gezet door manager Dave Roberts. Slechts 13 pitches had de international nodig om drie slagmensen opzij te zetten. Stephen Vogt en Brandon Crawford kregen drie slag en Kevin Pillar was het haasje met een pop out. De 1-0 zege werd over de streep getrokken en Jansen kon z’n 19e save noteren. Daarbij hoort een ERA van 3.04.

VRIJAF

De Angels mogen dan niet de beste ploeg in de majors zijn, maar ze bezorgden de Dodgers deze week handenvol werk. Met één klap maakte Angels-superster Mike Trout een 3-1 achterstand ongedaan in de eerste wedstrijd. De Halos zouden hun eigen fans uiteindelijk trakteren op een 5-3 overwinning. Die stand stond ook op het scorebord na de tweede wedstrijd. De Angels scoorden al hun runs in de eerste inning en dwongen de sterker geachte Dodgers in de achtervolging. Voor Kenley Jansen viel er in beide gevallen geen eer te behalen en de closer bleef dan ook op de bank.

Met een toch al niet denderend slaggemiddelde van .207 begon Jurickson Profar vorige week aan de serie tegen de Texas Rangers. Het werd geen mooi weerzien met zijn oude werkgever, want in twee van de vier duels werd Profar aan de kant gehouden. Later in de week, tegen de Tampa Bay Rays, herstelde het voormalig supertalent zich enigszins, maar zijn slaggemiddelde blijft nog altijd rond de .203 hangen en dat is voor iemand met zijn kwaliteiten veel te mager.

Zijn eerste en enige hit van deze serie noteerde Profar in de negende inning van de eerste wedstrijd. Met één uit sloeg de infielder z’n negende tweehonkslag van ’t seizoen. De stand was op dat moment 3-3, maar daar kwam al snel verandering in. Een homerun van Marcus Semien bracht ook Profar over de thuisplaat voor een 5-3 voorsprong. Deze stand zou ook het einde van de wedstrijd halen, waardoor de Oakland Athletics goed begonnen. De eerste wedstrijd van de doubleheader op zaterdag mocht Profar overslaan.

Zonder hun Nederlands international verloren de A’s deze met 10-5, maar ook met Jurickson Profar in de ploeg ging het nauwelijks beter in de tweede wedstrijd van de zaterdag. De voormalig Ranger bleef 0-for-3 in de wedstrijd die met 3-1 verloren ging. Manager Bob Melvin had even genoeg gezien en hield Profar in het vierde duel (moeizame 9-8 winst) in de dug-out.

OPLEVING

Tegen de Rays gebeurde dit niet. In elk van de drie wedstrijden mocht Profar zijn opwachting maken, maar voordelig voor zijn batting average was het niet. De eerste wedstrijd in Florida ging met 6-2 verloren voor de A’s en Profar was 0-for-4 in dit duel. Voor zowel onze landgenoot als de A’s ging het dinsdag veel beter. Bij een 2-0 achterstand opende Profar de vijfde inning met een single. Vanaf het tweede honk werd hij binnengeslagen door Chad Pinder en dat gaf de aanzet tot een inhaalrace in de zesde. De achterstand werd omgebogen tot een voorsprong en de A’s wonnen met 4-3.

Woensdag werd ook de rubber game door Oakland in winst omgezet. Tweedehonkman Profar leverde aanvallend geen bijdrage aan de 6-1 win. Hij bleef 0-for-4 en zag zijn slaggemiddelde dalen naar .203. Daarmee heeft hij het laagste gemiddelde van de regulars op het roster van de A’s.

Het was vorige week niet het weekend van Jonathan Schoop. Met zijn Minnesota Twins bracht de tweedehonkman een bezoek aan de Detroit Tigers, maar hij zal zijn slagbeurten snel willen vergeten. Zijn ploeggenoten deden het heel wat beter in het slagperk en wonnen twee van de drie wedstrijden. Eenmaal thuis liet Schoop tegen de Seattle Mariners zien dat hij goed heeft opgelet. Al in de eerste wedstrijd ging de bal weer eens het stadion uit.

Het ging voor onze landgenoot bepaald niet vanzelf in Detroit. De eerste wedstrijd van dit drieluik werd vorige week vrijdag met 6-3 gewonnen door de Twins, maar Schoop kon niets uitrichten. De infielder was 0-for-4 met twee strikeouts. Dat aantal wist hij in de tweede ontmoeting te halveren, maar opnieuw stond er 0-for-4 achter zijn naam. Vervelender voor Minnesota was dat ook zijn teamgenoten niet konden imponeren. Eén van de laagvliegers in de American League versloeg de koploper in de AL Central met 9-3. Het slaggemiddelde van Jonathan Schoop was inmiddels gedaald naar .246 en daar kon hij zondag geen verandering in brengen. Manager Rocco Baldelli hield zijn Nederlander aan de kant en zag z’n ploeg de Tigers met 12-2 oprollen.

DOZIJN VOL

Voor het eerst in juni mochten de Twins dinsdag aantreden voor een thuiswedstrijd. Het waren echter de bezoekende Mariners die met een 3-run homerun de eerste klap uitdeelden. In de vierde inning zette Schoop, met zijn 12e homerun van het jaar, de Twins op het bord. Het was z’n enige hit in vier slagbeurten, maar deze was wel twee runs waard. Minnesota herstelde zich van de valse start en won met 6-5. Schoop moest twee dagen wachten op zijn tweede optreden tegen Seattle, want woensdag (6-9 nederlaag) bleef de tweedehonkman in de dug-out. Tijdens de rubber game sloegen de Twins toe in de zesde en zevende inning. Van hun 10 runs sloegen ze er 9 binnen in die twee innings. Schoop was 2-for-4 in dit duel, maar bleef achter zonder runs of RBIs.

Andrelton Simmons staat al wel weer op het trainingsveld, maar een rentree is nog ver weg voor de kortestop. Hij kampt met een zogenaamde Grade 3 left ankle sprain en daarmee kan hij zomaar enige maanden zoet zijn. De Los Angeles Angels houden er rekening mee dat hun infielder niet voor juli terugkeert. Vorige week hield Simmons zich al bezig met wat grounders en mocht hij wat ballen slaan. Deze week mocht de kortestop wat meer bewegen, maar dit moet allemaal nog heel voorzichtig gebeuren. Zijn Angels wonnen deze week twee keer van de Dodgers, maar bezetten nog altijd de vierde plaats in de AL West.

Coverfoto: Adam Hunger/USA Today Sports

Ook leuk om te lezen