MLS Recap: Topploegen falen in het Oosten, LA Galaxy op kop in het Westen

1515769_133790133640520_422474857_n
Dit weekend kregen we de 30e speelronde voorgeschoteld in de Major League Soccer. Opnieuw enkele heerlijke wedstrijden in de strijd om de play-offs. Vier teams konden zich dit weekend plaatsen, zoals je al eerder hier kon lezen. In deze recap overlopen we de belangrijkste en opvallendste zaken uit drie wedstrijden van de afgelopen speelronde. Verder overlopen we alle uitslagen en geven we de stand mee uit de western conference en de eastern conference.

Columbus Crew – Portland Timbers

Columbus Crew had één punt nodig om zeker te zijn van de play-offs. Portland pakte dan weer best de drie punten in hun strijd om de play-offs. De wedstrijd begon gezapig, beide ploegen namen een uitgebreide kennismakingsronde. De eerste grote kans kwam er na 23 minuten spelen en stond op naam van Diego Valeri. Hij probeerde het met een afstandsschot en de poging was best verdienstelijk te noemen. Kwarasey stond goed op te letten en redde de poging.

Enkele minuten later zagen we topschutter Kamara dan voor het eerst. Francis bracht de bal goed voor doel, Kamara kon koppen, maar zijn poging ging over het doel. Jammer voor Columbus, want één minuut later was het wel raak aan de overzijde. Nagbe met een mooie pass tussen de verdedigers door. Adi ontving de bal maar al te graag en kon de bal in doel verwerken.

Columbus had een tijdje nodig om deze klap te verwerken. Hun eerste reactie kwam er vlak voor rust. Higuain mocht een corner trappen, Kamara kwam slim voor zijn man gekropen en voor je het door had, lag de bal in het doel. Nummer 22 voor de topschutter, zo verstevigt hij zijn koppositie in de topschuttersstand. Eerste achtervolger Giovinco zit aan 20 rozen.

De tweede helft was nog maar net bezig of Portland kon weer toeslaan. In twee passes kon men door de verdediging gaan én scoren. Valeri stak de bal diep naar Wallace, die bracht de bal dan weer voor doel waar Adi zijn tweede van de avond kon maken. Portland kwam zo weer op voorsprong.

Dat Columbus niet in de wedstrijd zat, hadden jullie ondertussen wel door. Maar de ploeg uit Columbus had wel genoeg aan één punt om zeker te zijn van de play-offs dus kon men maar beter op zoek gaan naar de gelijkmaker. In minuut 81 liep men zo op een counter van Portland die bijna de 1-3 opleverde. Gelukkig voor Columbus stond Clark wel paraat vandaag.

Dat was meteen ook het laatste gevaar uit de wedstrijd. Portland Timbers wint zo met 1-2 op het veld van Columbus en doet een uitstekende zaak in de Western Conference. Columbus Crew is met deze nederlaag nog niet zeker van de play-offs, volgende week misschien meer geluk?

Sporting Kansas City – Seattle Sounders

Een wedstrijd tussen de nummer 5 en 4 uit de Western Conference. Het verschil tussen beide ploegen was slechts één punt (Kansas heeft nog een match te goed). Beide teams zijn ook nog niet zeker van een plek in de play-offs dus een driepunter is zeker welkom in Kansas en Seattle. Al ligt de focus bij Sporting Kansas vooral op woensdag, dan staat de finale van de US Open Cup gepland. Met het oog op die wedstrijd liet Peter Vermes maar liefst negen spelers aan de kant.

Maar goed, daar trok de B-ploeg van Kansas zich niets van aan en de eerste kans was dan ook voor de thuisploeg, Hallisey kon de bal mooi meegeven aan Quintilla en deze ging zijn kans. Doelman Frei lette goed op en duwde de bal in corner. De daaropvolgende corner zorgde ook voor gevaar. De Venezolaan Anor won het kopduel, maar opnieuw stond Frei paraat. Het eerste gevaar van Seattle kwam er na zo’n 25 minuten spelen. Obafemi Martins werd diep gestuurd, maar het schot van de Nigeriaan was iets te slap om Kempin te verontrusten.

Zeven minuten later werd Martins opnieuw naar doel gelanceerd. De beer van Seattle nam de bal gretig aan en zette Ellis makkelijk opzij, waarna Martins de bal via de doelman in doel kon werken. 0-1 Seattle na 32 minuten gespeeld te hebben.

Sportins Kansas probeerde voor de rust nog te reageren en de stand terug gelijk te brengen, maar verder dan een geblokt schot van Quintilla kwamen ze niet. Zo ging men gaan rusten bij een 0-1 stand. De meeste kansen waren voor Kansas, het balbezit en het doelpunt voor Seattle. De tweede helft begon met een heel goede mogelijkheid voor de Sounders. Valdez bracht de bal voor doel richting Dempsey die eigenlijk niet meer kon missen. Verrassend genoeg deed hij dit wel, Sporting Kansas kwam hier goed weg.

