MLS Player Special: Robbie Keane (Galaxy)

Door

Vancouver Whitecaps v Los Angeles GalaxyElke donderdag is het raak, dus ook vandaag weer. De MLS Player Special, die zich vandaag focust op Robbie Keane, de aanvoerder van LA Galaxy.

Duurste tiener
Robbie werd 34 jaar, 660 wedstrijden en 276 doelpunten geleden geboren in Dublin, Ierland. Sindsdien heeft hij voor grote Europese clubs gespeeld. Het neefje van zanger Morrissey speelde in de jeugd van Wolverhampton Wanderers en werd als tiener al voor zes miljoen pond verhandeld. Keane bleek een goede investering te zijn: een jaar later verkocht zijn nieuwe club, Coventy City, hem al voor meer dan het dubbele aan Internazionale.

Bij de Spurs
Helaas kende het Italiaanse sprookje geen goed einde. Keane was na een half jaar al dusdanig gezakt in de rangorde, dat hij nauwelijks meer aan spelen toe kwam. Via een uitleenbeurt aan Leeds United kwam Keane terug in het Verenigd Koninkrijk. Daar lag alles hem beter en in het begin scoorde hij aan de lopende band voor Leeds. Echter, door alle financiële problemen zagen The Peacocks zich genoodzaakt Keane van de hand te doen. In 2003 vertrok hij naar Tottenham Hotspurs.

Ook daar deed Keane het meer dan goed. Hij scoorde het ene doelpunt na het andere, tot hij in zijn derde seizoen bij Spurs concurrentie kreeg van onder meer Defoe en Mido. Keane, die niet gewend was tweede viool te spelen, kreeg steeds minder speelminuten. Tijdens een wedstrijd tegen Birmingham – toen Keane reserve was, trainer Martin Jol al zijn wissels al had gebruikt en Keane er dus niet meer in zou komen – werd het ‘m te veel. Hij stormde woedend de dug-out uit, wat hem op een boete en een reserverol kwam te staan.

Bij de Spurs II
Keane zou uiteindelijk nog tot 2008 het witte shirt van Tottenham Hotspurs dragen, toen ruilde hij het in voor het rood van Liverpool. De Reds waren meer dan twintig miljoen pond lichter, maar een deel daarvan zouden ze al snel terugverdienen. De Spurs misten Keane namelijk zodanig, dat ze hem na een half jaar al terughaalden naar Londen. Opmerkelijk. Een spoorbedrijf adverteerde zelfs met de slogan: een retourtje Londen-Liverpool nóg sneller dan Robbie Keane.

Still going strong
Na zijn comeback bij Tottenham kwam Keane nog uit voor achtereenvolgens Celtic en West Ham United, alvorens zijn heil in Amerika te zoeken. In de zomer van 2011 vertrok hij naar LA Galaxy om samen te gaan spelen met Beckham en Donovan. Nog altijd speelt hij de sterren van de hemel in Los Angeles. Keane maakte al 53 doelpunten in 83 wedstrijden voor Galaxy. Dit jaar staat de teller voor de Ierse aanvoerder inmiddels op negentien uit 28. Lang niet gek voor iemand van zijn leeftijd.

In de video hieronder zie je een wereldgoal die Keane vorige week maakte. Een volley op aangeven van Donovan (niet voor niets recordhouder op het gebied van assists).

Volgende week is er weer een Player Special. Wie zie jij graag eens uitgelicht? Tweet @SportAmerika!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen