Dutch Watch: Ozzie back with a bang!

Door

Ozzie Albies is terug bij de Braves en dat zal de wereld weten! De kleine infielder maakte woensdag van dichtbij mee hoe zijn team talk of the town werd. Goed nieuws was er ook voor Chad Tromp. De catcher stond al enige tijd droog, maar liet deze week zien dat hij het slaan van homeruns nog altijd niet verleerd is. Natuurlijk vergeten we in deze Dutch Watch ook de overige landgenoten niet.

De Atlanta Braves moesten het een maand zonder hun vaste tweedehonkman stellen, maar afgelopen woensdag keerde Ozzie Albies terug in de line-up. Dat was ook geen moment te vroeg, want de koploper in de NL East was bezig met het verspelen van de voorsprong in de divisie en had vier van de laatste vijf wedstrijden verloren. Daaronder ook de eerste twee in de serie van drie tegen de Marlins.

TALISMAN OZZIE

Om een sweep af te wenden moesten de Braves woensdag dus winnen. Voor Albies zou dit ook een prettige rentree betekenen. Nou, gewonnen werd er door de Atlanta Braves. Op weg naar de 25e overwinning van het seizoen ging het ene na het andere record aan gruzelementen. De Braves luisterden de rentree van hun Nederlandse infielder op met maar liefst een 29-9 zege. De 29 runs betekenen een record in de National League, een franchiserecord en ze evenaarden bijna de 30 runs die Texas in 2007 scoorde tegen de Orioles. En dan te bedenken dat het in de tweede inning, waarin Atlanta 11 runs noteerde, zomaar anders had kunnen aflopen als de arbitrage bij een 2-1 tussenstand in het voordeel van de Marlins en twee uit de juiste beslissing had genomen…

Ozzie Albies liet zich ook niet onbetuigd. Z’n eerste slagbeurt terug van de IL resulteerde in een productieve ground out. Met die RBI in de tweede inning bracht hij (achteraf) het spel op de wagen. Later in diezelfde inning, die ruim 40 minuten duurde, timmerde Albies een bal de tribunes in. Voor de infielder was het zijn eerste homerun sinds 27 juli. In de vierde en de vijfde inning volgden ook nog twee singles, waardoor hij met 3-for-6 dit memorabele duel afsloot.

De Boston Red Sox begonnen hun homestand nog leuk door twee van de drie wedstrijden tegen Washington te winnen. Tegen de Braves en afgelopen weekend tegen de Blue Jays ging het minder voortvarend. Xander Bogaerts was in deze reeks thuiswedstrijden, die begon op 29 augustus tegen de Nationals, 12-for-41 met 4 homeruns en 9 RBIs. De kortestop zal zich de komende weken moeten richten op zijn persoonlijke statistieken en misschien hier en daar een winstpremie. Een rol van betekenis spelen zijn Red Sox namelijk al lang niet meer.

Na de sweep tegen Atlanta wilde het ook tegen Toronto niet vlotten voor Bogaerts en consorten. De Red Sox openden vorige week met een doubleheader en over die twee wedstrijden sloeg Xander Bogaerts 1-for-9. Zijn ploeggenoten verging het al niet veel beter. Beide duels werden door Boston verloren. De eerste, die pas werd beslist in de tiende inning, met 6-2. Ook deel twee van was spannend, maar na zeven innings gingen de Blue Jays er opnieuw met de zege vandoor: 8-7.

De zaterdag en de zondag verliepen voor Bogey stukken beter. Hij slaat het merendeel van zijn homeruns in het weekend en ook nu timmerde onze landgenoot er lustig op los. In de derde ontmoeting verliepen de eerste vier at-bats ronduit slecht. In de negende kwam Bogaerts echter op het juiste moment door met zijn negende homerun van dit jaar. Zijn klap betekende de gelijkmaker: 8-8. In diezelfde inning scoorde catcher Christian Vazquez de winnende run voor de BoSox. Na vijf nederlagen op rij was er eindelijk weer een zege.

