MLB Trade Deadline: Waarde spelers anders door nieuwe regels

Door

Toronto Blue Jays GM Alex Anthopoulos maakte er de afgelopen jaren gretig gebruik van: voor een prikkie veteranen met einde contract losweken bij andere teams, om zo een jaar later extra draft picks te krijgen. Helaas voor hem is er nu de ‘anti-Anthopoulos’ regel ingesteld in de nieuwste collective bargaining agreement (CBA).

Hierin is bepaald dat teams slechts onder bijzondere omstandigheden ‘draft compensation’ krijgen. Hierdoor worden veteranen die aan het eind van het seizoen free agents zijn, zoals Cole Hamels (foto) en Zack Greinke, minder waard.

Oude regels
Voorheen was het zo dat goede spelers een ‘Type A’ of ‘type B’ rating konden krijgen. Type A spelers behoorden tot de top twintig procent van MLB spelers, Type B spelers tot de top veertig procent, maar niet tot de top twintig procent.

Spelers met zo’n rating waren aan het eind van het seizoen extra draft picks waard voor het team dat die spelers verloor, mits dat team de speler ‘arbitration’ aanbood. Arbitration houdt in dat spelers een eenjarig contract ter waarde van ongeveer het vorige jaarsalaris krijgen, iets wat alleen voor hele oude spelers een voordeel kan zijn.

Als spelers dan arbitration weigerden en een ander team die speler vervolgens contracteerde kreeg het oude team de first round draftpick van het nieuwe team van de speler èn een ‘supplemental pick’ tussen de eerste en tweede ronde. Lucratieve business voor het team waarbij de speler vertrekt dus. Kanttekening: de top vijftien picks waren ‘beschermd’, waardoor teams in de top vijftien in plaats van hun pick in de eerste ronde, hun pick in de tweede ronde moesten opgeven.

Nieuwe regels
Nu bestaan er geen Type A en B spelers meer. Nu kunnen teams alleen nog maar draft compensation krijgen als ze een speler een contract aanbieden ter waarde van de top 125 contracten in baseball en die speler dat dan afwijst.

En dan de twist: die speler moet dan het gehele laatste contractjaar bij hetzelfde team hebben gespeeld.

Gevolgen
Hierdoor worden spelers als Hamels en Greinke veel minder waard voor andere teams. Als de werpers van team veranderen vervalt automatisch draft compensation. De praktijk moet uitwijzen hoe die waardevermindering wordt gecompenseerd. Gaan ‘sellers’ even veel vragen voor hun veteranen, die andere teams het kampioenschap kunnen bezorgen, of gaan ‘buyers’ minder bieden, omdat het extra voordeel van draft compensation is weggevallen?

Feit is dat met de nieuwe regels en ook nog eens de extra play-off plek in de MLB (waardoor meer teams contenders zijn) er minder spanning wordt verwacht deze maand.

Ook leuk om te lezen