NBA 30-in-30: Phoenix Suns

Door

suns

De Phoenix Suns konden in het eerste jaar onder nieuwe coach Jeff Hornacek niet verder bouwen op het verrassende seizoen 2013/2014. En toch schrijft niemand de Suns zomaar af komend seizoen, gewoonweg omdat ze teveel talent hebben.

Leuk maar onvoldoende
Het was vorig seizoen altijd leuk als je naar een wedstrijd van de Suns keek. Ze lieten het op twee na hoogste tempo noteren en met een slasher als Eric Bledsoe verkoop je altijd tickets. Die laatste speelde liefst 81 wedstrijden, het meeste sinds zijn eerste seizoen in de NBA. Maar het klikte niet altijd met Goran Dragic en Isaiah Thomas, waardoor de Suns genoodzaakt waren om beide van de hand te doen. Thomas werd richting Boston gestuurd, Dragic richting Miami. In ruil kregen de Suns onder andere Brandon Knight en draft picks.

Het team werd er niet meteen beter van, ook al omdat Knight vrij snel geblesseerd uitviel, en de Suns strandden op 39 overwinningen. Negen minder dan een jaar voordien. Toch kreeg coach Hornacek veel lof voor zijn frisse aanpak en begeleiding van een jong team in ontwikkeling. De Suns willen dan ook rustig groeien en die trend is ingezet.

Vechtscheiding
IN: Devin Booker (draft), Tyson Chandler, Jon Leuer, Cory Jefferson, Ronnie Price, Sonny Weems, Mirza Teletovic, Henry Sims

UIT: Marcus Morris, Gerald Green, Branden Wright

Dé meest besproken trade die de Suns deze zomer deden, was die waarbij Marcus Morris betrokken was. De forward werd in een deal richting Detroit gestuurd om ruimte te maken voor een eventuele komst van LaMarcus Aldridge. Die kwam uiteindelijk niet en dus was tweelingsbroer Markieff Morris helemaal niet tevreden. Morris maakte zelfs publiek dat hij liever weg wilde uit Phoenix en geen zin meer had om voor de Suns te spelen. Markieff meldde zich uiteindelijk braaf aan voor het trainingskamp en uitte zijn wens om een fanfavoriet te worden. Toch blijft iedereen dit seizoen heel voorzichtig met de man…

Verder versterkten de Suns zich met Tyson Chandler. Toen die zijn contract tekende, wist eigenlijk niemand of de Suns nu een goede of slechte move gedaan hadden. Chandler neemt namelijk minuten weg van youngster Alex Len en 52 miljoen dollar over vier jaar voor een 33-jarige speler, is dat niet wat veel? Tot daar de kritiek want Chandler brengt ervaring en defense met zich mee naar een team dat beide zaken erg goed kan gebruiken. Tot slot haalden de Suns ook scherpschutter Devin Booker in de draft, die het potentieel heeft om een heel sterke shooting guard te worden.

Prognose 2015/2016
De Suns zijn zonder twijfel één van de moeilijkste teams om te voorspellen. Gaat alles weer klikken zoals twee jaar geleden, dan komen ze uit net onder de 50 zeges. Valt alles een beetje tegen, gaat Markieff Morris moeilijk doen en werkt het experiment met Tyson Chandler niet, dan halen ze de kaap van de 40 overwinningen opnieuw niet.

Laten we echter positief zijn. Chandler is een aanwinst, zowel op als naast het veld, Bledsoe is een kanjer, Morris kan gewoon weer gaan ballen en op de wing breekt T.J. Warren misschien wel door. De play-offs halen in het wilde Westen wordt heel moeilijk, maar de Suns zullen sowieso lang meestrijden voor dat laatste plekje.

Prognose: 45-37.

Foto: Twitter

Vorige Previews:
30. Minnesota Timerwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23.Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers | 19. Brooklyn Nets

Ook leuk om te lezen