Mariners-ace James Paxton gooit no-hitter tegen Blue Jays

Door

Mariners-werper James Paxton heeft afgelopen nacht de derde no-hitter van het seizoen en de 299e in de geschiedenis van de Major League gegooid. Nadat Oakland Athletic Sean Manaea op 21 april de Boston Red Sox al hitless hield en een kwartet aan Dodgers-werpers in Mexico de Padres geen kans gaven, was het nu de beurt aan de 29-jarige Canadees. In zijn thuisland, tegen de Blue Jays in Toronto, gooide de lefty de eerste no-no uit zijn carrière. De Mariners wonnen het duel met 5-0.

Niet alleen was het voor het eerst in de geschiedenis dat drie no-hitters in hetzelfde seizoen in drie verschillende landen werden gegooid (Mexico, VS en Canada), het was tevens nog nooit voorgekomen dat een Canadese werper in eigen land een no-hitter liet noteren. Paxton werd met zijn prestatie tevens de eerste geboren Canadees met een no-hitter onder zijn riem sinds Oakland Athletic Dick Fowler het op 9 september 1945 voor elkaar kreeg tegen de St. Louis Browns.

BIG MAPLE

Voor Paxton-volgers kan het niet als verrassing komen dat de 1.93 meter lange werper in het rijtje ‘dominante optredens’ komt te staan. Zijn spijkerharde fastball en lights-out secondary stuff wordt al jaren geroemd. ‘Big Maple’ werd tot nu toe echter altijd gelimiteerd in zijn kunnen door verscheidene blessures. In 2015 belandde hij op de Disabled List met een peesprobleem in zijn hand, in 2016 met een elleboogkneuzing. In 2017 bezocht hij de DL tweemaal, eens met een strained left forearm (en werd gevreesd voor Tommy John Surgery), later in het seizoen met een verrekte pectoral muscle.

Intussen was er geen twijfel over de potentie van de werper. Ook in de SportAmerika MLB Podcast werd Paxton in het pre-season getipt als breakoutkandidaat. Gisteren loste de linkshander dan eindelijk de grote belofte van de laatste jaren in.

TEAM EFFORT

Paxton stond het hele duel op standje ‘Cruise Control’. Met een ongelooflijke fastball hield de werper de Blue Jays volledig in het duister. In samenwerking met catcher Mike Zunino eindigde Paxton zijn meesterwerk door 16 slagmensen op rij uit te krijgen, waarvan vier met een strikeout.

Hoewel Paxton slechts 99 pitches nodig had om het huzarenstukje af te leveren, kan derdehonkman Kyle Seager nog wel een klein cadeautje of een etentje op kosten van de werper tegemoet zien. In de zevende inning en met de pijlsnelle Kevin Pillar aan slag, hield de voormalig All-Star met een fenomenale play de no-hitter in tact.

STERK SEIZOEN

Team effort of niet, de lefty pitcher is tot nu toe ijzersterk begonnen aan zijn seizoen. In zijn vorige start stuurde hij nog maar liefst 16 Athletics met een strikeout terug naar de dugout. Eén start later completeerde Paxton de no-hitter. Met de twee duels schaarde hij zich in nog een illuster rijtje. Er zijn slechts acht werpers geweest in de geschiedenis van de sport die een 16-strikeout-wedstrijd en een no-hitter in hetzelfde seizoen gooiden: Max Scherzer (2015), Hideo Nomo (1996), Nolan Ryan (1973, 1974, 1990 en 1991), Mike Witt (1984), Jim Maloney (1965), Sandy Koufax (1962) en Dizzy Vance (1925).

In het duel van afgelopen nacht was Paxton wederom dominant. Dankzij zijn efficiënte outing kon de werper in de laatste inning nog een schepje bovenop zijn toch al spijkerharde fastball (100.2 mph op de top) doen. Na gemiddeld al 95.9 mph voor de kiezen te hebben gehad in het duel, zagen de laatste drie Blue Jays-hitters pitches van 98.3, 99.5 en 99.0 mph op zich afkomen. Met spin rates die de 2500 aantikten, was er geen beginnen aan voor de Jays.

In de laatste vijf jaar hebben slechts vijf andere werpers de 99 mph weten te halen in de negende inning: Noah Syndergaard (Mets), de inmiddels overleden Yordano VenturaGerrit Cole (Astros), Carlos Martinez (Cardinals) en Luis Severino (Yankees).

SEIZOEN VAN UITERSTEN

Met de derde no-hitter van een seizoen dat pas een ruime maand oud is, plus de strikeoutrecords die her en der sneuvelen, is het eens te meer duidelijk geworden dat dit opnieuw een seizoen van uitersten gaat worden in de Majors. Het strikeoutpercentage in de league ligt momenteel op 22,7%; een verbreking van het record van vorig seizoen, dat op zijn beurt weer het record van 2016 verbrak. Het hoge ‘all-or-nothing’-gehalte van de sport lijkt voorlopig nog niet af te remmen. De league slaat momenteel als geheel slechts .244, het op vijf na laagste niveau in een seizoen sinds 1871. In de 20e eeuw waren slechts de seizoenen 1908, 1967 en 1968 slechter.

Niets ten nadele van Paxton’s prestatie, maar gezien de stijgende strikeoutstats en de hoogste swinging-strike-ratio sinds peak steroid era 2002 (10,7%) lijken no-hitters meer tot de mogelijkheden te behoren dan ooit tevoren. Kort na Paxton’s kunststukje deed Jeremy Hellickson een gooi naar de eer, maar zijn no-hit bid strandde in de zevende inning. Niet voor het eerst, overigens, dit seizoen.

Coverfoto: Carlos Osorio / Toronto Star

 

1 Reactie
  1. Peter Jongeneel 5 jaar ago

    Mooi artikel Jasper!!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen