NCAABB Powerrankings: Geen verrassingen aan de top

Door

Clemson v Syracuse

Iedere dinsdag zet SportAmerika de beste 25 NCAA basketbalscholen op een rij. Zo wordt goed zichtbaar welke teams een goede, en welke teams een slechte week hebben gehad. En of er verbetering aanstaande is. Volg de SA Powerrankings en je weet wie top of flop gaan zijn als March Madness zich aandient.

1. (1) Syracuse Orange (23-0) – Wie verslaat deze ploeg? Zal het in de ACC gaan gebeuren? Moeten we wachten tot March Madness begint? Of gaan ze helemaal niet verliezen?

2. (2) Arizona Wildcats (23-1) – Respect! Als één van je steunpilaren wegvalt en daarna twee overwinningen uit het vuur slepen. Respect. Ze hebben een niet al te lastig schema zodat enkele jongens de tijd krijgen om te wennen aan een grotere rol binnen de ploeg.

3. (3) Wichita State Shockers (25-0) – Ploeg blijft maar winnen en zal dat ook blijven doen verwacht ik, totdat March Madness begint. Mooie mantra hebben ze: Play Angry!, en dat zien we elke wedstrijd weer.

4. (4) Florida Gators (21-2) – Ben nog steeds niet overtuigd van deze ploeg. Tegen goede ploegen hebben ze het lastig en in de SEC biedt alleen Kentucky echte tegenstand. Laten ze daar nu zaterdag tegen moeten spelen.

5. (5) San Diego State Aztecs (21-1) – De overwinning tegen Boise State in Idaho was een lastige. Tegen de Nevada zagen we weer waarom de ploeg in de top 5 staat.

6. (6) Villanova Wildcats ( 21-2)
– De ploeg wacht nog een goede tegenstander de komende weken in de Creighton Blue Jays. Revanche voor de deceptie van 20 januari zal het thema zijn in die wedstrijd. Tune in op 16 februari voor deze Big East Showdown.

Wake Forest v Duke

7. (11) Duke Blue Devils (19-5) – Wat een week voor de Blue Devils. Ploeg leek te spelen met een ‘chip on their shoulders’. Dat resulteerde in twee grote overwinningen met fantastisch spel van Jabari Parker. Vooral tegen BC was zijn statline indrukwekkend: 29 punten en 16 rebounds.

8. (7) Michigan State Spartans (20-4) – Adreian Payne is terug. Dat scheelt een slok op een borrel. Als Gary Harris tegen Wisconsin niet zo slecht had geschoten (3-20) dan hadden de Spartans waarschijnlijk niet verloren.

9. (8) Kansas Jayhawks (18-6) – Off nights van Andrew Wiggins komen niet vaak voor en als Joel Embiid ook nog eens geblesseerd is hebben deze Jayhawks het lastig. Uitgerekend in state rival Kansas State was na OT de meerdere.

10. (9) Cincinnati Bearcats (22-3) – Na de statement game tegen Louisville verliezen tegen SMU is geen schande, wel de uitslag trouwens. De Bearcats winning streak van 15 wedstrijden kwam daarmee abrupt ten einde. Zaterdag herpakken tegen Houston dan maar en een nieuwe streak beginnen.

TCU v Iowa State

11. (13) Iowa State Cyclones (18-5) – Melvim Ejim had een monstergame tegen TCU. Een BIG 12 recordaantal van 48 punten en 18 rebounds. WOW! Helaas voor hem kan het niet altijd super zijn getuige zijn zes punten tegen WVU afgelopen nacht.

12. (12) Louisville Cardinals (19-4) – Een weekje met maar een wedstrijd, winst tegen Houston, zorgt voor weinig verandering in de ranking voor Cardinals.

13. (17) Kentucky Wildcats (18-5) – Zaterdag kunnen de jongens van Calipari laten zien dat ze wederom gerekend mogen worden tot de favorieten om de Sweet 16 te halen. In Florida treffen ze een geduchte tegenstander.

14. (16)Iowa Hawkeyes (18-6) – Een van mijn outsiders als het er straks echt op aankomt. Ze hebben nog steeds moeite om wedstrijden in de veilige haven te leiden. Maar als je rebound zoals deze ploeg (derde in het land) dan maak je altijd kans om te winnen.

15. (10) Michigan Wolverines (17-6)“Hello Wolverines, Earth Calling” daar leek het afgelopen week op in Michigan. Na een veegpartij tegen Nebraska was het Iowa die de ploeg terugbracht op aarde.

Virginia v Georgia Tech

16. (20) Virginia Cavaliers (20-5) – Wat moet deze ploeg goed kunnen verdedigen. Als jezelf maar 66 punten per wedstrijd scoort (290e in de NCAA) en toch 20 overwinningen hebt. En we weten allemaal: Defense wins championships!

17. (18) Saint Louis Billikens (22-2) – Ze blijven maar winnen daar in Saint Louis. Met de week ga ik meer geloven in deze ploeg. But, not a believer yet…

18. (14) Creighton Blue Jays (19-4) – Niet fijn voor McDermott en co. om te verliezen van St. John’s. Komende week een mooie uitdaging om het huzarenstukje tegen Nova te herhalen.

19. (15) Texas Longhorns (18-5) – Na het verlies tegen Kansas State weet de ploeg gelijk weer waar ze staan. In zo’n geweldige conference (Big 12) kan iedereen van iedereen winnen. Vanavond wacht de Longhorns een mooie uitdaging in de Oklahoma State Cowboys. Spektakel gegarandeerd!

Cincinnati v SMU

20. (21) Southern Methodist Mustangs (19-5) – Was ik toch de analysten van ESPN een weekje voor door SMU vorige week al in de SportAM ranking te zetten. Vooral de overwinning op Cincinatti heeft ze op de kaart gezet.

21. (–) Ohio State Buckeyes (19-5) – Welcome Back OSU!

22. (24) Wisconsin Badgers (19-5) – Wat hadden de Badgers de overwinning op power house Michigan State nodig. Al maakt het dat één goede overwinning de tekortkoming van deze ploeg niet verbloemd. Lekker voor het zelfvertrouwen was het zeker.

23. (19) Connecticut Huskies (18-5) – Nog zo’n mooie wedstrijd zaterdag. Uconn tegen Memphis. De strijd in de AAC is ongekend spannend.

24. (–) Memphis Tigers (18-5) – De winst op Gonzaga brengt de Tigers terug in ranking.

25. (25) Pittsburgh Panthers (20-4)Do or Die week voor Pitt. Achtereenvolgens Syracuse en daarna North Carolina, al is die laatste geen schim meer van de ploegen van weleer.

Ploegen die het net niet haalden: Oklahoma Sooners, Kansas State Wildcats, Virginia Commonwealth, Gonzaga Bulldogs, California Golden Bears.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen