MLS Update #5: Zlatan Ibrahimovic maakt droomdebuut

De vijfde week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we het debuut van Zlatan Ibrahimovic, de eerste overwinning van Orlando en Toronto en het eerste verlies van Columbus Crew.

IBRAHIMOVIC LAAT LA GALAXY WINNEN

De vijfde speelronde stond helemaal in het teken van ‘El Trafico’, de derby van Los Angeles. De Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic zou zijn eerste minuten gaan maken in de MLS. Ibra begon de wedstrijd vanaf de bank, spits Ola Kamara kreeg de voorkeur van coach Siegfried Schmid.

Los Angeles FC begon fantastisch aan de wedstrijd. Al in de vijfde minuut kon Carlos Vela de 1-0 op prachtige wijze binnenschieten. De Mexicaanse speler krulde de bal van buiten het zestienmetergebied in de kruising.

Elf minuten later scoorde de Mexicaanse vedette van LAFC opnieuw, ditmaal vanuit een moeilijker standpunt. Vela draaide goed weg van de keeper en schoot de bal vervolgens over vijf man van LA Galaxy via de onderkant van de lat binnen. Vlak na rust leek Los Angeles de wedstrijd definitief te beslissen. Spits Marcos Urena wilde de bal breed leggen op de vrijstaande Carlos Vela. De bal kwam onderweg tegen het been aan van de inlopende Daniel Steres. De bal rolde zo in eigen doel en zorgde voor de 3-0 voorsprong voor Los Angeles FC.

COMEBACK

In de 61e minuut deed LA Galaxy dan eindelijk wat terug. Middenvelder Sebastian Lletget kon de bal vrij gemakkelijk inschieten, nadat Servando Carrasco het projectiel veroverde en aflegde op de Amerikaanse middenvelder Lletget. Tien minuten na het doelpunt was het dan eindelijk zover; Zlatan Ibrahimovic mocht negentien minuten voor het einde invallen voor doelpuntenmaker Lletget. Twee minuten later bracht LA Galaxy de spanning helemaal terug, nadat Emmanuel Boateng een goede voorzet gaf op Chris Pontius. De Amerikaanse aanvaller won vervolgens het kopduel makkelijk van Joao Moutinho en kopte de 2-3 binnen.

In de 77e minuut was daar het eerste teken van de klasse van Ibra. De 36-jarige spits nam de bal op 35 meter afstand van het doel op de volley en scoorde zijn eerste doelpunt in de MLS.

Het debuut van Ibrahimovic kon hierdoor al niet meer kapot maar in de 91e minuut was daar nog een mooie verassing voor de fans LA Galaxy. De recordkampioen kon er nog een keer uitkomen via aanvoerder Ashley Cole aan de zijkant. De Engelsman gaf de bal vervolgens voor op Zlatan. LAFC-keeper Tyler Miller kwam uit om de bal te pakken, maar zat volledig mis. De Zweedse spits kon hierdoor in een leeg doel binnenkoppen en zorgde ervoor dat LA Galaxy de eerste derby van Los Angeles won.

ORLANDO CITY BOEKT EERSTE OVERWINNING

Orlando kwam dit seizoen in alle wedstrijd op achterstand. Ook tegen New York Red Bulls kwam City weer op achterstand. Al in de zevende minuut was het raak voor de club uit New York. De Argentijn Kaku gaf vanaf links een hoge voorzet in het strafschopgebied. De bal ging vervolgens aan iedereen voorbij en belandde bij Florian Valot die bij de tweede paal vrij binnekopte. Lang konden de Red Bulls niet genieten van deze voorsprong. In de vijftiende minuut maakte Orlando alweer gelijk. Justin Meram behield goed het overzicht in het zestienmetergebied en gaf de bal breed op de vrijstaande Will Johson. De Canadees kon de bal vervolgens makkelijk binnenschieten.

In de 24e minuut pakte de ploeg van Jesse Marsch opnieuw de voorsprong. Ditmaal was Florian Valot de aangever bij het doelpunt. De Canadese speler gaf de bal diep op middenvelder Derick Etienne. De Haïtiaan schoot de bal vervolgens door de benen van keeper Joe Bendik. Toch maakte Orlando twee minuten later alweer de gelijkmaker. Spits Dom Dwyer was in strijd met keeper Luis Robles, maar wist de bal toch vallend binnen te kopen voor de 2-2. Pas in de tweede helft kwam Orlando op voorsprong. Dwyer was wederom de gevierde man, nadat hij scoorde vanuit de inworp van Mohammed El Monir.

