Match of the Weekend! Original Six Battle: Boston Bruins vs Detroit Red Wings

Door

Komende nacht (zaterdag op zondag) om 1:00 Nederlandse tijd staat het duel tussen Boston Bruins en Detroit Red Wings op het programma. Een duel tussen twee Original Six teams, die ook nog eens in dezelfde Atlantic Division spelen. Een duel met een rijke historie, een echte Orignal Six Battle, Division Rivals en daarom dit weekend gekozen tot onze Match of the Weekend!

MotWBosDet

Historie

Boston Bruins werd opgericht in 1924 en is het oudste Amerikaanse team in de NHL. Detroit werd twee jaar later opgericht in 1926. Al begon men in Detroit met de naam Detroit Cougars en speelde men niet direct in Detroit maar in Windsor, Ontario. Nadat het twee seizoenen als Detroit Falcons had geacteerd, werd in 1932 de huidige naam Detroit Red Wings aangenomen. 674 duels speelden de ploegen tegen elkaar. Als je het over historie hebt! 626 competitieduels en 48 playoff wedstrijden vochten de Original Six teams onderling al uit.

PicsArt_1447425557760
De eerste teams van Boston en Detroit in resp 1924 en 1926

De vroege jaren

Beide ploegen hebben heel lang het ijshockey kleur gegeven. De Bruins winnen hun eerste Stanley Cup in 1928 al, terwijl het tot 1935 zes divisietitels binnen haalt. De hegemonie wordt doorbroken door… Detroit Red Wings die twee Stanley Cups in de jaren 30 winnen en drie divisie titels toevoegen. Het zijn de jaren voordat de tweede wereldoorlog in alle hevigheid losbarst. Boston Bruins wordt daar het hardst door getroffen, want nadat de ploeg in 1941 de Stanley Cup voor de derde maal wint, vertrekken Brimsek, Schmidt, Bauer en Dumart (beter bekend als de Kraut line) naar het oorlogsgebied in Europa. Vanaf 1942 bestaat de NHL uit slechts zes teams: Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers, en Toronto Maple Leafs.

Clubiconen

In de periode dat het ‘Original Six tijdperk’ aanbreekt, is Milt Schmidt heel lang hét gezicht van Boston Bruins. Hij speelde van 1936 tot 1955 in het geel en bruin. Hij maakte deel uit van de beroemde ‘Kraut Line’ en was topscorer in 1940, MVP in 1951 en Hall of Famer sinds 1961.

Milt Schmidt
Milt Schmidt in actie voor Boston Bruins eind jaren 30

Er zijn niet heel veel bewegende beelden te vinden van Schmidt, maar hier wordt hij uitgezwaaid voordat hij het leger gaat dienen in WO II

Het grote icoon van Detroit Red Wings is Gordie Howe, bijgenaamd mister Hockey. Hij speelde liefst 25 jaar in de NHL, van 1946 tot 1971. Hij kwam nog even terug in 1979-1980. Howe is heel lang recordhouder geweest en had nagenoeg alle records in handen totdat Wayne Gretzky hem in de jaren 90 overtrof. De Gordie Howe Hattrick is een begrip in de NHL en bestaat uit een goal, een assist en een fight.

Gordie Howe
Gordie Howe, Mr Hockey, in actie voor Detroit in 1951

Van Howe zijn natuurlijk veel meer beelden te vinden, maar wellicht krijg je een idee van de grootheid van #9 als je naar dit filmpje kijkt.

Voor aanvang van het seizoen

In onze 30-on-30 voor aanvang van het seizoen hebben wij op alle team vooruit geblikt. Van Detroit Red Wings werd iets meer verwacht dan van Boston Bruins. Gezien de uittocht van spelers bij Boston (Hamilton, Lucic, Soderberg en Smith) zouden playoffs twijfelachtig zijn. Van de Red Wings was het afwachten hoe snel Jeff Blashill de ploeg op de rails zou zetten na het vertrek van Babcock.

Het seizoen tot nu toe

Beide ploegen presteren wisselend. Achter het (tot nu toe) ongenaakbare Montreal Canadiens is iedereen kansrijk om zich te plaatsen voor de playoffs en regeert te middelmaat:

Stand Atlantic

Bij Detroit heeft Pavel Datsyuk gisteren zijn rentree maakt na maandenlang blessureleed en een opvolgende operatie. Positieve uitschieters in de ploeg zijn Mrazek, Zetterberg en rookie Larkin. Bij Boston is Chara de sterkhouder in de defensie, zoals we dat van hem gewend zijn en ook Tuukka Rask is zeer goed in vorm. Datsyuk vs Chara, je kunt er maar naar uitkijken.

Voorspelling

Er zijn weinig wedstrijden in de NHL waar zoveel historie bij komt kijken als deze. 17 Stanley Cups en 48 divisie titels brengen de teams mee. Om nog maar te zwijgen van het aantal Hall of Famers.

Ik ben misschien wat gekleurd als Red Wings fan, maar ik verwacht dat Detroit de zege gaat meenemen uit Boston. Nadeel is dat de ploeg back-to-back speelt, het is de vraag hoe Detroit daarmee omgaat. Ik verwacht een fysieke strijd, met briljante momenten en aardig wat goals. Omdat mijn voorspellingen zo lekker lopen dit seizoen ga ik voor een 3-1 zege voor Detroit.

Ook leuk om te lezen