CFB Update #5 | Ohio State en Notre Dame slaan hun slag tijdens toppers

Afgelopen weekend stond week vijf van het College Football-seizoen op het programma. Ohio State wist een prachtige comeback tegen Penn State winnend af te sluiten, terwijl Clemson goed wegkwam tegen Syracuse. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

OHIO STATE 27 – 26 PENN STATE

Voorafgaand aan dit duel waren beide teams ongeslagen (4-0) begonnen aan het seizoen. Hierbij dient wel gezegd te worden dat beide teams nog geen echte weerstand hebben gehad tot nu toe. Ohio State versloeg TCU in week drie, maar dichterbij concurrentie dan dat is het voor beide teams nog niet gekomen. Tot afgelopen zaterdagnacht Ohio State – Penn State op het programma stond in Happy Valley. Op basis van de eerste helft van dit duel kon geconcludeerd worden dat Penn State de bovenliggende partij was.

Het is dat dankzij een fumble van Penn State RB Miles Sanders de Buckeyes vlak voor rust nog zeven punten op het bord wisten te zetten, want de dominantie van Penn State was veel groter dan de 7-13 ruststand deed vermoeden. Ondanks dat ook Penn State het aanvallend zeker niet makkelijk had in de eerste helft, wisten ze wel 13 punten op het bord te zetten. De verdediging was de voornaamste reden dat Penn State zo ijzersterk speelde in de eerste helft. Zo sterk, dat Buckeyes QB Dwayne Haskins (22-39, 270 yards en 3 TD’s) zijn tweede interception van dit seizoen gooide.

TWEEDE HELFT

Tijdens de eerste drive van de tweede helft wist Ohio State het gat meteen te dichten met een touchdown. Met ingang van het vierde kwart was het dan ook 14-13 voor de Buckeyes. In het vierde kwart begon Penn State vervolgens met een touchdown, waardoor het gat van zes punten uit de eerste helft weer hersteld was. Toen RB Miles Sanders vervolgens nog een drive wist af te ronden met een touchdown leek het duel met nog acht minuten te gaan op slot te zitten (14-26 Penn State).

De verdediging van Ohio State zou antwoorden met twee drie en outs, terwijl de aanval twee keer wist te scoren. Dankzij deze ijzersterke slotfase van de Buckeyes winnen ze uiteindelijk met 27-26. Zo staat Ohio State ondanks een fantastische wedstrijd van Penn State QB Trace McSorley (16-32, 286 passing yards, 175 rushing yards en 2 TD’s) nu al op pole position om de zwaarste divisie in de NCAA te winnen.

SYRACUSE 23 – 27 CLEMSON

Clemson ging tevens met een 4-0 record de zaterdagavond tegen Syracuse in. Syracuse kon verrassend genoeg hetzelfde zeggen voorafgaand aan dit duel. Vooral de aanval van de Orange doet het onder leiding van QB Eric Dungey uitstekend dit seizoen. Syracuse zou Clemson, mede dankzij een vroege blessure van QB Trevor Lawrence, 60 minuten lang op de hielen zitten. Dit kwam voornamelijk dankzij een ijzersterke eerste helft. Aan het einde van deze helft stond Syracuse namelijk met 16-7 voor en waren plots alle ogen in de NCAA gericht op dit duel. Het was op dat moment goed mogelijk dat Clemson zou verliezen van een universiteit die niet Alabama heet. Dit bleek in de tweede helft een beetje teveel van het goede te zijn.

Onder leiding van back-up QB Chase Brice (7-13, 83 yards) zou Clemson vooral via de running game en de verdediging het heft in handen nemen. Twee field goals in het derde kwart en een puntloos kwart van Syracuse zorgde ervoor dat het nog maar 16-13 stond voor Syracuse. Het vierde kwart opende Syracuse dan wel weer met een touchdown, waardoor het gat naar 10 punten was gegroeid. Dit bleek niet genoeg te zijn.

De verdediging van Clemson hield Syracuse telkens tegen en de aanval zou vooral dankzij RB Travis Etienne (27 carries, 203 yards en 3 TD’s) twee touchdowns scoren in de slotfase van de wedstrijd. Ondanks dat Syracuse het Clemson erg moeilijk wist te maken winnen de Tigers met 23-27 dankzij een late touchdown drive die de eerder genoemde Travis Etienne af wist te maken. Met de overige 40 seconden wist Syracuse niks meer uit te richten.

STANFORD 17 – 38 NOTRE DAME

Bij Stanford – Notre Dame stonden er ook twee universiteiten tegenover elkaar die ongeslagen aan het seizoen begonnen waren. Stanford had onder meer USC en Oregon al verslagen, terwijl Notre Dame de Wolverines uit Michigan hebben verslagen. Notre Dame zou aan het eind van de nacht de ploeg zijn die nog steeds ongeslagen is. Na de eerste helft was hier nog niks over te zeggen. Met een 14-21 stand gingen de Fighting Irish weliswaar met een voorsprong de rust in, maar het was op dat moment alles behalve beslist. In het derde kwart kwamen beide teams niet verder dan een field goal, waaraan te merken was dat de verdedigingen van beide universiteiten de wedstrijd overnamen van de eerder zo succesvolle aanval.

In het vierde kwart werd het verschil pas echt gemaakt. Daar waar de verdediging van Notre Dame zijn vorm van het derde kwart door wist te zetten, deed de verdediging van Stanford dat niet. De Cardinal gaven twee touchdowns weg in een tijdsbestek van 45 seconden. Notre Dame QB Ian Book (24-33, 278 yards en 4 TD’s) wist zijn vierde touchdown pass te gooien met nog 8:45 te gaan. Amper 45 seconden later stond Notre Dame alweer juichend in de endzone. De aanval van de Fighting Irish had nog niet gescoord of de verdediging had een pass van Stanford QB K.J. Costello (15-27, 174 yards en een TD) afgepakt. Notre Dame liet er vervolgens geen gras over groeien en scoorde de eerste play na deze interception meteen. Hierdoor was het duel definitief beslist in het voordeel van de Fighting Irish: 17-38.

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

MISSISSIPPI STATE VERLAAT TOP 25

Mississippi State kent niet zijn beste periode. Na vorige week als ranked team verloren te hebben van Kentucky gingen de Bulldogs dit keer onderuit tegen Florida. In een wedstrijd waarin de aanval weinig tot niks te zeggen had was Florida in het voordeel. Bulldogs QB Nick Fitzgerald (11-26, 98 yards) en zijn aanval werden de hele wedstrijd uit de endzone gehouden door de Gators. Florida’s aanval onder leiding van QB Feleipe Franks (22-31, 219 yards), deed het niet extreem veel beter. Toch wist het wel een touchdown meer te scoren dan Mississippi State. Dit gebeurde in het derde kwart, nadat beide teams met een 3-6 stand de rust in gingen. Deze touchdown bleek genoeg voor de Gators, die met 13-6 wisten te winnen en zo de plek van Mississippi state in de AP top 25 overnemen.

OOK BYU EN DUKE NIET MEER RANKED

Ook Duke en BYU verloren hun AP Top 25-ranking afgelopen weekend. Duke was eigenlijk vanaf het tweede kwart al kansloos tegen de aanval van Virginia Tech, dat in totaal 31 punten wist te scoren. De Hokies speelde met QB Ryan Willis (17-27, 332 yards en 3 TD’s) als vervanger van Josh Jackson. Voorlopig merken de Hokies niet veel van zijn afwezigheid dankzij de prestaties van Willis. De 31-14 zege zorgt ervoor dat Virginia Tech voorlopig weer onderin de top 25 staat als vervanger van de Blue Devils.

