Five Tool Baseball: Records, dieren en een ode

Door

In de nieuwste versie van Five Tool brengen we je weer op de hoogte van de laatste opvallende gebeurtenissen in de Major League Baseball. Homerun-records, dieren en zelfs een ode aan American Football komen deze week aan bod.

HOMERUNS EVERYWHERE

De homerun-derby begint pas over een maand, maar de Philadelphia Phillies en de Arizona Diamondbacks lieten alvast een voorproefje zien. In het seizoen waar de dingers toch al veelvoudig aanwezig zijn, deden deze ploegen er nog een schepje bovenop. In zijn totaliteit werden er maar liefst 13 homeruns geslagen, een nieuw MLB record. Het vorige record stond op 12 en was in handen van de Chicago White Sox en de Detroit Tigers. Zowel in 1995 als in 2002 sloegen beide teams 12 homeruns in één wedstrijd.

VUURWERK

Vooral de Dbacks waren on fire. Zij waren verantwoordelijk voor 8 van de 13 homers die dag. De wedstrijd begon al goed voor de ploeg uit Arizona, de eerste drie slagmannen mochten een homerun noteren. Voor pitcher Jerad Eickhoff van de Phillies was deze wedstrijd een hard gelag. De werper kreeg ‘slechts’ 5 hits tegen, maar iedere hit was een homerun. De homeruns van de Phillies gingen uiteindelijk om des keizers baard, want de Diamondbacks namen de overwinning mee naar huis met een 13-8 eindstand.

Het is maar de vraag hoe lang dit record zal standhouden. De hete maanden moeten er nog aankomen en de juiced ball is een ding.

DESMOND BOOK OF RECORDS

We blijven nog even in het segment van de records hangen, alleen gaat het nu niet om een all-time record, maar om twee seizoensrecords. Kracht en snelheid zijn belangrijke tools in het baseball en Ian Desmond liet zien dat hij nog over beide eigenschappen bezit.

De outfielder van de Colorado Rockies mag zich lijstaanvoerder noemen in de categorieën “Verste homerun” en “Snelste inside the park homer”. Tegen de Chicago Cubs sloeg hij de bal met een exit velocity van 110.8 mph het veld uit. De bal vloog 486 ft de lucht in, een seizoensrecord. Hiermee verbrak hij het record dat tot nu toe gedeeld werd door Nomar Mazara en Ketel Marte, die beiden vier foot minder ver sloegen.

SNELHEID

Drie dagen later ging Desmond verder in zijn kruistocht op zoek naar records. Ditmaal waren de San Diego Padres een gewillig slachtoffer. In een tijd van 15.09 seconden sprintte de speler van de Rockies om alle honken heen om zo 3 punten op het scorebord te zetten. Deze inside the park homerun werd daarmee de snelste van dit jaar. Met een verbetering van 0.05 seconden onttroonde hij Kevin Kiermeier.

Ondanks dat deze homerun er voor zorgde dat de Rockies op een 9-3 voorsprong kwamen, lachten de Padres als laatst. Met 6 gescoorde punten in de negende inning dwongen ze free baseball af. In de twaalfde inning maakten ze de comeback compleet door met 16-12 van de Rockies te winnen.

JAPANSE CYCLE

Wat hebben Jorge PolancoShohei Ohtani en Jake Bauers met elkaar gemeen? Het zijn de drie spelers die in 2019 tot nu toe voor de cycle hebben geslagen. Waar Polanco de eerste en Bauers de laatste zijn, willen wij ons vooral even focussen op Ohtani.

Het enigma van de Los Angeles Angels werd de eerste Japanse speler die een single, double, triple en homerun in één wedstrijd sloeg. Op zich is het niet verwonderlijk dat hij de primeur heeft. De meeste Japanse spelers die de oversteek maken naar de big leagues zijn werpers. De positiespelers die wél in MLB terechtkomen, bezitten niet vaak een combinatie van power en speed. Zo heeft legende Ichiro Suzuki ‘slechts’ 117 van de 3089 van de raakgeslagen ballen tot homerun weten te promoveren. Ook spelers als Hideki Matsui en Nori Aoki wisten de cycle nooit te completeren.

De Designated Hitter begon de wedstrijd met een homerun in de eerste inning. Twee innings later toverde hij een double uit zijn koker, die in de vijfde inning werd opgevolgd door een triple. De cycle werd gecompleteerd door een single in de zevende inning. Mede dankzij deze historische prestatie van Ohtani wonnen de Angels uiteindelijk met 5-3 van de Tampa Bay Rays.

BASEBALL BAT

Baseball en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van de rally eekhoorn van de Cardinals tot aan de geitenvloek van de Cubs. In dit rijtje mogen nu de vleermuizen ook toegevoegd worden. De uitspraak “Wake up the bats” krijgt direct een hele andere lading. Waar je normaliter dan hoopt dat het offensieve gedeelte van je ploeg wakker gaat worden, ging het deze keer letterlijk over het wakker maken van een bat. In het duel tussen de Cleveland Indians en de New York Yankees sliep een vleermuis heel vredig in de netten van het veld.

De twee ploegen hadden beide niets te klagen over slapende bats. De Yankees scoorde 5 runs in de tweede inning en hielden die voorsprong lang vast. In de zesde inning kwam the Tribe terug tot één punt achterstand, iets wat ze in de zevende inning recht wisten te trekken. Uiteindelijk trokken de Bronx Bombers toch aan het langste eind. In de extra innings werd de 7-6 overwinning binnengehaald. Of de vleermuis toen nog in de netten hing, is niet bekend.

OBJ TRIBUTE

De zon is niet altijd de beste vriend van positiespelers. Dikwijls maakt hij het lastig om pop-ups en fly-balls te vangen, die ogenschijnlijk makkelijke outs lijken. Bij Danny Jansen was het deze keer niet anders. De catcher van de Toronto Blue Jays was de bal helemaal kwijt na een pop-up in de wedstrijd tegen de Diamondbacks. Toch wist hij met een atletische manoeuvre de bal nog te vangen.

Links Odell Beckham, rechts catcher Danny Jansen (SportAm graphic)

Wij weten niet of Jansen een American Football liefhebber is, maar deze vangbal leek verrassend veel op de spectaculaire catch van Odell Beckham Jr. toen deze nog voor de New York Giants speelde. Wie deed het beter: Jansen of Beckham Jr.?

De vangbal was overigens het enige hoogtepunt voor de Toronto Blue Jays die dag. De Diamondbacks walste met 8-2 over de Canadezen heen. Gelukkig had Toronto die week nog iets te vieren in een andere sport, want van het baseball moet het dit seizoen niet komen in het noorden.

Coverfoto: Monica Herndon

Ook leuk om te lezen