MLS Recap: NY Red Bulls als eerste naar de playoffs

17622661-mmmain

Dit weekend was er al de 29e speelronde in de Major League Soccer. Er stonden enkele topwedstrijden op het programma met het oog op de playoffs en de strijd om de supporters shield. In deze recap overlopen we de belangrijkste en opvallendste zaken van de afgelopen speelronde.

Sporting Kansas City – FC Dallas

FC Dallas begon met een vijfmans-verdediging tegen Sporting Kansas en waren duidelijk gekomen voor één punt. Er viel werkelijk niets te zien in de eerste helft, tot in de extra tijd dan. De eerste echt grote kans in de wedstrijd was voor Sporting Kansas. Chance Myer kon de bal raken op een corner en de doelman van FC Dallas moest alle zeilen bijzetten om die bal nog te kunnen redden.

0-0 was dan ook de ruststand. Sporting Kansas was duidelijk de betere ploeg, maar scoren lukte niet. De nummer vijf uit het Westen had 67% balbezit, maar kon daarmee toch te weinig dreigen. In de tweede helft viel er gelukkig wel wat te beleven, heel wat trouwens. Het begon al in de 52e minuut, maar opnieuw stond Gonzalez paraat. Twee maal deze keer.

Een tiental minuutjes later was het dan toch raak. Sporting Kansas mocht een vrije trap nemen net buiten de zestien en dat is natuurlijk een kolfje naar Feilharber zijn hand. Hij krulde hem verrassend in de rechterbenedenhoek en weg was de brilscore.

Sporting Kansas rook bloek en drukte door, maar Gonzalez bleef zijn job doen. De Amerikaanse goalie bleek echter niet onfeilbaar te zijn, dat bewees hij in de 76e minuut door een te vermijden penalty te veroorzaken.

Feilharber ging opnieuw achter de bal staan en verdubbelde de score. Een paar minuten later ging de doelman van FC Dallas ook in de fout en zo was het verschil terug maar één doelpunt, maar drie minuten daarna stond het alweer 3-1. Meteen ook het einde van een zes dolle minuten met maar liefst drie doelpunten. Mooi samenspel van Sporting Kansas leidde de bal tot bij Dwyer die de bal kurkdroog in het doel trapte.

Sporting Kansas was duidelijk de betere ploeg en won dan ook verdiend met 3-1. Drie dankbare punten voor Kansas in hun strijd om een plekje in de playoffs. Zo maken ze een eind aan de reeks van vijf wedstrijden zonder zege. FC Dallas zag dan weer een einde komen aan hun zegereeks van drie wedstrijden. Sporting Kansas mag woensdag alweer aan de bak, op het veld van Houston. FC Dallas moet zaterdag op het veld van LA Galaxy gaan spelen.

DC United – Columbus Crew

DC United kon zich verzekeren van een plek in de MLS Cup Playoffs bij winst. Het was een duel tussen de nummers 3 en 4 uit de Eastern Conference. Het verschil tussen beide teams was amper 1 puntje. Beide ploegen hebben dit seizoen elkaar al eerder ontmoet, op 2 mei kwam DC United als overwinnaar van het veld.

Columbus Crew nam meteen de wedstrijd in handen met drie (grote) kansen in de eerste vijf minuten. Gelukkig voor DC United was Bill Hamid goed opgewarmd. Op de grootste kans van de drie kon Hamid echter niet reageren, maar gelukkig voor Hamid speelt de lat ook mee.

Op het kwartier was er dan de eerste kans voor DC United. Sobario mocht alleen op de doelman afgaan, maar faalde oog in oog met Clark. Enkele minuten later kreeg Sobario nog een kans, hij kon de bal mooi verlengen na een voorzet, maar Clark stond opnieuw op de goede plaats. In de 27e minuut kon Columbus Crew de neus nog eens aan het venster steken en ditmaal was het wel raak. Finlay kon de bal goed bijhouden en kon de bal in de draai in doel werken.

DC United wou meteen terugslaan en dan met name Saborio. Hij liep alles en iedereen voorbij, maar kon zijn schot niet kadreren. De wedstrijd viel dan in het laatste kwartier helemaal stil. Gevaarlijke kansen waren er amper te noteren. Zo goed de eerste helft begon, zo zwak was het einde van de eerste helft. Zo gingen we de rust in met een 0-1 voorsprong voor Columbus Crew.

De tweede helft was nog maar bezig of Kei Kamara mocht alleen op de doelman afgaan. In deze vorm bestaat het niet dat Kamara zou missen en dat gebeurde ook niet. Nummer 21 van het seizoen voor de topschutter.

DC United kwam maar niet in de wedstrijd. Kansen creëren ging moeizaam, tot in de 67e minuut de scheidsrechter voor een (terechte) penalty floot. Een verdediger van Columbus kreeg de bal tegen zijn hand aangespeeld en de bal ging op de stip. Rolfe ging achter de bal staan en maakte de aansluitingstreffer.

DC United zette in het slot nog alles op alles. Eerst leverde dat nog twee doelpunten op, maar beiden werden terecht afgekeurd wegens buitenspel. Daarna probeerden ze nog, maar scoren lukte niet meer. Columbus Crew wint zo al bij al verdiend met 1-2 van DC United, waardoor ze ook over hun springen in het klassement. Columbus Crew heeft nu 47 punten uit 30 wedstrijden. DC United twee punten minder.

Montreal Impact – New England Revolution

Montreal mocht de ploeg van het moment ontvangen: New England won hun laatste zes competitiewedstrijden. Bij winst tegen Montreal werden dat er zeven en waren ze zeker van de playoffs. Fijne vooruitzichten voor de ploeg uit New England. Bij Montreal loopt het wat stroever, een 5/18 en Montreal moet nog volop strijden voor de punten om de playoffs te halen.

De wedstrijd kon niet beter beginnen voor Montreal. Na 4 minuten kreeg Venegas de bal en hij besliste om te trappen. De bal ging via een verdediger ongelukkig over de doelman en zo stond het al vroeg 1-0. Droomstart voor Montreal, nachtmerrie voor New England.

New England nam daarna de partij in handen, maar dat leidde niet meteen tot grote kansen. Het was daarentegen Montreal die op het kwartier nog eens van zich liet horen. Didier Drogba kreeg de bal voor zich gespeeld en hij twijfelde niet: geluk voor New England dat de lat ook meespeelde. Zo bleef het 1-0. Op het halfuur kreeg New England misschien wel hun beste kans van de wedstrijd. Bunbury kon op de bal koppen, maar Ciman doorzag het en zette een paar stappen naar achteren om de bal van de lijn weg te koppen. Slimme actie en zo bleef het 1-0.

In het eerste kwartier na de rust was Montreal baas. Veel dreiging naar voor door vooral een sterke Drogba. Diezelfde Drogba mocht op het uur een vrije trap nemen en opnieuw liet een speler van New England van richting veranderen en ook nu ging de bal er zo in. Twee heel knullige doelpunten, maar ze tellen wel. Montreal Impact met een dubbele voorsprong.

New England kon zich maar niet in de wedstrijd knokken, dus dacht Donadel ze een handje te gaan helpen door in de 71e minuut rood te pakken. Onnodig om zo zwaar door te gaan op die positie, terecht rood. Enkele minuten daarvoor had Donadel nog geel gepakt, met deze actie kreeg hij rechtstreeks rood.

Montreal dus verder met zijn tienen, maar daar trokken ze zich niets van aan. In minuut 75 trapte Bush een lange bal naar Drogba die de bal wondermooi controleerde en meegaf aan Duka die de bal proper in doel werkte. 3-0 en boeken dicht.

Daar bleef het bij. Het was niet het New England van de voorbije wedstrijden. Montreal Impact won zonder al te veel moeite met 3-0 en doet zo een uitstekende zaak in de strijd om de playoffs. Montreal blijft door deze zege op een zesde plaats staan met 36 punten uit 27 wedstrijden. Eerste achtervolger Orlando City heeft er 35, maar wel uit 30 wedstrijden.

EAST
De New York Red Bulls zijn de eerste ploeg die zich geplaatst hebben voor de MLS Cup Playoffs. DC United zakt van plaats naar plaats 4 door hun nederlaag tegen Columbus Crew. New York City haalde deze week een 6/6 en heeft zo nog een minieme kans op de playoffs. Dan moeten ze wel hopen dat Montreal nog amper punten pakt. Montreal heeft voorlopig nog 2 punten meer en 3 matchen minder gespeeld.

Western Conference
WEST
Vancouver blijft ondanks een nederlaag de leider in het Westen. Het blijft heel close voor de playoff-plaatsen. Voor het laatste ticket lijkt het nog tussen Portland, San Jose en Real Salt Lake te gaan.