MLSE vervangt Brian Burke als GM Maple Leafs

Door

2012 NHL Entry Draft - Rounds 2-7

Terwijl de eerste berichten doorsijpelen over de goedkeuring van de nieuwe CAO door de Board of Governors, is het meest verrassende bericht van vandaag het vertrek van Brian Burke als general manager van de Toronto Maple Leafs. Burke blijft wel aan als adviseur van Maple Leafs Sport & Entertainment.

Burke’s vervanger is Dave Nonis, die in 2004 Burke ook als eens opvolgde, toen als general manager van de Vancouver Canucks. De beslissing komt enigszins als een verrassing. Zeker gezien de prominente rol die Burke speelde in de lock-out en de aanhoudende geruchten dat hij op het punt stond op goalie Roberto Luongo naar Toronto te halen. Burke stond vanochtend ook nog gewoon op de gastenlijst voor de Board of Governors meeting op het NHL hoofdkwartier in New York.

De beslissing was volgens het bestuur van de MLSE echter al enige tijd in de maak. “Ik heb lang met mijn medebestuurders gesproken over de beste plannen voor de Maple Leafs op lange termijn,” liet MLSE-voorzitter Tom Anselmi weten in een verklaring. “We zijn dankbaar dat onze organisatie een dusdanig vloeiende verandering kan doormaken op deze cruciale functies […] en blij dat wij ook in de toekomst gebruik kunnen blijven maken van Brian’s expertise.”

Dat laatste is nog maar de vraag. Burke is een van de meeste prominente managers in de ijshockeysport en een rol als adviseur op de achtergrond bij de club die hij eerder nog leidde, is niet een positie waarin Burke zich vaak bevonden heeft. Mede gezien zijn connecties met de league en vriendschap met commissioner Gary Bettman lijkt een functie als topman in de NHL, of eventueel zelfs als nieuwe commissioner, niet uitgesloten.

Onder Burke’s bewind, dat begon in 2008, wisten de Maple Leafs niet de gewenste ommezwaai te maken. De toekomst ziet er nu beter uit dan toen, maar Toronto heeft nog altijd niet de play-offs gehaald. Een negatieve streak die in 2004 begon.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen