LA Galaxy, Dynamo op herhaling in MLS Cup

Los Angeles Galaxy en Houston Dynamo hebben zich wederom geplaatst voor de finale van de MLS play-offs. Galaxy verloor op bezoek bij Seattle Sounders weliswaar met 2-1, maar dat was na de eerdere 3-0 zege in de eerste wedstrijd ruim voldoende voor plaatsing. Dynamo speelde in Washington tegen DC United met 1-1 gelijk en plaatste zich na de 3-1 overwinning in duel één voor de MLS Cup.

Beide teams eindigden in het reguliere seizoen buiten de top drie in hun conference en moesten zich via een extra plaatsingsduel kwalificeren voor de halve finales in de play-offs. De Galaxy versloegen in die eerste ronde Vancouver Whitecaps met 2-1, terwijl Dynamo zich ontdeed van Chicago Fire, de club van de Nederlander Sherjill MacDonald.

Afgelopen jaar was Los Angeles in de finale met 1-0 te sterk voor Houston. Landon Donovan scoorde de enige treffer. Het is voor de Galaxy de derde keer in vier jaar dat ze in de MLS Cup staan. In 2008 werd er na penalty’s verloren van Real Salt Lake. De twee teams domineren de MLS de afgelopen jaren. Viermaal in de laatste zeven jaar legde een van beide ploegen beslag op het kampioenschap, Houston in 2006 en 2007, LA in 2005 en 2011.

Seattle Sounders stond voor eigen publiek voor de schier onmogelijke opgave om een in LA opgelopen 3-0 achterstand weg te werken. De ploeg leek daar echter wonderwel bijna in te slagen. Na elf minuten was het Eddie Johnson die de score opende, nadat een minuut eerder een treffer van zijn voet onterecht was afgekeurd voor buitenspel. Ondanks veel druk, lukte het de thuisploeg in de eerste helft niet om nog een goal te scoren. Na een klein uur spelen kwam het tweede doelpunt alsnog dankzij een knappe kopbal bij de eerste paal van Zach Scott. Even leek een stunt in de maak, maar een dubieuze penalty een kleine tien minuten later maakte een eind aan alle illusies van de Sounders.

Highlights Seattle Sounders-LA Galaxy

DC United had de eerste wedstrijd in Houston met 3-1 verloren en drong meteen aan in de hoop op een vroege treffer. De thuisploeg had een enorm overwicht, maar kwam niet tot echt grote kansen. Slecht verdedigen deed de finaledroom van United in de 33e minuut zo goed als in duigen vallen. Boniek Garcia mocht in de 33e minuut zomaar de zestien meter binnenlopen en kon na een korte voorzet aanleggen voor een schot in de korte hoek. In de tweede helft ging United met man en macht op zoek naar goals, maar de enige treffer kwam pas in de 82e minuut toen Branko Boskovic de gelijkmaker op het scorebord zette.