MLS is Back Tournament: Vermeer uitgeschakeld, Monteiro door

De kwartfinales van het MLS is Back Tournament, waarmee de Amerikaanse voetbalcompetitie na de coronapauze is hervat, zitten erop.  In de nacht van zaterdag op zondag werden de laatste wedstrijden van de ronde gespeeld. In het warme Orlando, Florida voegden Minnesota United en Portland Timbers zich bij het rijtje halvefinalisten. Daarvóór verzekerden Philadelphia Union en Orlando City zich al van een plekje bij de laatste vier. Kenneth Vermeer werd met zijn LAFC uitgeschakeld, maar Jamiro Monteiro ging met zijn Philadelphia Union door naar de halve finale van het MLS is Back Tournament.

MONTEIRO

Mede dankzij een doelpunt van Jamiro Monteiro schoof Philadelphia Union tegenstander Sporting Kansas City aan de kant voor een plek in de halve finale. Monteiro was de maker van de openingstreffer in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. De oud-speler van Cambuur Leeuwarden en Heracles Almelo tikte de bal eenvoudig binnen op aangeven van Amerikaans international Alejandro Bedoya. De Nederlands-Kaapverdische Monteiro maakt al het gehele toernooi indruk bij Union.

Nog voor rust vielen ook alle andere treffers. De Braziliaan Sergio Santos was verantwoordelijk voor de 2-0 en de 3-0, waarna Alan Pulido Sporting Kansas nog een sprankje hoop gaf met een rake kopbal. In de tweede helft gebeurde er echter niets noemenswaardigs, waardoor Philadelphia nog steeds in de race is voor de eerste prijs in de historie van de club.

VERMEER

Kenneth Vermeer is er vrijdagavond met Los Angeles FC niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De ploeg van trainer Bob Bradley verloor na strafschoppen van Orlando City. Vermeer blonk uit, maar kon er niet voor zorgen dat Orlando met een ticket voor de halve finales aan de haal ging. Vlak na rust stopte de oud-doelman van Ajax en Feyenoord een strafschop van Nani. Vervolgens kwam Los Angeles drie minuten later op 1-0 via Bradley Wright-Phillips.

Het leek lang bij deze stand te blijven, maar uiteindelijk maakte Orlando in de laatste minuut gelijk. Na een goede hoekschop van Nani kopte João Moutinho raak, waardoor er een strafschoppenserie nodig was om de wedstrijd te beslissen. Doordat LAFC-speler Jordan Harvey de enige was die miste — hij raakte de lat — mocht Nani aanleggen voor de beslissende strafschop. Dit keer faalde hij niet en bleven Vermeer en LAFC met lege handen achter.

HOESEN

In de derde kwartfinale kwam Danny Hoesen met zijn San Jose Earthquakes uit tegen Minnesota United. De voormalig spits van Ajax en FC Groningen viel in de tweede helft in, maar kon zijn ploeg niet naar de overwinning leiden. Minnesota United won de wedstrijd vrij eenvoudig met 1-4. In de eerste helft scoorde Lod en Hayes voor Minnesota. Al vroeg in de tweede helft leek San Jose terug te komen via een penalty van Eriksson. Amarilla en Hairston zorgden echter voor de 3-1 en de 4-1 en was San Jose’s hoop al gauw vervlogen.

Op diezelfde avond won Portland Timbers overtuigend met 1-3 van New York City FC. De ploeg uit Portland, die in de vorige ronde Jaap Stam’s Cincinnati uitschakelde, kwam eerst op achterstand. Na de gelijkmaker van Timbers-speler Blanco zorgden doelpunten van Valeri en Polo er in de tweede helft voor dat New York uitgeschakeld werd.

Kenneth Vermeer en Danny Hoesen werden dus uitgeschakeld. Doordat Philadelphia Union door ging naar de halve finale is Jamiro Monteiro de enige overgebleven Nederlander in het MLS is Back Tournament. De halve finales staan gepland op 6 en 7 augustus. Philadelphia Union zal het opnemen tegen Portland Timbers. Vervolgens treedt Orlando City aan tegen Minnesota United.

(Coverfoto: USA Today Sports Images)