NHL: Top 10 potentiële free agents in 2016

Door

lucic
Afgelopen zomer werd de lijst van free agents gekenmerkt door een ernstig gebrek aan topspelers. Komende zomer zal dit heel anders zijn, wanneer een waslijst aan kwaliteit de kans krijgt om op de vrije markt te komen. Om de verhoudingen aan te geven, hebben we een top 10 opgesteld (tussen haakjes is het bedrag waarvoor de speler nu jaarlijks in de salarisboeken staat).

10) Dan Hamhuis (D), Vancouver Canucks (4,5 miljoen dollar)
Al jaren sterkhouder van Vancouver, waar hij in 2011 de finales om de Stanley Cup meemaakte. GM Jim Benning heeft al laten weten dat Hamhuis beschikbaar voor ruilovereenkomsten kan worden als Vancouver geen potten kan breken, dus free agency zou de volgende stap kunnen zijn voor de publiekslieveling.

9) Jiri Hudler (RW/LW), Calgary Flames (4 miljoen dollar)
De waarde van de Tsjechische spelmaker is door het plafond geschoten, na een seizoen waarin hij een van de sterkhouders van de verrassende Flames was. Zijn spel leverde hem de Lady Byng-trophy (prijs voor meest gedisciplineerde en effectieve speler), wat hem ook niet slecht uitkomt voor zijn contractonderhandelingen (zie video hieronder voor Hudlers hilarische speech). Calgary heeft, door aflopende contracten voor Monahan en Gaudreau, weinig ruimte over en het valt dus te bezien of Hudler bijtekent.

8) Milan Lucic (LW), Los Angeles Kings (6 miljoen dollar)
Eén van de sterkste spelers in de NHL die ook nog kan scoren. Door een gebrek aan ruimte in het salarishuis van LA, plus een nieuw contract voor Kopitar, lijkt Lucic onderweg te zijn naar free agency. Lucic zelf gaf al aan dat hij graag zou willen uitkomen voor de Canucks, uit zijn geboortestad Vancouver.

7) Eric Staal (C), Carolina Hurricanes (8,3 miljoen dollar)
Dat de tijden zwaar zijn in Carolina, valt aan niemand beter te merken dan aan aanvoerder Staal. Weliswaar weet hij soliede puntenaantallen op te brengen, maar geeft zelden nog de indruk dat hij de 8,3 miljoen nog waard is. Een nieuw team zou wonderen kunnen doen voor de oudste van de Staalbroers.

6) Andrew Ladd (LW), Winnipeg Jets (4,4 miljoen dollar)
Als aanvoerder van Winnipeg beleefde Ladd een sterk seizoen en werd genomineerd voor de Mark Messier-award, voor beste aanvoerder. Speelde met een hernia in de laatste maanden van het seizoen, maar liet dit amper ten koste gaan van zijn spel. De Jets en Ladd willen samen verder, maar moeten eerst nog wel tot een akkoord komen.

Tampa Bay Lightning v Philadelphia Flyers

5) David Backes (C), St. Louis Blues (4,5 miljoen dollar)
St. Louis heeft de afgelopen seizoenen amper succes in de play-offs behaald en daarom werd de oude groep opgeschud door het wegruilen van vleugelaanvaller T.J. Oshie. De kans is aanwezig dat, bij opnieuw falen, aanvoerder Backes het volgende slachtoffer wordt. De sterke centre is zowel offensief, als defensief sterk, maar zal niemand wegblazen met zijn puntenaantal.

4) Kyle Okposo (RW), NY Islanders Islanders (2,8 miljoen dollar)
Spelend op de flank van aanvoerder John Tavares, heeft Okposo zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een effectieve puntenpakker voor New York, met 45 goals en 75 assists in 131 wedstrijden in de afgelopen twee seizoenen. Aangezien GM Garth Snow tijdens de afgelopen draft Okposo weg probeerde te ruilen, lijkt het erop dat Okposo zijn zinnen op free agency heeft gezet.

3) Dustin Byfuglien (D), Winnipeg Jets (5,2 miljoen dollar)
Byfuglien is één van de meest gevreesde spelers in de NHL. Met zijn 1,96m en 120kg beukt hij iedereen die op zijn pad komt aan de kant (zie video hieronder). Byfuglien schakelde, door blessures bij de verdediging van Winnipeg, terug van de rechtervleugel naar de ‘blue line’ en maakte er het meeste van; hij kreeg zoveel stemmen voor ‘Beste verdediger’ dat hij in de Top 10-stemmen terecht kwam. Doordat Winnipeg geen gebrek heeft aan rechtshandige kwaliteitsverdedigers, is het niet irreëel dat de dan 31-jarige Byfuglien de vrije markt bereikt.

2) Anze Kopitar (C), Los Angeles Kings (6,8 miljoen dollar)
Bezit niet de (scorende) kwaliteit van Stamkos, maar Kopitar is een centre die zowel in offensief als defensief kan heersen. Daarvoor heeft hij al eens Frank J. Selke-award binnengehaald (prijs voor beste two-way centre). Daarnaast heeft Kopitar de Kings al naar twee Stanley Cups geleid, tegenover 0 voor Stamkos. Met zijn 28 jaar zit Kopitar in de beste fase van zijn loopbaan, en LA zal daarom alles eraan doen om de Sloveen binnenboord te houden, al moet daarvoor nog wel het geld worden vrijgemaakt.

1) Steven Stamkos (C), Tampa Bay Lightning (7,5 miljoen dollar)
Sinds de invoering van de salary cap, heeft nog nooit een speler met de allure van een Stamkos de vrije markt bereikt. Hij behoort tot de vijf beste spelers van de NHL en met zijn 25 jaar (26 komende zomer) ligt zijn beste tijd nog voor hem. Bereikte in het seizoen 2011-2012 60 goals in één seizoen (zie video hieronder)! De kans dat Stamkos ook daadwerkelijk Free Agent wordt, is aanzienlijk, omdat Lightning-coach John Cooper en Stamkos niet de beste vrienden zijn.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen