MLS Weekend Round-up: LA Galaxy pakt zege

Regerend kampioen LA Galaxy heeft gisteren de uitwedstrijd bij Real Salt Lake weten te winnen. In het Rio Tinto Stadion werd het 0-2 voor de bezoekers. Galaxy komt door de winst qua verliespunten gelijk met koploper FC Dallas, dat dure punten liet liggen.

De wedstrijd uit bij Real Salt Lake, stabiele middenmotor, werd vooraf gezien als lastige horde voor  de ploeg uit LA. Galaxy, dat afreisde zonder routiniers Donovan, Cudicini en Keane, zou een moeilijke wedstrijd tegemoet gaan was de voorspelling.

Los Angeles Galaxy v Toronto FCGalaxy begon de wedstrijd ijzersterk, want al na zes minuten kwam LA op voorsprong. De dode spelmomenten van de ploeg zijn dankzij de heerlijke trap van Juninho een belangrijk wapen en dit betaalde zich in de beginfase uit. Na een secuur genomen vrije bal van Juninho kopte spits Magee de bal achter keeper Beltran.

De vroege openingsgoal was voor de bezoekers uiteraard een steun in de rug. Galaxy bleef sterk spelen en dit resulteerde al in de dertiende minuut tot de tweede goal. Na een goede aanval over de rechterkant volgde een voorzet van Hector Jimenez. De bal belandde vlakbij de goal van keeper Beltran, die van zijn lijn had moeten komen om de voorzet te onderscheppen. Beltran bleef echter op zijn doellijn en werd afgestraft door rookie Charlie Rugg, die wel attent was en simpel kon binnentikken.

Na de 0-2 voorsprong voor Galaxy werd de wedstrijd er niet leuker op, met name omdat de bezoekers zich uitsluitend richtten op het verdedigen van de voorsprong. Real Salt Lake probeerde nog wel aan te dringen, maar was niet bij machte om echt gaten te vinden in de sterke defensie van Galaxy. Bij de mogelijkheden die Real Salt Lake wist te creëren bleek reserve-doelman Brian Rowe uiterst betrouwbaar met zeven saves.

Door de winst komt Galaxy in verliespunten op gelijke hoogte met koploper FC Dallas, dat gelijkspeelde. FC Dallas heeft nu zes punten meer met twee wedstrijden meer gespeeld. Real Salt Lake mist door het verlies de kans op aansluiting met de top van de competitie en blijft op plaats vijf in de Western Conference.

Vancouver Whitecaps – FC Dallas, 2-2
Koploper FC Dallas heeft in het uitduel met de Vancouver Whitecaps dure en onnodige punten laten liggen. Dallas kwam al snel op voorsprong door een eigen goal van Andy O’Brien en verdubbelde na rust haar voorsprong door een goal van Matt Bredges. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar in de slotfase kwam Vancouver sterk terug. In een tijdsbestek van drie minuten scoorden Kekuta Manneh en Camilo Sanvezzo voor de thuisploeg en brachten daarmee de stand in evenwicht. Toen enkele minuten later Dallas-speler Jackson rood kreeg na een vechtpartij leek het helemaal mis te gaan voor Dallas. Uiteindelijk wist Dallas het punt te koesteren, maar zag het Galaxy wel gelijk komen in verliespunten.

Montreal Impact – Chicago Fire, 2-0
De koploper in de Eastern Conference, Montreal Impact, heeft thuis eenvoudig weten te winnen van laagvlieger Chicago Fire. In de eerste helft hielden de bezoekers goed stand en wisten de rust met een 0-0 stand te bereiken. Pas na een klein uur spelen tekende Andres Romero voor de bevrijdende goal voor de thuisploeg. Nadat enkele minuten Chicago-speler Jeff Larentowicz rood kreeg na een grove overtreding, was het verzet van Chicago gebroken en bepaalde Marco di Vaio de eindstand: 2-0. Door de overwinning verstevigde Montreal de koppositie; ze hebben nu twee punten meer dan de New York Red Bulls, en hebben bovendien drie duels minder gespeeld. De naaste belager qua verliespunten is Houston, dat vijf verliespunten meer heeft.

Toronto FC – New York Red Bulls, 1-2
De New York Red Bulls hebben de aansluiting met de top van de Eastern Conference enigszins weten te behouden door een zwaarbevochten winst in Toronto. Tim Cahill was de grote man bij New York door in de laatste minuut voor de winnende treffer te zorgen, nadat Cahill ook de openingstreffer voor zijn rekening genomen had.

Columbus Crew – D.C. United, 3-0

New England Revolution – Philadelphia Union, 2-0

Sporting Kansas City – Portland Timbers, 2-3

Chivas USA – San Jose Earthquakes, 2-2