March Madness Update #6 – Haarms en Purdue uitgeschakeld

Na een verrassende opening van het tweede March Madness-weekend ging het feest vannacht verder met de vier andere Sweet Sixteen wedstrijden. Ten opzichte van gisteren waren de uitslagen van vrijdagnacht een stuk minder verrassend te noemen. Dit maakte de wedstrijden zelf niet minder interessant. Vooral Villanova – West Virginia bleek een spectaculair duel.

EAST REGION

EINDE TOERNOOI HAARMS EN PURDUE

#3 Texas Tech heeft een einde gemaakt aan het toernooi van Matt Haarms en #2 Purdue. De Red Raiders liepen in de tweede helft weg van de Boilermakers en wonnen met 78-65 van #HaarmsHair en co.

De Nederlander opende tijdens de wedstrijd de score met een eenvoudige lay-up en kende met Purdue geen slechte start aan de wedstrijd. Richting het einde van de eerste helft liep Texas Tech echter weg bij Purdue en met een 10-0 run en een 30-25 voorsprong gingen de Red Raiders de rust in. Een putback van Justin Gray was het hoogtepunt van de eerste helft.

Na rust wist Purdue voornamelijk dankzij Carsen Edwards het gat weer te dichten. De Guard scoort 30 punten en was eigeblijk in zijn eentje de reden dat de wedstrijd in de tweede helft spannend was. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd stond het  nog 58-55 en leek het nog alle kanten op te kunnen gaan. Deze dunk van Zach Smith bleek een voorbode te zijn van dat wat komen zou van de kant van de Red Raiders

11-0 RUN MAAKT EINDE AAN HOOP PURDUE

In een tijdsbestek van drie minuten liep Texas Tech uit naar een voorsprong van 14 punten. Dit had allemaal te maken met een 11-0 run waarmee de Red Raiders de wedstrijd en het lot van de Boilermakers wisten te bezegelen. De 78-65 zege kwam vervolgens niet meer in gevaar.

Keenan Evans was de uitblinker bij Texas Tech met 16 punten, terwijl bij Purdue de eerder genoemde Edwards met 30 punten het enige pluspuntje van de wedstrijd was. De impact van Matt Haarms bleek mimimaal. Met 4 punten en 3 rebounds (2-5 van het veld) kende de Nederlander een teleurstellend einde aan zijn March Madness. Voor Texas Tech wacht nu een ontmoeting met Villanova in de Elite Eight.

VILLANOVA VERSLAAT WEST VIRGINIA NA SPEKTAKELSTUK

#1 Villanova won een spectaculair duel met 90-78 van #5 West Virginia. De Mountaineers zorgden voor veel problemen bij de Wildcats, maar moesten aan het einde van de wedstrijd toch een gat laten vallen. In de eerste helft was er amper een run te ontdekken en gingen de beide ploegen gelijk op. Na 20 minuten was het 44-42 in het voordeel van Villanova. Na rust kwam de wedstrijd pas echt los, te beginnen met een enorm block van Sagaba Konate.

Amper vier minuten later eiste Omari Spellman de hoofdrol op. Met een fantastisch block aan de ene kant en een heerlijke putback aan de andere kant zette hij het stadion en de wedstrijd negen minuten voor tijd in vuur en vlam.

Villanova liep vervolgens verder uit op de Mountaineers. De Virginia-press — waar de ploeg zo bekend om staat — werd bijna elke keer ontweken door de Wildcats. Op een gegeven moment lukte dit zo goed dat Eric Paschall helemaal vrij gespeeld wordt en vervolgens de carrière van Konate bijna beëindigde met een enorme dunk.

Het bleek het begin van het einde te zijn voor West Virginia, dat Villanova steeds verder weg zag lopen. Uiteindelijk winnen de Wildcats met 78-90 van de Mountaineers. Jalen Brunson was de uitblinker bij de Wildcats met 27 punten. Hij was de voornaamste reden dat Villanova de volgende tegenstander is van Texas Tech in de Elite Eight.

MIDWEST REGION

KANSAS KOMT GOED WEG TEGEN CLEMSON

Het eerste team dat zich vannacht heeft weten te plaatsen voor de Elite Eight was nummer #1 Kansas. De Jayhawks hadden het vooral aan het begin en einde van de wedstrijd behoorlijk lastig met #5 Clemson.

Na een gelijkopgaande start van de wedstrijd zijn de laatste vijf minuten van de eerste helft voor Kansas. De Jayhawks eindigden met een 6-0 run de eerste helft en stonden zo 40-27 voor na 20 minuten. Het hoogtepunt van de eerste helft kwam van bankspeler Silvio De Sousa. De center was met negen punten en zes rebounds erg belangrijk voor Kansas. Zijn halfcourt alley-oop op aangeven van Devonte’ Graham was het hoogtepunt van de eerste helft.

CLEMSON’S STRIJD

Het begin van de tweede helft was vervolgens ook voor Kansas. De Jayhawks schoten uit de startblokken met een 9-0 run en liepen zo uit naar een voorsprong van 20 punten. Toen leek het duel wel beslist, maar de Tigers probeerden de tweede helft het gat kleiner te maken. Telkens als Clemson richting de tien punten klom, liep Kansas weer uit naar 20 punten. Tot de laatste paar minuten, als de Tigers het gat tot zes weten te brengen, dankzij deze steal en dunk van Shelton Mitchell.

Dit bleek echter ook het einde te zijn van die run. Kansas maakte vervolgens zijn free-throws en Clemson miste een paar schoten, waarna uiteindelijk Kansas moeizaam met 80-76 wint als winnaar van het veld stapte.

Udoka Azubuike (14 punten, 12 rebounds), Devonte’ Graham (16 punten) en Malik Newman (17 punten, 7 rebounds) waren de uitblinkers bij de Jayhawks. De grote uitblinker van de wedstrijd was Gabe DeVoe. De guard scoorde 31 punten en pakte negen rebounds. Dit bleek helaas niet goed genoeg om Clemson naar de Elite Eight te leiden.

DUKE VERSLAAT SYRACUSE DANKZIJ BAGLEY III

#2 Duke heeft na een moeizame confrontatie met Cinderella #11 Syracuse de Elite Eight bereikt. De Orange werden met 65-69 verslagen in de Sweet Sixteen. Dit had vooral te maken met de sterke eerste helft van de Blue Devils en een goede run in de tweede helft.

Na de eerste helft, die wat weg had van een dunk fest, was er al een klein gat te ontdekken tussen beide teams. Zowel Duke als Syracuse dunkte de ene naar de andere bal in de basket. Toch wisten de Blue Devils aan het einde van de eerst helft weg te lopen van ‘Cuse (10-0 run) en met 27-35 de rust in te gaan. Hoogtepunt was de alley-oop vroeg in de wedstrijd van Paschal Chukwu.

TWEEDE HELFT GELIJK OP

Na rust begon Syracuse goed en werd het gat nagenoeg gedicht. Toch wist Duke de voorsprong opnieuw uit te breiden naar negen punten. Tijdens deze run was het Marvin Bagley III die de show stal.

Vervolgens kwam Syracuse nog wel een paar keer in de buurt, maar de Blue Devils hadden altijd een antwoord paraat. De 65-69 overwinning was dan ook het eindresultaat van een goede poging van de Syracuse Orange, die hun Cinderella story in de Sweet Sixteen ten einde zagen komen. Bagley was met 22 punten en zeven rebounds weer eens de uitblinker van de Blue Devils, daar waar bij Syracuse vooral Tyus Battle de show stal met 19 punten. Een spectaculaire ontmoeting met Kansas wacht Duke aankomende zondag in de strijd om een plek in de Final Four.

(Cover Photo: Mary Schwalm / AP Photo)