Canadese teams blijven op play-off koers

Toronto FC Media Day

Vancouver Whitecaps en Toronto FC hebben zaterdagnacht een broodnodige overwinning behaald in de strijd om een play-offticket. Beide Canadese franchises konden in de slotfase van de wedstrijd het laken naar zich toetrekken.

Costa Ricaans getouwtrek
Real Salt Lake reisde naar Vancouver af in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende zou zijn voor verzekerde deelname aan de play-offs. De kansarme eerste helft in het BC Stadium werd in de blessuretijd opgeschrikt door een Costa Ricaans duel. Kendall Waston ging makkelijk neer nadat landgenoot Alvaro Saborio hem lichtjes vasthield aan de arm. De zwak ingeschoten strafschop van goaltjesdief Pedro Morales werd echter gepareerd door doelman Attinella.

Kansrijke tweede periode
Na de onderbreking volgden kansen aan beide zijden elkaar op. Met uitstekend combinatiespel zette Salt Lake de thuisploeg onder druk waarna de markante Nat Borchers zijn ploeg op voorsprong bracht. Drie minuten later torpedeerde Carlos Salcedo met zijn knie de rug van Hurtado. De terechte strafschop werd dit keer wel omgezet door Morales. De gelijkmaker gaf Vancouver een mentale opkikker en drie minuten voor tijd zette de Chileense middenvelder de kroon op zijn markante wedstrijd. Dankzij een rush van invaller Manneh op de linkerflank kwam de bal voor de voeten van Beitashour. De verdediger twijfelde niet en zijn schot verdween via de voet van Morales in het doel. Na de 2-1 kwamen de Whitecaps niet meer in de problemen en op de counter vergat supersub Manneh de voorsprong zelfs uit te diepen.

Defensieve fouten
In het oosten van Canada ging Portland Timbers als rechtstreekse concurrent van de Whitecaps spectaculair onderuit. In een zonovergoten BMO Field liet de thuisverdediging tijdens het openingskwartier enkele kostbare steken vallen. Een slechte inspeelpass van Hagglund en een owngoal van kapitein Caldwell lagen aan de basis van de vroege achterstand voor Toronto. Met het mes op de keel creëerde de nummer 6 in het oosten enkele mooie kansen maar scoren voor de rust lukte niet.

Regisseur Bradley
In het laatste half uur veranderde het spelbeeld drastisch. Onder leiding van stuurman Bradley en de eerder onfortuinlijke Hagglund begon Toronto aan een indrukwekkende comeback. De 22-jarige rookie tekende in een tijdspanne van acht minuten de eerste twee MLS-goals uit zijn carrière aan. In extremis hield Toronto de drie punten thuis dankzij een indraaiende vrije trap van Bradley die achter de verbouwereerde Ricketts in doel verdween.

Eindsprint naar de play-offs
Dankzij de overwinningen van Toronto en Vancouver blijft de kans op een Canadese deelnemer aan de play-offs groot. Met nog vier resterende wedstrijden op het programma bezet Vancouver nu de vijfde plaats in de Western Conference met één punt voorsprong op de Timbers. In het oosten sluipt Toronto naar de zesde plaats dankzij de nederlaag van Philadelphia en blijven de Reds op jacht naar een eerste play-offdeelname.