Los Angeles Kings na ruime zege Stanley Cup Champions

Dagelijkse updates over de belangrijkste wedstrijden met highlightvideo’s, niet te missen feiten en nieuwtjes en de uitslagen van alle wedstrijden. Dat is NHL Under Review.

Met een indrukwekkende 6-1 zege hebben de Los Angeles Kings voor het eerst in hun historie de Stanley Cup binnen gehaald. De eindstand in de Stanley Cup Finals werd 4-2. Dustin Brown was met drie punten zeer belangrijk, Jeff Carter maakte de game winner.

Powerplay on fire

Het verschil in de wedstrijd werd al in de eerste periode gemaakt. Dat gebeurde nadat de scheidsrechters besloten hadden Steve Bernier van New Jersey met een game misconduct en een vijf minuten major penalty van het ijs te sturen. Dit werd besloten naar aanleiding van een boarding hit ten opzichte van Rob Scuderi, die met wat snijwonden in het gezicht de wedstrijd kon voortzetten.

In die vijf minuten powerplay wist LA liefst drie maal te scoren. Eerst was Dustin Brown succesvol met een tip in op het schot van Drew Doughty. Een ruime minuut later was Brown de aangever van Jeff Carter en Trevor Lewis bracht op aangeven van Dwight King de Kings in een zetel. Tot voor deze wedstrijden bezetten de Kings een 14de plaats als het gaat om powerplay succes in de play-offs, waarmee deze uitbarsting vrij uniek te noemen is.

Linesmen helpt onbedoeld handje mee

Die furieuze periode werd in de tweede periode vrolijk voortgezet. Al moet gezegd dat daar wel wat hulp bij kwam kijken van linesmen Pierre Racicot, die Anton Volchenkov voor de voeten schaatste en zodoende het verdedigen onmogelijk maakte. Dustin Brown kreeg zo voldoende vrijheid en stelde Jeff Carter in staat om de stand op 4-0 te zetten.

Opvallend genoeg hadden de Devils op dat moment niet meer dan vier schoten gelost. De Devils leken aanvallend volledig onmachtig en toonden verdedigend een volledige offday aan. Tussenstand en vertoonde spel leek daarom aan te geven, dat de Devils aan een onmogelijke opgave bezig waren.

Korte opleving

Adam Henrique verbeterde kort voor het einde van de periode dat beeld nog wel even, door de 4-1 op het bord te zetten. Opvallend om te zien was echter, dat het doelpunt totaal niet gevierd werd, alsof de strijd al opgegeven was. Het enige wat de Devils nog veelvuldig scoorden waren misconducts en minor penalty’s.

En dus had het er nog altijd alle schijn van dat de Los Angeles Kings op weg waren naar hun allereerste Stanley Cup zege sinds de toetreding van de Kings tot de NHL in 1967. In de derde periode was het spel vooral fysiek en grimmig, maar viel er niet veel te genieten.

Doelpuntrijke slotfase

Op ruim vier minuten van het einde van de wedstrijd haalde coach Peter deBoer doelman Martin Brodeur nog van het ijs, maar dat resulteerde al snel in de 1-5. Trevor Lewis maakte de empty net goal.

Na die goal zakte de moed helemaal in de schoenen bij de Devils, die ook nog de 1-6 toestonden. Matt Greene mocht vrij schieten en passeerde Martin Brodeur, waarmee de eindstand in game 6 bereikt was.

Conn Smythe Trophy

Na de westrijd werd traditioneel ook de Conn Smythe Trophy uitgereikt aan de beste speler van de play-offs in dit seizoen. Jonathan Quick is dit jaar die eer toebedeeld. De doelman was deze play-offs van grote waarde voor zijn ploeg met enkele fantastische wedstrijden en geweldige gemiddeldes. Hij noteerde onder meer een 16-4 game record.

Met de zege van de Kings komt er een einde aan dit seizoen in de NHL, waarin de Los Angeles Kings uiteindelijk de sterkste ploeg bleek. Op 20 juni zal de NHL Awards Show plaatsvinden en op 22 en 23 juni vind de NHL Draft 2012 plaats in Consol Energy Center in Pittsburgh. De eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen worden pas weer gespeeld in oktober.