DE RUG VAN COLEMAN

In de 82e minuut wist New York de gelijkmaker te maken. Uit de vrije trap van Marc Rzatkowski wist Aaron Long binnen te koppen bij de tweede paal. Keeper Joe Bendik zat er nog wel aan maar kon de bal niet meer tegenhouden. Orlando moest dus weer vol aan de bak om de wedstrijd te winnen. In de 86e minuut besloot Scott Sutter maar eens uit te halen. Teamgenoot Josue Colman raakte de bal onderweg nog aan met zijn rug, waardoor keeper Robles kansloos was. New York wist niet — zoals Orlando — tweemaal terug te komen van achterstand. Hierdoor wonnen de Floridianen met 4-3 en pakte de ploeg de eerste overwinning van het seizoen.

KAMPIOEN BOEKT EERSTE OVERWINNING

Regerend kampioen Toronto zat dit seizoen nog altijd zonder overwinning. Tegenstander Real Salt Lake was tot nu toe aardig begonnen aan de competitie met vier punten uit drie wedstijden.

In de zestiende minuut kreeg Toronto de kans om op 1-0 te komen. Spits Jozy Altidore gaf de bal voor op Sebastian Giovninco. Salt Lake middenvelder Damir Kreilach wilde de voorzet onderscheppen met een tackle, maar zag de bal op zijn hand terechtkomen. Scheidsrechter Allen Chapman twijfelde geen moment en gaf een penalty. Keeper Nick Rimando bleef vervolgens koel en stopte de penalty van de Italiaan Giovinco.

Zeven minuten later kreeg Toronto opnieuw een kans vanaf de penaltystip. Verdediger Justen Glad haalde Jozy Altidore neer in het zestienmetergebied. Ditmaal mocht oud-AZ’er Altidore zelf achter de bal staan. De Amerikaanse international schoot Toronto op een 1-0 voorsprong. In de 45e minuut maakte Altidore zelfs zijn tweede. Verdediger Ashtone Morgan wilde zijn tegenstander uitkappen, maar deed dat iets te enthousiast. De bal schoot weg en belandde voor de voeten van Altidore. De Amerikaanse spits twijfelde niet en haalde uit voor een 2-0 ruststand.

Eerste MLS goal

In de 82e minuut bracht Salt Lake de spanning weer even terug. Jefferson Savarino zette goed druk te zetten op Toronto-verdediger Drew Moore, die de bal hierdoor verloor. Savarino speelde de bal vervolgens breed op Corey Baird en de Amerikaan schoot de bal in de hoek voor de 2-1 tussenstand. Toronto wist in de laatste minuut nog eenmaal te scoren. De ingevallen Ager Aketxe schoot de bal in 92e minuut op de lat. De Canadees Tosaint Ricketts was er vervolgens snel bij om de 3-1 binnen te schieten en zijn eerste MLS-doelpunt ooit te maken. Door deze overwinning pakte Toronto dan eindelijk de eerste overwinning.

COLUMBUS WINT WEER NIET VAN VANCOUVER

Van de afgelopen vijf edities van dit duel wist Columbus geen enkele te winnen. De tekenen voor Columbus waren goed om dit keer eindelijk dan eens een overwinning te boeken op Vancouver. Columbus Crew verloor namelijk nog niks in de competitie dit seizoen.

Columbus wist als eerst van de twee teams het net te vinden. In de 29e minuut besloot Pedro Santos keeper Stefan Marinovic te testen met een afstandsschot. De Nieuw-Zeelandse keeper kon de bal moeilijk keren en liet deze gelijk los. Spits Gyasi Zardes reageerde vervolgens het snelst en kon makkelijk de 1-0 binnenschieten in een leegdoel. De Amerikaanse spits scoorde hiermee zijn vierde treffer van het seizoen.

Pas in de tweede helft wisten de Whitecaps iets terug te doen. In de 51e minuut gaf Bernie Ibini  een voorzet op spits Kei Kamara. Columbus-keeper Zack Steffen kon de voorzet onderscheppen door de bal weg te stompen. De bal belandde echter bij verdediger Dane Shea. De Amerikaanse verdediger dacht geen seconde na en schoot de 1-1 binnen.

In de 73e minuut maakte Alphonso Davies de 2-1 voor Vancouver. Dit doelpunt werd echter door de videoscheidsrechter afgekeurd, omdat de Canadese aanvaller de bal onderweg met zijn hand mee had genomen. De fans uit Vancouver hoefden echter niet lang in teleurstelling te zitten. Vijf minuten later kopte spits Kamara de 2-1 binnen uit een voorzet van Felipe Martins.

Coverfoto: Twitter LA Galaxy