MLS Update #32: D.C. United bereikt play-offs

De een-na-laatste speelronde van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de plaatsing van D.C. United, de Nederlanders bij Chicago Fire, de overwinning van de Timbers en de comeback van Vancouver

D.C. UNITED MAAKT ONMOGELIJKE WAAR

Toen Wayne Rooney tekende bij D.C. United stond de ploeg nog onderaan in de Eastern Conference. Rooney nam de ploeg bij de hand en heeft er voor gezorgd dat D.C. United de play-offs heeft behaald. Bij een overwinning op New York City was de ploeg van Ben Olsen verzekerd van play-offs deelname. Al na acht minuten vond de thuisploeg het net. Na een goede solo van Lucano Acosta legde de Argentijn de bal klaar voor Rooney, die de bal vrij eenvoudig het doel in kon tikken.

Zestien minuten later viel de bal voor de voeten van Acosta zelf. De Argentijn twijfelde geen moment en schoot de bal direct vanaf ongeveer acht meter raak voor de 2-0 voorsprong. NYCFC bleef vervolgens aandringen voor de aansluitingstreffer, maar telkens lukte het maar niet. In de 73e minuut kreeg DC United een penalty nadat de Fin Alexander Ring hands had gemaakt. Rooney nam de verantwoordelijkheid en scoorde de penalty voor de 3-0. Vier minuten later scoorde David Villa wel nog de aansluitingstreffer, maar dichterbij kwam New York niet meer. Wayne Rooney bereikt hierdoor met D.C. United wonderbaarlijk de play-offs.

NEDERLANDERS VALLEN OP BIJ CHICAGO

Bij Chicago Fire spelen de Nederlanders Michael de Leeuw en Johan Kappelhof. Chicago zelf kent een niet al te best seizoen. De ploeg staat een-na-laatste in de Eastern Conference. De Leeuw kwam dit seizoen niet veel in actie vanwege een blessure, Kappelhof was daarentegen een basisspeler in de ploeg van Veljko Paunovic. Tegen de koploper, Atlanta United, stonden ze allebei in de basis. In de negende minuut opende Atlanta al de score. Franco Escobar gaf de bal aan Josef Martinez. De Venezolaan schoot vervolgens vol langs de bal, waardoor de bal weer richting Escobar ging. De Argentijn besloot toen zelf te schieten en schoot de bal in de hoek van het doel voor de 1-0. Een kwartier later kwam Chicago op gelijke hoogte. Brandt Bronico speelde de bal diep op Djordje Mihailovic. De bal sprong van zijn fout en belandde bij de Leeuw. De Nederlander twijfelde niet en schoot de 1-1 binnen.

Twee minuten later scoorde de andere Nederlander. Johan Kappelhof wilde een voorzet eruit halen, maar tackelde de bal in eigen doel. Beide teams bleven vervolgens aandringen op een doelpunt, maar de bal ging niet meer het doel in. Hierdoor won Atlanta thuis met 2-1 van Chicago Fire.

PORTLAND WINT EENVOUDIG VAN REAL SALT LAKE

Portland Timbers hebben eenvoudig gewonnen van Real Salt Lake. De ploeg uit Salt Lake City had deze wedstrijd eigenlijk moeten winnen. Nu zijn ze namelijk afhankelijk van LA Galaxy. Als de ploeg uit Los Angeles in de aankomende speelronde wint, dan speelt Real Salt Lake geen play-offs. Portland begon scherp aan de aftrap en had via Diego Valeri al binnen een minuut de eerste kans. Pas in de vijftiende minuut ging de bal erin, Larrys Mabiala tikte de bal tegen de netten een vrije trap van Valeri. Real Salt Lake zocht daarna de aanval, maar telkens lag keeper Steve Clark in de weg.

In de 68e minuut zette Sebastian Blanco middenvelder Diego Chara een-op-een met keeper Nick Rimando. De Colombiaan Chara omspeelt keeper Rimando en schuift de bal vervolgens in het lege doel. Drie minuten voor het einde schoot Blanco Portland nog op 3-0. Door deze overwinning is de kampioen van 2015 voor het eerst twee jaar op een rij te bewonderen in de play-offs.

LAFC VERSPEELT DRIE PUNTEN TEGEN VANCOUVER WHITECAPS

Los Angeles heeft in de strijd om de titel in de Western Conference belangrijke punten verspeeld. De ploeg bleef steken op een gelijk spel, terwijl concurrent Sporting KC won. LAFC wilde vol voor de winst gaan tegen Vancouver en nam na vijf minuten al de leiding. Diego Rossi ging de een-twee aan met Carlos Vela en kon de bal vervolgens eenvoudig binnenschieten. Tien minuten later schoot een hij een doorgeschoten voorzet binnen voor de 2-0 voorsprong.

De wedstrijd leek nu binnen voor LAFC. Maar zeven minuten later versierde Alphonso Davies een penalty voor Vancouver. Yordy Reyna stuurde keeper Tyler Miller de verkeerde kant op en scoorde de aansluitingstreffer. Lang bleef het vervolgens spannend, tot de 65e minuut. Jordon Mutch kreeg de bal halverwege de helft van Los Angeles FC. De Engelsman besloot vervolgens om van ver ui te halen en verraste hiermee keeper Miller. De bal vloog het doel in voor de 2-2 gelijke stand. LAFC drong na de 2-2 weer aan voor de gelijke maker, maar de bal ging er niet meer in. Los Angeles FC pakte wel een nieuw record, de club haalde de meeste punten ooit voor een MLS club in hun eerste seizoen.

Coverfoto: Twitter D.C. United