BYU was ook top 25 af na een kansloze nederlaag tegen #10 Washington. De Huskies zaten er vanaf het begin bovenop en gaven BYU geen schijn van kans. Na de eerste helft stond het 0-21, waarna de voorsprong in de tweede helft nog wat uitgebreid werd. Met 7-35 kwam BYU uiteindelijk nog goed weg. Washington QB Jake Browning (23-25, 277 yards en een TD) RB’s Salvon Ahmed en Miles Gaskin (167 rushing yards en 3 TD’s gecombineerd) en WR Aaron Fuller (8 catches, 107 yards) waren de sterren van de explosieve aanval.

Tot slot nog even Memphis. De Tigers waren ondanks een nederlaag tegen Navy goed begonnen aan het seizoen (3-1), maar Memphis liet zich vrijdagnacht foppen door Tulane. Ondanks dat de aanval van Memphis onder leiding van QB Brady White (14-30, 246 yards en 2 TD’s) en RB Darrell Henderson (7 carries, 51 yards en een TD) het niet eens zo slecht deed, was het de verdediging die de Tigers de zege kosten. Vooral de running game van Tulane (meer dan 300 yards rushing) kon niet gestopt worden door Memphis. Dit leidde uiteindelijk tot een 24-40 nederlaag, de tweede AAC-nederlaag dit seizoen voor Memphis.

SPELERS VAN HET WEEKEND

MURRAY SCHITTERT

Na vorige week een wat mindere wedstrijd gespeeld te hebben was Kyler Murray afgelopen weekend weer op zijn niveau. De quarterback van Oklahoma gooide in het duel tegen Baylor (66-33) 17-21 voor 432 yards en zes touchdowns. Dit was met afstand zijn beste wedstrijd tot nu toe. Tel daar de rushing-statistieken bij op (10 carries, 45 yards en een TD) en dan weet je genoeg over of Murray het zaterdag naar zijn zin had op het veld.

Mede-quarterbacks Gardner Minshew van Washington State (31-56, 445 yards en 3 TD’s vs Utah), McKenzie Milton (18-34, 328 passing yards, 51 rushing yards en 6 TD’s) en Will Grier (27-41, 370 yards en 3 TD’s vs Texas Tech) waren afgelopen weekend ook in vorm. Minshew deed dit tijdens een zege van Washington State, terwijl het West Virginia van Will Grier nog steeds ongeslagen is. Milton is het hele seizoen al ongelooflijk in vorm en blijft een grote kanshebber voor de Heisman Trophy.

WEEKEND VAN DE RUNNING BACKS

Toch waren het de running backs die dit weekend het meest opvielen. Aangevoerd door Eno Benjamin van Arizona State. Benjamin wist tegen Oregon State 30 carries voor 312 yards te noteren. Hij wist drie keer de endzone te bereiken tijdens dit duel. De andere grote RB-uitblinker kwam ook uit deze wedstrijd. Oregon State RB Jermar Jefferson (31 carries, 254 yards en 2 TD’s) wist bijna net zo indrukwekkende cijfers te weerleggen als Benjamin. Het was dus het duel van de twee running backs tijdens Arizona State – Oregon State.

Ook de eerder genoemde Travis Etienne verdient een vernoeming. De RB van Clemson wist tegen Syracuse 27 carries voor 203 yards te noteren. Hij was de voornaamste reden dat Clemson uiteindelijk een moeizame zege wist te boeken op Syracuse.

Tot slot ook nog een vernoeming voor WR Kalija Lipscomb van Vanderbilt (9 catches, 174 yards en 2 touchdowns tegen Tennessee State) en WR Greg Dortsch van Wake Forest (11 catches, 163 yards en 4 TD’s tegen Rice). Beide receivers waren enorm belangrijk tijdens de zeges van hun universiteiten en spelen het hele seizoen al uitstekend.

(Top & Cover Photo: AP Photo/Chris Knight)