Preview MLS Cup: Columbus Crew – Portland Timbers

Door

MLS-Cup-2015-Columbus-Crew-Portland-Timbers-Final

Vanavond om 22 uur (te bekijken op Eurosport HD) is het dan eindelijk zo ver! Dan strijden Columbus Crew en Portland Timbers om de MLS Cup. Welk team kan LA Galaxy opvolgen? Columbus heeft het thuisvoordeel en kan dus in het eigen MAPFRE Stadium op zoek gaan naar hun tweede MLS Cup. De Portland Timbers spelen dus op verplaatsing, maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn. In de reguliere competitie kwamen ze in Columbus met 1-2 winnen, dankzij twee doelpunten van Adi. Welkom bij de preview op de MLS Cup van SportAmerika!

Road to the MLS Cup

Columbus eindigde de reguliere competitie op een mooie tweede plek in het oosten waardoor ze in de eerste ronde vrij waren en rustig konden kijken naar hun concurrenten. In de Conference Semifinals mocht men wel aan de bak tegen Montréal Impact. Drogba en co lieten hun niet doen en wonnen de heenronde met 2-1. Columbus en vooral Kei Kamara klaarden de klus in eigen huis door met 3-1 te winnen. In de Conference Final kregen ze dan topfavoriet New York Red Bulls voor zich. Columbus mocht nu eerst thuis spelen en opnieuw werd er gewonnen (2-0). De Red Bulls kwamen in eigen huis niet verder dan 1-0, waardoor Columbus vandaag de Eastern Conference mag vertegenwoordigen.

Portland werd derde in de reguliere competitie en moest dus wel aan de bak in de eerste ronde. Pas na penalty’s kon men het verschil maken tegen Sporting Kansas, het kans soms echt van details afhangen. In de volgende ronde kreeg men Vancouver voorgeschoteld, een echte Cascadia Cup in de play-offs! In eigen huis geraakte men niet verder dan 0-0, waardoor ze het moesten doen in Vancouver zelf. Met succes, er werd met 0-2 gewonnen! In de Conference Final rekende men tenslotte af met FC Dallas. Na de 3-1 thuisoverwinning hield men stand in Dallas (2-2), waardoor de Timbers nu kans maken om hun eerste MLS Cup te veroveren!

Head-to-head position breakdown

Mogelijke opstellingen

Doelmannen

Steve Clark (Columbus) heeft nog geen spectaculaire saves moeten doen in deze play-offs, maar toch heeft hij zijn waarde al getoond. De 29-jarige is de doelman met het meeste reddingen in deze play-offs, wat toch ook vrij veel zegt. Clark is meestal diegene die de aanval op gang moet trekken voor Columbus door zijn sterk voetballende kwaliteiten. In de laatste zeven wedstrijden kreeg Clark slechts zes doelpunten tegen.

Adam Kwarasey (Portland) is bezig aan een uitstekend seizoen. Dit jaar zit hij al aan dertien clean sheets. Die eer komt er natuurlijk ook de sterke organisatie van de Timbers. Portland geeft amper kansen weg en dus is het ook makkelijker om de nul te houden natuurlijk. Daardoor heeft Kwarasey zijn kwaliteiten nog niet echt kunnen tonen in de play-offs, maar niemand twijfelt er aan dat Adam paraat zal staan als Portland onder druk komt te staan.

WINNAAR: PORTLAND TIMBERS

Verdedigers

Columbus incasseerde maar liefst 53 doelpunten tijdens het reguliere seizoen, dat is het op een na slechtste rapport van alle playoff-deelnemers. Maar dit is geen indicatie van het defensieve team dat er nu staat. Tijdens de eerste 31 wedstrijden van dit seizoen kreeg Columbus 1.64 goals tegen per wedstrijd, daarna is dit aantal gedaald tot minder dan één doelpunt per wedstrijd. Parkhurst is de leider van de verdediging en waakt over de organisatie. Afful en Francis zijn wellicht de beste backs in de MLS en Sauro zullen ze nodig hebben om Adi uit de wedstrijd te houden.

Mochten we hier enkel rekening houden met de reguliere competitie, zou er geen discussie mogelijk zijn wie hier als winnaar uit dit gedeelte zou komen. Portland kreeg slechts 39 doelpunten tegen, goed voor het tweede beste rapport in de MLS. Door enkele aanpassingen bij Columbus is het voordeel van de Timbers ferm geslonken. Als Ridgewell fit genoeg is om te spelen dan heeft Portland twee toppers centraal in de verdediging lopen. Zo niet, dan zal Paparatto hem vervangen, wat dat zal geven tegen Kei Kamara is onzeker dus de Timbers doen er best alles aan om Ridgewell fit te krijgen.

WINNAAR: PORTLAND TIMBERS

Middenvelders

Het middenveld van Columbus heeft dit seizoen niet zoveel aandacht gekregen als dat van bijvoorbeeld de New York Red Bulls. In de Conference Final bewezen ze dat ze zeker niet moeten onder doen. Het defensieve middenveld, dat gevormd wordt door Trapp en Tchani, waren de Red Bulls 180 minuten de baas, terwijl Finlay, Meram en Mabwati het verschil maakten.

Chara van Portland kan je vergelijken met Tchani, al is deze laatste toch van een niveautje hoger. Chara zijn doel in de finale zal onder andere zijn dat hij Higuain uit de wedstrijd moet proberen houden. Diego Valeri en Nagbe zijn bezig aan een goede play-offs, maar om de slag op het middenveld vanavond te winnen zullen ze toch een tandje moeten bijsteken. De wingers van Portland (Asprilla en Melano) zijn dan weer te vergelijken met deze van Columbus.

WINNAAR: COLUMBUS CREW

Aanvallers

Kei Kamara was een MVP kandidaat dit jaar (Giovinco werd deze week verkozen tot MVP). Hij scoorde 22 doelpunten, had daarnaast ook nog eens acht assists en woog als geen ander op een verdediging. De wedstrijden tegen New York Red Bulls is een perfecte illustratie van wat Kamara allemaal doet voor zijn team. In het begin van de wedstrijd kon hij een bal binnenkoppen zoals enkel hij kon, terwijl hij in de allerlaatste seconden nog net de bal van de lijn kon halen waardoor de wedstrijd geen verlengingen kreeg. Kei Kamara is een droom om in uw ploeg te hebben.

Adi is misschien wel de meest getalenteerde nummer 9 in de MLS, het is dan ook ongelofelijk dat Portland een tijd terug van Adi afwilden. Het kan snel keren in het voetbal, want Fanendo Adi speelt nu week-in-week-uit op een heel hoog niveau. Een bal proberen afnemen van Adi is onbegonnen werk, de laatste twee maanden zijn ongetwijfeld een van de beste uit zijn carrière. Zonder twijfel: Adi is de beste targetman in de MLS, maar toch krijgt Kamara onze voorkeur door zijn indrukwekkende statistieken.

WINNAAR: COLUMBUS CREW

Mogelijkheden Columbus Crew

E6179CDD193D116616BC1E013D4BE0FA
Columbus Crew is meer dan enkel alleen Kamara, het kan ook heel goed voetballen. Columbus zal proberen om Chara uit de wedstrijd te houden en hem zoveel mogelijk achter de bal te laten lopen. Chara voelt graag de bal en bepaalt veelal het tempo in de wedstrijd. Dit moeten ze proberen te vermijden en die kwaliteiten hebben ze.

Korte of lange passen, het maakt Columbus niet uit. Niemand in de MLS die een lange bal kan trappen zoals Trapp en Tchani dat kunnen. Onderstaand filmpje van de wedstrijd tegen New York is hiervan een mooie illustratie.

Portland kan hierop counteren door Trapp te laten focussen op zijn defensieve werk. De kwaliteiten van Trapp zijn dat hij het spelletje heel goed kan lezen en het balletje kan laten rondgaan. In het duel daarentegen, ligt zijn zwakte. Laat hem duels aangaan en vechten om de bal en Trapp zal fouten nodig hebben om overeind te blijven.

Onze raad voor Columbus:
1) Laat de bal het werk doen
2) Laat Chara achter de bal hollen
3) Probeer te voorkomen dat dit een fysiek duel wordt

Mogelijkheden Portland Timbers

11fe5e3f7f51d9498c57717fe9e97c3a

Portland heeft al heel het seizoen problemen om doelpunten te maken. Dat leverde hun de reputatie op van eerder op de counter te spelen en zich vooral te focussen op het verdedigende werk. Dat laatste heeft natuurlijk ook zijn voordelen: de Timbers krijgen weinig doelpunten tegen. Het nadeel is dan weer het weinig aantal doelpunten. De laatste wedstrijden waren ze wel heel efficiënt, wat hun een plek in de MLS Cup opleverde. Voor 14 oktober creëerde Portland 23 “big chances” (kansen die een doelpunt moet opleveren) in 31 wedstrijden, waarvan er elf gescoord werden. Sindsdien wisten ze tien big chances te creëren in acht wedstrijden en maar liefst negen ervan leverde een doelpunt op.

Onze raad voor Portland:
1) Ga zorgvuldig om met de kansen
2) Adi moet als vanouds wegen op de verdediging van Columbus
3) Blijf in de organisatie en win de duels

Prognose
Het wordt een gesloten finale met twee ploegen die vooral geen fouten zal willen maken. Portland laat de bal over aan Columbus en loert met Adi op de counter. Het voordeel om in eigen stadion te mogen spelen, zal voor Columbus de doorslag geven.

Voorspelling: Columbus Crew 2-1 Portland Timbers

Ook leuk om te lezen