DUBBELE CIJFERS</h4)

Dit kreeg geen vervolg in de vierde en laatste wedstrijd van deze serie. Dit lag overigens niet aan Xander Bogaerts. In z’n eerste vier at-bats was er alleen een single in de eerste inning, maar zijn vijfde slagbeurt zorgde opnieuw voor vuurwerk. Met Jonathan Arauz op de honken timmerde hij zijn tiende homerun weg, maar kon daarmee een 10-8 nederlaag niet voorkomen. Bogaerts sloot de serie af met twee homers, drie RBIs en een .281 batting average.

Na de serie tegen Toronto zat de homestand er voor de Red Sox op en zette het team koers naar Philadelphia voor een doubleheader tegen de Phillies. Bogaerts kwam al in de eerste inning van de eerste wedstrijd door met een single, maar zijn teamgenoten lieten hem achter op de honken. Voor de kortestop bleef het bij de ene hit in vier at-bats. Voor de zevende keer in negen duels gingen de Red Sox onderuit: 6-5. De kans op revanche kwam al snel en die greep Boston ook met beide handen aan. Na een single in de vijfde inning kreeg Bogaerts vier wijd in de zevende. Die walk kwam de Phillies duur te staan, want het leverde Boston een run op. Xander Bogaerts was 1-for-3 en zijn ploeg won met 5-2.

Het zijn belangrijke weken voor Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies. Met series tegen zo’n beetje alle divisierivalen konden ze goede zaken doen in de NL East, maar helemaal naar wens verliep het niet. Ook vorig weekend niet tegen de New York Mets. Na allerlei series binnen de eigen divisie maakten de Phillies later deze week een uitstapje naar de AL East. In naam troffen ze een grote tegenstander, maar het is allang geen geheim meer dat de prestaties van de Red Sox nogal achterblijven.

Voor onze landgenoot begon het vorige week nog niet zo beroerd tegen de Mets. In de derde inning schreef hij zijn 21e RBI bij middels een fielder’s choice en een single in de achtste betekende zijn enige officiële hit. Ook wonnen de Phillies weer. Voor de tiende keer in elf wedstrijden. Met 5-3 werden de Mets opzij gezet. Het tweede duel ging grotendeels aan Gregorius voorbij. Zijn eerste en enige at-bat kreeg hij in de achtste inning, maar deze bleef zonder resultaat. Een resultaat zat er ook voor de Phillies niet in. Zij verloren, na vijf zeges op rij, met 5-1.

Die 5-1 nederlaag stelde niets voor met het pak slaag dat zondag volgde. Gregorius speelde niets klaar in vier slagbeurten, maar daarmee sloot hij aan in de rij. De Phillies kwamen gezamenlijk tot 4 hits en één run. De Mets daarentegen sloegen 17 hits en 14 runs bij elkaar voor een 14-1 zege. Tijdens de twee nederlagen zweeg de knuppel van Gregorius. Het gaat wat ver om te zeggen dat deze brulde tijdens de vierde en laatste ontmoeting, maar Sir Didi mocht wel weer een hit noteren. Na een strikeout en drie ground outs volgde deze in de tiende inning. Daarin beslisten de Phillies het duel in hun voordeel: 9-8.

DIDI GOES YARD

De brilstand stond nog op het bord toen Didi Gregorius in de tweede inning van de eerste wedstrijd verwoestend uithaalde. Helaas voor de kortestop waren de honken leeg, dus leverde zijn zesde homerun maar één run op. Na een walk in de derde inning kwam Gregorius in de zevende nog eens door met een single. Onbelangrijk was die tik niet, want even later zou de Amsterdammer scoren en daarmee het verschil maken in de met 6-5 gewonnen wedstrijd. In deel twee van de doubleheader was er opnieuw een RBI voor de international. Zijn RBI-single in de eerste liet JT Realmuto scoren. Daarna vielen de knuppels van Gregorius en de Phillies stil. De BoSox konden een 5-2 overwinning vieren.

De LA Dodgers liggen op koers voor hun achtste divisietitel op rij. In 2013 begonnen ze aan die reeks en voorlopig lijkt er nog geen einde aan te komen. Toch lopen zelfs de sterkste teams wel eens tegen een nederlaag aan en dat gebeurde de Dodgers afgelopen weekend tegen de Rockies. Veel zorgen hoeven Kenley Jansen en de Dodgers zich niet te maken. De serie tegen de Diamondbacks werd deze week “gewoon” weer gewonnen, al moest Jansen wel even flink aan de bak.

Veel kreeg Kenley Jansen niet te doen tijdens het drieluik tegen Colorado, maar dat wist hij nog niet toen hij tijdens de eerste wedstrijd de heuvel mocht bestijgen. Erg voortvarend verliep dit optreden niet. Kenley Jansen zag vijf batters tegenover zich. Zijn derde pitch van de dag werd door Garrett Hampson geraakt voor een single. Daarna volgden twee snelle outs, maar de volgende slagman werd door Jansen geraakt waardoor er twee honken bezet waren.

Met een flinke klap kon Trevor Story er in theorie 10-9 van maken, maar de kortestop kreeg de bal niet uit het infield. Een pop out betekende de derde nul en een 10-6 zege voor de Dodgers. Het bleef voor LA ook bij die ene overwinning. En voor Jansen bij dit ene optreden. Zijn ERA daalde van 1.13 naar 1.06 en onze landgenoot bleef op 10 saves staan.

DRUKKE WERKDAG

Op dat aantal stond hij ook nog na afloop van de wedstrijd tegen de D-backs. De Dodgers speelden deze week drie wedstrijden tegen Arizona en al tijdens de eerste werd de hulp van Jansen ingeroepen. In de negende inning moest hij een 6-6 verdedigen en dat ging hem uitstekend af. Zijn ploeggenoten zorgden in de tiende inning voor een 10-6 voorsprong. Die marge had Jansen wel nodig ook. Hij gaf een homerun op aan Christian Walker, waardoor twee runs de thuisplaat passeerden. Even later werd Eduardo Escobar vanaf het derde honk binnengeslagen en was de marge nog maar één run. Kenley Jansen stond 1.1 inning op de heuvel, had 31 pitches nodig, gaf 2 earned runs op, maar kreeg wel de win achter zijn naam: 10-9.

Tijdens de trade deadline werd duidelijk dat de San Diego Padres grootse plannen hebben. Om die plannen uit te voeren, zullen ze in de eigen divisie de druk op de ketel bij de Dodgers moeten houden. Afgelopen weekend kregen ze de kans om te sparren met die andere koploper in het westen. Ter afsluiting van de road trip moesten de Padres op bezoek bij de Oakland A’s en die club maakte ook kennis met de dadendrang van Jurickson Profar en de zijnen. Dit kon daarna ook gerust worden gezegd over de bezoekende Colorado Rockies.

Het gaat bij de international met horten en stoten. Dat werd vorige week vrijdag maar weer eens duidelijk in het eerste duel met de A’s. Vier keer verscheen Profar in het slagperk en even zo vaak keerde hij onverrichter zake terug naar de dug-out. Zijn ploeggenoten deden het beter, want de leider in de AL West werd met 7-0 geklopt.

Een dag later volgde de revanche al voor de Athletics. Zij wonnen de tweede ontmoeting met 8-4. Profar tekende in de derde inning voor een single en een run, maar werd ook twee keer met een strikeout weggezet. De linksvelder was zondag opnieuw goed voor een single, dit keer in de achtste inning. Het was zijn enige hit in vier at-bats en de Padres wonnen opnieuw: 5-3.

BELANGRIJK

Na de lange road trip mochten de Padres het deze week weer thuis proberen. Nog altijd zijn de tribunes leeg, maar Jurickson Profar zorgde maandag wel voor opwinding in de huiskamers van Padres-fans. De pitchers hadden het lang voor het zeggen in het duel tussen de Padres en de Rockies, maar in de negende inning maakte Profar abrupt een einde aan de wedstrijd. Zijn double stelde Jorge Mateo in staat te scoren, waardoor de thuisploeg met 1-0 won.

Een dag later mocht Profar opnieuw een RBI aan zijn totaal toevoegen, maar deze was minder heroïsch. In de zevende inning kwam de veelzijdige international door met zijn derde double van het jaar en deze liet Jason Castro de 13-5 scoren. Het zou uiteindelijk 14-5 in het voordeel van de Padres worden. Profar was inmiddels bezig aan een 4-game hitting streak en tekende voor 2 hits in elk van zijn laatste twee wedstrijden. Die reeks eindigde afgelopen woensdag in de derde ontmoeting met de Rockies. Jurickson Profar, opnieuw vanuit het linksveld opererend, was 0-for-2 met een walk. San Diego won wel weer, nu met 5-3.

Op enige regelmaat kunnen we de Detroit Tigers dit seizoen nog niet betrappen. Of het moet zijn dat ze mooie winning streaks afwisselen met minder aangename losing streaks. Vorige week konden we melden dat Jonathan Schoop met zijn nieuwe werkgever drie keer won van zijn oude. Deze week stond hij met de Tigers opnieuw tegenover de Twins en sloegen deze keihard terug. In de Milwaukee Brewers trof Schoop de afgelopen dagen een andere oud-werkgever. Dit weerzien resulteerde in een pak slaag dat Schoop en de Tigers niet licht zullen vergeten.

Met vijf wedstrijden in vier dagen was ’t een vol weekend voor de Tigers en de Twins. Jonathan Schoop zag zijn oude teamgenoten de laatste tijd vaker dan zijn eigen familie, maar in tegenstelling tot vorige week vielen de resultaten nogal tegen. Het begon vorige week vrijdag met een doubleheader. Schoop opende deze serie 1-for-3 waardoor hij voor de vierde wedstrijd op rij minimaal één hit noteerde. Zijn ploeg verloor echter wel: 2-0. Ook de tweede wedstrijd ging verloren (3-2), maar met zijn eerste triple van ’t seizoen was Schoop wel belangrijk voor de Tigers. Victor Reyes kon scoren na zijn klap en zelf liep hij de tweede run even later binnen.

PIJNLIJK

Met een 5-game hitting streak op zak begon Schoop aan de derde ontmoeting. Na twee nipte nederlagen werd het eens tijd voor een overwinning op de Twins, maar helaas. Het was opnieuw een close call (4-3) in het nadeel van Detroit. Onze landgenoot (0-for-3) zag zijn hitting streak eindigen, maar scoorde na vier wijd nog wel een run. Zondag was het eindelijk de dag van de Tigers. Zij wonnen met 10-8 en Schoop had een goede dag in het slagperk. Hij was 2-for-5 met een double en (alweer) een triple. Die triple in de achtste inning leverde hem zijn 22e RBI van 2020 op. De vijfde en laatste wedstrijd verliep teleurstellend. Detroit verloor met 6-2 en Jonathan Schoop eindigde de serie 0-for-4.

Zijn verblijf in Milwaukee was twee jaar geleden niet bijzonder succesvol. Dit kan ook worden gezegd over het tweeluik van deze week. Dinsdag werd Jonathan Schoop tijdens zijn tweede at-bat geraakt door werper Adrian Houser. Zijn pols speelde hem parten, waardoor hij snel van het strijdtoneel verdween. De Tigers versloegen de Brewers overigens met 8-3. Een dag later stond Schoop “gewoon” weer op het veld, maar opnieuw was zijn optreden van korte duur. Hij was 0-for-2 in zijn at-bats toen hij na de zevende inning gewisseld werd. Detroit keek toen al tegen een 15-0 achterstand aan en zou als team tot slechts 2 hits komen. Het bloeden stopte deze avond pas bij 19-0.

Het was toch even wennen voor de LA Angels. De ploeg die al een tijdje niet is weg te slaan uit de onderste regionen van de AL West noteerde zomaar opeens een winning streak. En als je weet dat ze vorige week tegen de Padres en de Astros speelden, is dat bijzonder knap. De ploeg volgde daarmee het voorbeeld van Andrelton Simmons. Vorige week meldden we al dat de kortestop bezig was aan een mooie hitting streak en we kunnen alvast verklappen dat deze verder werd uitgebreid.

In de eerste wedstrijd tegen de Astros bouwde Simmons niet alleen verder aan zijn hitting streak, maar voor de derde wedstrijd op rij kreeg de kortestop ook een RBI achter zijn naam. Een RBI-single in de zesde inning betekende op dat moment een 5-2 voorsprong voor de Halos. Luis Rengifo kon scoren op de tik van Simmons. In de negende vochten de Astros zich langszij, maar in de elfde trok LA alsnog aan het langste eind.

