MLS Player Special: Obafemi Martins (Sounders)

Door

Seattle Sounders FC v San Jose EarthquakesZoals elke donderdag wordt er ook vandaag weer een MLS-speler uitgelicht bij Sport Amerika. Met deze week extra veel aandacht voor Obafemi Martins, de veel scorende spits van de Seattle Sounders.

Nigeria staat bekend om olie, Dr. Alban en Michael Olowokandi, maar ook de man die dit seizoen al vijftien keer scoorde in de MLS komt ervandaan. De snelle aanvaller Obafemi Martins woonde tot zijn zestiende in Nigeria. Daarna reisde hij meer dan de gemiddelde stewardess: Martins voetbalde onder andere in Italië, Duitsland, Engeland en Spanje.

Van topcompetitie naar topcompetitie
In dertien jaar ging Obafemi (vrij vertaald uit het Yoruba: the king loves me) liefst acht clubs af, bij de een was hij succesvoller dan bij de ander. Zijn grootste successen behaalde hij in Italië, met Internazionale werd hij kampioen, won hij twee keer de beker en één keer de Supercup. In Milaan was Martins een vaste waarde, maar hij werd overbodig geacht toen de club Zlatan Ibrahimovic aantrok. Als je dan toch wordt vervangen, dan maar door Zlatan, niet?

Martins vervolgde zijn carrière in Engeland, waar hij voor Newcastle United uitkwam. Toeval of niet, bij zowel Inter als bij Newcastle maakte Obafemi 28 doelpunten in 88 wedstrijden.  Door blessures kon hij nooit laten zien wat hij echt in zijn mars heeft, al maakte hij wel indruk door een keer de bal met ruim 130 kilometer per uur tegen de touwen te schieten. Het verhaal ging eens dat Chelsea hem wilde hebben, maar die droomtransfer vond geen doorgang.

MLS
Via Duitsland, Rusland, opnieuw Engeland en tot slot Spanje kwam Martins vorig jaar in Seattle terecht. Bij de Sounders speelt hij sindsdien de pannen van het dak: Martins loopt één op twee in de MLS. Dat betekent ook dat toeschouwers gemiddeld om de wedstrijd kunnen genieten van de welbekende Martins-flik-flak, waarmee hij zijn doelpunten viert.

De kleine spits is te vergelijken met wijn: hoe ouder, hoe beter. Want hoewel hij deze maand dertig wordt, gaat hij nog ieder jaar beter spelen. Bij Seattle is Martins inmiddels uitgegroeid tot publiekslieveling en bovendien vaste waarde. In combinatie met Dempsey vormt hij een levensgevaarlijk aanvalsduo, waar de Sounders hun koppositie grotendeels aan te dankenhebben.

In de video hieronder kun je genieten van enkele van Martins’ hoogtepunten bij Seattle. Wat opvalt is zijn kracht, snelheid, schot, inzicht en lenigheid. Enjoy!

Volgende week is er weer een MLS Player Special. Wie zie jij graag uitgelicht? Tweet @SportAmerika!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen