MLS Update – Speelronde #28 Atlanta vestigt twee records

Een nieuwe speelronde zit er alweer op. Een speelronde waarin Atlanta maar liefst twee records pakte! Maar ook een speelronde waarin Real Salt Lake wist te verassen tegen de Timbers.

Atlanta verbreekt records

Atlanta heeft in de afgelopen speelronde maar liefst twee MLS-records geboekt. Het eerste MLS-record werd verbroken op donderdagavond, toen er met 7-0 werd gewonnen van New England Revolution. Mede vanwege een hattrick van spits Josef Martinez. Met deze overwinning behaalde Atlanta het record voor het grootste verschil in een MLS-wedstrijd. Het record staat nu samen op naam met La Galaxy (8-1 tegen FC Dallas, 1998), Chicago (7-0 tegen Kansas City, 2001) en de New York Red Bulls (7-0 tegen New York City FC, 2016)

Het andere MLS-record dat The Five Stripes pakte afgelopen weekend, was het record voor het aantal toeschouwers. In het nieuwgebouwde Mercedes Benz stadium werd het toeschouwersrecord verbroken in de wedstrijd tegen Orlando. In totaal kwamen er 70425 toeschouwers naar de wedstrijd toe. De supporters werden gelukkig niet teleurgesteld, in totaal werd er namelijk zes keer gescoord.

Al in de tiende minuut was het raak. Alleen wel voor Orlando City. Nadat linksback Donny Toia een voorzet gaf kon spits Don Dwyer tegendraads inkoppen voor de 0-1.

26 minuten later was het weer raak, nu wel voor Atlanta. Hector Villalba kon de bal goed meegeven aan middenvelder Julian Gressel, deze kon vervolgens de bal langs Orlando keeper Joe Bendik voorgeven aan Josef Martinez. Voor de spits van Atlanta was het een koud kunstje om de 1-1 binnen te glijden in een leeg doel.

Lang kon Atlanta er niet van genieten, namelijk maar 3 minuten. In de 39ste minuut gaf rechtsback Scott Sutter een voorzet van rechts op Orlando-spits Dwyer. De bal leek een makkelijke prooi te zijn voor Atlanta keeper Brad Guzan, maar niets bleek minder waard. De oud-Middlesbrough keeper verkeek zich namelijk op de bal en dook er daardoor onderdoor, de Engelse spits Dwyer kon hierdoor inkoppen voor de 1-2.

Pas in de tweede helft kon Atlanta terugkomen tot 2-2, weer via spits Martinez. De Venezolaan kon na een voorzet van linksback Chris McCann inkoppen nadat hij was weggelopen bij Orlando verdediger Jonathan Spector.

Weer kon Atlanta niet lang genieten van de gelijke stand, weer was het na drie minuten alweer raak. Spits Cyle Larin kon vrij inkoppen bij de twee paal na een goede voorzet van de andere spits Dom Dwyer.

Uiteindelijk wist Atlanta zich ook nu weer terug te knokken. In de 69ste minuut was het weer raak, alweer via spits Josef Martinez die de bal kon binnenwerken na een scherpe en lage voorzet van Hector Villalba. De spits van Atlanta maakte hiermee z’n tweede hattrick van de week en de derde van het seizoen!

Real Salt Lake wint verassend van Portland

Real Salt Lake begon de wedstrijd als nummer acht in de Western Conference, terwijl tegenstander Portland Timbers op plaats 1 staat van diezelfde Western Conference. Je zou dus denken dat Portland deze wedstrijd ‘makkelijk’ zou kunnen winnen, maar het tegenovergestelde bleek. De club uit Salt Lake City wist namelijk te verassen.

Al in de viertiende minuut kwam Real Salt Lake op voorsprong. Nadat Oud-FC Groningen speler Albert Rusnak vrij kon uithalen na een rush van zo’n 15 meter. Timbers keeper Jeff Attinella zat er wel nog aan, maar kon de 1-0 niet voorkomen.

Pas in de 47ste minuut konden de Portland Timbers op gelijke hoogte komen met Real Salt Lake. Na een goede voorzet van Dairon Asprilla kon middenvelder Diego Valeri vrij binnenkoppen. Valeri heeft hiermee een nieuw MLS-record gezet. De Argentijnse middenvelder scoorde namelijk voor de achtste wedstrijd op rij.

Veertien minuten later was het weer raak, ditmaal weer voor Real Salt Lake. Nadat Rusnak de bal breed had gegeven aan rechtsbuiten Jefferson Savarino kon de Venezolaanse buitenspeler naar binnen toe en uithalen in de verre hoek, een actie zoals alleen Robben dat doet.

Speler van de week

Onze speler van de week is Josef Martinez. De spits van Atlanta United maakte deze speelronde maar liefst twee hattricks! De spits van Atlanta is hiermee de derde speler ooit in de MLS die een hattrick maakt in twee opeenvolgende wedstrijden.
De Venezolaanse spits komt nu ook in een ander lijstje voor. Josef Martinez is namelijk de vijfde speler ooit in de MLS die drie hattricks maakte in de MLS binnen een seizoen.
Martinez heeft tot nu toe nog maar 14 wedstrijden kunnen spelen vanwege blessures, vanwege dit lage aantal wedstrijden heeft hij een hoog doelpuntengemiddelde. Gemiddeld maakt de spits van The Five Stripes er namelijk 1.39 per wedstrijd!

8 FC Dallas 28 38 +1
9 Minnesota United FC 28 29 -22
10 LA Galaxy 28 27 -16
11 Colorado Rapids 28 26 -16

Vancouver is dankzij het verassende verlies van Portland Timbers en hun eigen gelijkspel tegen Columbus Crew SC gestegen naar de eerste plaats van de Western Conference. De Sounders zijn dankzij een gelijkspel en de overwinning van Sporting Kansas City gezakt naar plaats vier. Real Salt Lake staat inmiddels ook zesde na de overwinning op Portland. LA Galaxy is inmiddels nog verder gezakt nadat het zelf verloor en Minnesota United wel wist te winnen.

11 D.C. United 29 28 -26

Atlanta United is gestegen naar een vijfde plaats nadat het zelf wist te winnen tegen New England en gelijk speelde tegen Orlando.

Volgende speelronde

In de volgende speelronde heb je een interessant duel tussen Columbus Crew en de New York Red Bulls. Het team uit Columbus is namelijk in een goede vorm en zijn dan al zes duels ongeslagen. Deze reeks willen ze graag blijven voortzetten om boven de New York Red Bulls te blijven. De ploeg uit New York speelde hun afgelopen vier wedstrijden allemaal gelijk, tijd dus voor een overwinning. De ploeg van Jesse Marsch, coach van de New York Red Bulls, zou de overwinning goed kunnen gebruiken. Zo nemen ze afstand van plaats zeven en kunnen ze boven Columbus Crew staan voor minimaal een week.
De wedstrijd is in de nacht van zaterdag op zondag om half twee
De volgende interessante wedstrijd is die tussen Real Salt Lake en de Seattle Sounders. Seattle wilt namelijk per se winnen omdat ze dan misschien, met wat geluk, de koppositie kunnen overnemen. De ploeg van Mike Pete (coach van Real Salt Lake) is de laatste tijd in een goede vorm, ze wisten dan ook drie van hun laatste vier duels te winnen. Daarnaast zou de ploeg uit Salt Lake City vooral willen winnen vanwege het feit dat ze dan in de play-offs plaatsen blijven staan. De wedstrijd is in de nacht van zaterdag op zondag om halfvier.