Daarna was er een hele tijd niets meer te zien. Seattle had de wedstrijd goed onder controle en Kansas City zat met hun gedachten al bij de clash van woensdag. Toch konden ze er nog eens doorkomen. In minuut 79 kreeg de oprukkende back Dia de bal mee, die hij vervolgens scherp voor doel bracht. Daar stond de ingevallen Dwyer en zo’n ballen moet je hem natuurlijk niet geven.

Seattle reageerde meteen terug via hun koningskoppel Martins en Dempsey. Deze eerste bracht de bal voor doel en deze tweede miste opnieuw onbegrijpelijk. Het slotakkoord was voor Sporting Kansas. In minuut 88 kopte Dwyer nog een bal naast het doel, best een verdienstelijke poging. In de laatste minuut kwam dan nog de grootste kans. Opnieuw was het Dwyer die kon aanleggen. Hij probeerde Frei te verrassen in zijn korte hoek, maar de Zwitser ging rap naar de grond en hield zo de 1-1 op het bord.

Zo bleef deze wedstrijd steken op 1-1 en moeten beide teams zich tevreden stellen met één punt. Veel schieten ze daar niet mee op in het klassement. Ze voelen de hete adem van San Jose Earthquakes stilaan in hun nek.

LA Galaxy – FC Dallas

Nog een topwedstrijd uit de Western Conference, waar de nummers 2 en 3 elkaar ontmoetten. De winnaar van dit duel kon bij winst de koppositie overnemen van de Whitecaps. Dat vooruitzicht inspireerde vooral de ploeg uit Los Angeles, want ze begonnen verschroeiend aan de wedstrijd. Na 10 minuten spelen bracht Gio Dos Santos de thuisploeg op een geniale manier op voorsprong. Hij kon de bal van Zardes subtiel in doel verlengen. Voor zo’n zaken ga je dus naar het voetbal. Schitterend doelpunt.

Drie minuten later was het alweer raak. Dos Santos vond Keane en de Ier kan het nog altijd: scoren. Hij legde de bal mooi in de verste hoek en na nog geen kwartier spelen stond het al 2-0.

FC Dallas moest reageren en nam dan ook het commando over. Eerst waren het nog kleine kansjes zonder echt gevaar. Tot in de 35e minuut. Diaz zijn pass gooide de verdediging van LA helemaal open, Rogers kon er zijn voet nog wel tegenzetten, maar Barrios was uiteindelijk sneller op de bal. Ricketts stond bovendien iets te ver van zijn lijn, waardoor Barrios zijn kans zag en de bal over de doelman kon binnenkoppen. Daar bleef het ook bij en ging men gaan rusten in LA bij een 2-1 tussenstand.

De tweede helft was vijf minuten onderweg wanneer Gerrard nog eens zijn kans mocht gaan. Hij krulde een vrije trap mooi over de muur richting de linkerbenedenhoek. Gonzalez hield Stevie G van een doelpunt of het stond drie tegen een.

Vijf minuten later waren ze daar opnieuw. Lletget kon de bal in de kleine rechthoek brengen, Keanne zette er zijn voet tegen, maar de bal ging via de lat en een verdediger in corner. De hoekschop die daarop volgde ging er dan uiteindelijk wel in. De bal bleef hangen in de zestienmeter zodat Gerrard er zijn voet kon tegen plaatsen en scoren! Het verdiende doelpunt voor Gerrard en LA Galaxy.

LA ging verder door op hun elan. Opnieuw kreeg Keane de bal in de 65e minuut. Hij draaide zich vrij en krulde de bal… op de lat. Het zat Robbie ook niet mee natuurlijk. FC Dallas probeerde zich met enkele wissels terug in de wedstrijd te knokken. En dat lukte redelijk goed. Zes minuten voor het einde kon men mooi combineren tot in de zestien en Atiba Harris zorgde voor de aansluitingstreffer. Het scheelde niet veel of Hollingshead had er nog 3-3 van gemaakt. Zijn poging na een hoekschop ging niet zo erg veel naast.

Daar bleef het bij. LA Galaxy won deze wedstrijd met 3-2. Gezien de aard van de kansen mag je dit zeker en vast een verdiende overwinning noemen. Door deze overwinning komt LA niet alleen op kop in de Western Conference, maar ook in de strijd om de Supporters Shield! FC Dallas zag hun goede reeks van drie overwinningen op een rij onderbroken worden, maar verder staan ze er nog heel goed voor in het klassement.

EAST
De top vier uit het Oosten heeft hun wedstrijd niet kunnen winnen afgelopen weekend. Er lagen play-off tickets te grijpen voor drie ploegen, maar één voor één faalden ze in hun opdracht. Toronto en Montreal wonnen wel en komen zo dichter bij de top. Orlando City en New York City hebben nog een heel klein beetje hoop om in de top zes te geraken.

Western Conference
WEST
In het Westen blijft het spannend. San Jose en Houston blijven de top 6 op de hielen zitten. Buiten de eerste drie ploegen kan er daar nog niemand gerust zijn in een goede afloop. LA Galaxy heeft de koppositie overgenomen van Vancouver. Het moet wel gezegd zijn dat Vancouver nog een wedstrijd te goed heeft en FC Dallas zelfs nog twee.