Deel één van de doubleheader verliep opnieuw succesvol voor zowel Simmons als de Angels. Met twee doubles en een RBI in de zesde inning deed de infielder het wederom prima aan slag. Zijn hitting streak tikte al bijna de dubbele cijfers aan en kwam na dit duel op negen te staan. De Angels wonnen voor de derde keer op rij, dit keer met 10-9. Er kwam ook een vierde zege op rij, maar hier had Simmons niets mee van doen.

In deel twee (7-6) van de doubleheader werd geen beroep op hem gedaan, maar in de vierde en laatste wedstrijd van deze serie mocht Simba wel weer opdraven. Zijn team won, opnieuw, maar voor Simmons kwam er een einde aan zijn hitting streak. De kortestop was 0-for-5 en zag de reeks eindigen bij negen wedstrijden. Met 9-5 werd wel voor de vijfde keer op rij gewonnen.

EINDE AAN ANDERE STREAK

Hoe wisselvallig de Angels zijn, bleek deze week tegen de Rangers. De sterke Astros werden vier keer op rij verslagen, maar het veel mindere Texas was juist weer een maatje te groot voor de Halos. Andrelton Simmons kon dinsdag, net als zijn ploeg, geen potten breken. De kortestop was 0-for-4 en met 7-1 kwam er een einde aan de zegereeks. Met 2-for-5, een double en een run ging het woensdag voor Simba al wat beter. Zijn run in de eerste inning kon de Angels echter niet aan de overwinning helpen. Opnieuw waren de Rangers te sterk: 7-3. In het laatste duel werd een sweep afgewend. Met 2-for-5 had Simmons een goede dag en zijn double in de zesde inning leverde LA een run op.

Met 6-2 vonden de Angels hun weg terug naar de winning ways. Simmons speelde donderdag zijn achtste wedstrijd in september en in zes daarvan kwam hij tot twee hits. Onze landgenoot staat nu dan ook niet voor niets op een slaggemiddelde van .317. Daarmee voert hij in Los Angeles voorlopig de troepen aan.

Chad Tromp moet er de laatste weken maar het beste van maken. Door de komst van prospect Joey Bart hoeft hij niet meer op veel speeltijd te rekenen, maar vorige week drukte de catcher toch weer zijn neus aan het venster. Zijn San Francisco Giants hebben de weg naar boven gevonden, maar de achterstand op Los Angeles en San Diego is nog wel groot.

Vorig weekend hadden de San Francisco Giants een uitgelezen mogelijkheid om hekkensluiter Arizona op een bijna onoverbrugbare achterstand in de divisie te zetten. Vier keer speelden de teams tegen elkaar in de Bay Area en al tijdens de eerste ontmoeting mocht Chad Tromp heel even opdraven. In de negende inning verving hij Bart achter de thuisplaat, maar aan slag kwam hij niet. Aan de 6-5 nederlaag kon hij dan ook niets veranderen.

EINDELIJK!!!

Zondag mocht hij starten in de derde wedstrijd en liet Tromp zich in de derde inning van zijn beste kant zien. Hij ramde de bal het stadion uit voor zijn derde homerun in de majors. Voor de Giants was het de eerste van vier runs in een duel dat met 4-2 gewonnen werd. De ploeg zegevierde in drie van de vier wedstrijden in deze serie. Voor Tromp was het zijn eerste homerun sinds 3 augustus en zijn eerste RBI sinds 17 augustus.

Die goede reeks zetten de Giants door tegen de Seattle Mariners. De bezoekers uit de AL West werden dinsdag met 6-5 verslagen en een dag later zegevierde de thuisclub uit San Francisco met 10-1. In dat duel mocht ook Tromp weer even opdraven. In de achtste inning deed de catcher even dienst als aangewezen slagman, maar zonder succes. De honken werden niet bereikt en zijn slaggemiddelde gaf na zijn 54e at-bat van dit seizoen .185 aan. Concullega Joey Bart noteert .283 in 60 at-bats.

Cover Photo: John Amis/AP Photo

Ook leuk om te lezen